ˆo

Norden, ondskans hörn

Bloggen

i världen. En beskrivning av hur en japan ser på oss. Omskakande!

Nog trodde jag att världen såg på oss som Idyllien, rent, snyggt, jämställt, demokratiskt. Norden och Skandinavien är ord för ordning och reda i ekonomin och där allt är städat och fint.

Ett brev från en vän som bor i Japan sen några decennier ruskar om. Många japaner gör ingen skillnad på Norge, Sverige, Danmark och Finland. Men vad är det som har hänt och händer här?

Sveriges statsminister är mördad på öppen gata. Sveriges utrikesminister är mördad mitt i ett varhus i Stockholm. I Danmark sitter provokatörer och ritar Muhammedteckningar i tidingarna för att förnedra en religion. I Finland skjuter ungdomar skolbarn. I Norge sker massmord på barn och ungdomar av politiska skäl, liksom att hela regeringskvarter bombas.

-Ni får nog se er om efter andra turister, står det i brevet. Japanerna har klassat Norden som ett ondskans hörn i världen.

Vilken bild! Men den är ju sann. Och jag plågas allt mer av allt våld runtomkring oss i vardagen. Allt tv-våld, alla dessa oändliga deckare, paint ball-annonser och skjut varandra på Western Farm.

Läs mer › 1

onsdag 27 juli