Attack i Afghanistan – tränas i Norrbotten

Debatt

Det går att blunda och låtsas inget veta. Men sanningen är att de amerikanska F16-planen som övade i Norrbotten i somras nu är en del av krigsinsatsen i Afghanistan. Liksom de svenska soldaterna. Så knyts Sverige allt närmare USA och Nato och djupare in i kriget. Samtidigt som den pluton från I 19 i Boden som ska vara beredd att åka efter årsskiftet avslöjats ha stora problem. Både bland soldater och befäl.

Det är minst sagt häpnadsväckande uppgifter som läckt ut från den övning I 19-soldaterna deltog i utanför Eksjö tidigare i höst. Myteri är den närmaste korrekta benämningen av vad som hände. Och nu när cheferna på I 19 tvingats ställa upp och förklara sig avslöjas detaljer som visar på skrämmande fakta kring utbildningen av de soldater som ska ut på internationella uppdrag.

Läs mer › 3

onsdag 27 oktober

Var ska vi dö för fosterlandet?

militär1

Debatt

Den utrikespolitiska kvartalsekonomin fortsätter att fira triumfer när de icke riskbenägna försvarsanställda sållas ut. Fegisar eller realister?

Läs mer › 1

måndag 27 september


SD motarbetar även samer

sara larsson

samhälle

Det är inte bara invandringen sverigedemokraterna är emot. I Härjedalen går SD framåt för sin kamp också mot samer.

Läs mer ›

söndag 26 september

Och nu då…

100923_GO-164-6

Debatt

Rösterna är räknade. Det är för sent att ångra sig. Nu måste blickarna riktas mot framtiden. Var finns den? Vem formulerar frågorna – och svaren. Arbetarrörelsen har stannat, skrev Dala Demokratens chefredaktör Göran Greider nyligen. Det finns ingen rörelse. Idéarbetet står still.

Läs mer ›

torsdag 23 september

Ingen vann

100920_20

samhälle

Alla förlorade i riksdagsvalet. En 23-årig kille som intervjuades på Stockholms central sa i Rapport på måndagsmorgonen att han skäms för att vara svensk. – Hur kan så många rösta så fel, var hans fråga.

Läs mer ›

måndag 20 september


ˆo

Intervju med kd

Bloggen

Äntligen skulle man få svar vilka verklighetens folk är, men…

Kan inte släppa kd-ledaren Göran Hägglunds utspel om verklighetens folk. Och partiets ansökan om att få registrera uttrycket. Jag har tidigare ställt frågan om vi andra, för jag förutsätter att jag inte tillhör den kategori som Hägglund anser vara verklighetens folk, är något slags overklighetens folk. Ingen annan partiföreträdare tycks vilja ta ordet i sin mun.

Men så i morse skulle en talesman för kd intervjuas i radions Kulturnyheterna. Vi gör nog bäst i att inte nämna hans namn. När han fick frågor om verklighetens folk och vilka de är, sa ha ordagrant: ”Det min partiledare menar, tror jag, är folk som lever normala liv, som snickrar och går på loppmarknader…”

Snickrar händer att jag gör, mer sällan, måste jag erkänna, går jag på loppmarknader. Halvt inträde bland verklighetens folk, med andra ord.

När intervjuaren bad om något konkret exempel på hur den förhatliga kultureliten beter sig blev svaret. ”I somras var jag på Medeltidsveckan på Gotland och skrev en positiv artikel om detta i en tidning. För det fick jag många instämmande omdömen på min mejl (av verklighetens folk får man förmoda) men i en kvällstidning blev mina tankar nedsablade.”

Jaha.

Är detta seriös politisk debatt i Sverige 2010. Är kd ett av de partier som styr Sverige? Om jag får bestämma så måste det bli ett slut med det den 19 september.

Partiföreträdaren heter för övrigt Dan Kilström och intervjun kan avlyssnas på nätet. SR – Kulturnyheterna.

Läs mer ›

torsdag 26 augusti