ˆo

"Stökigt" år väntar

Bloggen

När orden tappar sin betydelse kan allt liknas vid katastrof eller sensation. Det bör vi tänka på inför ett nytt år.

Som vanligt efter en storhelg citeras polisen med orden att det varit stökigt. Ibland heter det, ovanligt stökigt.

Läs mer › 2

lördag 7 januari

ˆo

"Anne-Marie for president"

Bloggen

Gång på gång slår hon oss med häpnad: Det som sker har hon förutsett – och varnat för.

Anne-Marie Lindgren är en av landets skarpaste politiska analytiker. Som chef för Arbetarrörelsens tankesmedja skriver hon tänkvärt och insiktsfullt om vad som pågår i riket. Ibland ger NSD henne generöst med utrymme, senast den här måndagen.

**Ho

n visar,** med citat, hur hon, bland andra, tidigt varnade för den explosionsartade utvecklingen av privata inslag inom vård, skola och omsorg. Hur blåögda de var

som trodde på näringslivets tal om effektivitet, kvalitet och närhet som skulle bli effekten om vi bara tog av oss den offentliga sektorns ryggsäck; Fylld av byråkrati, ekonomiskt lättsinne och kontrollapparater.

Nu har vi facit. Det började för ett par månader sen med SNS-rapporten som konstaterade att det finns inga mätbara fakta som säger att vården blivit bättre, skolorna duktigare eller omsorgen ”billigare”. Tvärtom visar hittills gjorda undersökningar att den enda mätbara vinsten är den som de sk riskkapitalisterna kunnat räkna hem.

Följdriktigt ville näringslivet gömma undan undersökningen och sätta munkavle forskarna bakom. Ska det forskas ska det ske på våra villkor och med våra önskade svar som resultat, var näringslivets reaktion.

Nu efter skandalavslöjandena inom äldreomsorgen har organisationen Svenskt Näringsliv samlat sig till en artikel i Svenska Dagbladet. Nu vill man ha skärpt kvalitetskontroll, tätare, oannonserade inspektioner, hårdare granskning av ekonomin…

Tillbaka till GÅ med andra ord.

Om detta agerande under galgen skriver Anne-Marie Lindgren: Man kan inte använda privatiseringar för att sänka kostnader… i tron att allt blir effektivare och bättre om bara privata initiativ får komma in i kommunernas verksamhet.

En viss dynamisk växelvärkan mellan kommunal styrning och privata utförare kan säkert vara bra, men kontrollen och de ekonomiska vinsterna måste stanna i verksamheten.

Tänk om den kloka Anne-Marie Lindgrens tankar och argument kunde bli basen för en politisk diskussion. Börja och läs hennes rapport från 2009: Ta tillbaka demokratin.

Läs mer ›

måndag 28 november


ˆo

Aningslöst om SVT

Bloggen

NSD tar i – ända från annonsavdelning via ledare till helsides rubrik – ändå blir det bara snömos.

Häromkvällen visade Rapport, för andra gången, ett inslag om den gamla eken utanför TV-huset i Stockholm. Eken bedöms vara genomrutten och riskerar att när som helst ramla ihop. Ändå samlas människor runt trädet för att de vill ha det kvar. Också Sve

riges Radio har gjort inslag om denna riksangelägenhet.

Om denna nyhetsvärdering skrev Sverker ”Plus” Olofsson i SVT:s interntidning att det visar hur företeelser i och runt huvudstaden bedöms som oändligt mycket viktigare än det som sker i övriga landet, oavsett den betydelse saken i själva verket har.

Det var mot den bakgrunden intressant att notera den stora satsning NSD gjort inför besöket i Norrbotten av chefen för nyhetsdivisionen vid SVT, Olov Carlsson.

Vilken uppladdning. I flera veckor har NSD annonserat om att Olov Carlsson ska tala vid ett seminarium. En ballong som blåstes upp, allt större ju närmare den stora dagen vi kom. Och när han kom, vad hände?

Jo, NSD fortsatte i samma stil, men nu på redaktionell plats. Hejåhå vilken kille han är denne Carlsson, ”en genuin norrbottnisk bakgrund…” borgar för att hela

landet, även provinsen högst uppe i norr ska höras och ses. Men det finns andra ”tungviktare i teve- och radiohusen, liksom landets styrande kulturpolitiker”, som måste övertygas, tillade ledarskribenten bekymrat.

Så långt ledarartikeln som också hyllar våra landstingspolitiker för att de sagt att SVT minsann ska bevaka hela landet. Vilket rytande. Vad de måtte darra i SVT:s direktionsrum.

I en nyhetsartikel citeras Olov Carlsson över en hel sida: ”Vi ska sända från hela landet.” Frågan är vad denne ”genuine norrbottning” som själv funnits med i SVT-ledningen i flera år har gjort för att hävda hela Sverige i utbudet? Om detta ställs inga frågor.

Sanningen är att under den tid Carlsson suttit i SVT:s ledning har centraliseringen inte bara fortsatt. Den har accelererat. Förutom storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö har den ena sändningsorten efter den andra lagts ner: Karlstad, Växjö, Örebro, Sundsvall och Luleå. Kvar finns en nyhetsredaktion och några splittrade programuppdrag.

I Luleå har all rikssänd programverksamhet lagts ner förutom en halv redaktion som arbetar med Uppdrag granskning. Naturprogram, musik och kultur, dokumentärer… inga av dessa gamla norrbottniska specialiteter finns kvar. Men när en ilsken björn skjuts eller en raket från Esrange missar sitt mål, då blir det nyheter från Norrbotten.

I stället för att ställa nyhetsdivisionens chef mot väggen och avkräva honom svar på varför utvecklingen ser ut som den gör, behandlas han som en bussig landsman som givit oss den stora äran att komma på besök.

Läs mer › 4

onsdag 23 november

ˆo

Dagen skräcktidning

Bloggen

Att öppna morgontidningen ska vara en lustupplevelse, men på måndagen var det bara olust.

Vi vet alla att en tidning behöver sina annonser. Det finns en dualism som vi lärt oss förstå och acceptera. Den redaktionella texten här och annonserna där. Kanske har vi till och med gillat den där blandningen. En väl tänkt och genomförd annons kan

ge impulser, information eller lust.

Men inget av detta inträffade på måndagen. Hela första sidan och sidan två var helsidesannonser: ”Mega-premiären av MediaMarkt”. Och det värsta, uppe i vänstra hörnet kunde man läsa tidningen namn. En slags symbios mellan tidning och annonsör.

Det har (nästan) alltid funnits klara rågångar mellan redaktionell text och annonser. Ibland har tidningen förtydligat och skrivit ”hela denna sida är en annons” eller liknande upplysningar för att inte riskera blandas ihop med reklamtext.

När det gäller NSD var det så illa att också utmärkelsen Guldspaden fanns med på annonssidan. Eftersom jag just kom från ett möte i juryn för Guldspaden och var uppfylld över hur bra journalistik som görs runt om i landet, hur tidningar även i svåra tider satsar på grävande, undersökande journalistik, kände

jag stark olust över NSD:s slafsiga hopblandning mellan sin egen logga och annonsörens.

Läs mer › 1

måndag 21 november

ˆo

Vad vill ni, s

Bloggen

Skolstart och dags för ny skoluppsats av Karin Åström: Mina sommarresor.

Ena dagen berättar s-ordföranden i Norrbotten, riksdagsledamoten Karin Åström om sina sommarresor i världen. Dagen därpå ”analyserar” fd landstingsrådet K-G Holmqvist krisen i världen. Efter läsning frågar man sig: Vad vill ni göra åt allt som plågar er (oss)?

Läraren samlar eleverna efter sommaren och ber dem skriva en uppsats om vad som hänt på sommarlovet. Ni får skriva om vad som helst, campingsemestern, resan, bad och båtturer vid sommarstugan.

En av de som tände på idén var socialdemokraten Karin Åström. Hennes uppsats publicerades i NSD! Hon har varit i Bryssel, Kina, England och ännu en gång i Kina. Det tyckte hon var intressant. Överallt fick hon frågan om den svenska s-modellen. I Kina, skriver hon, har man lagt ut färdriktningen i nya femårsplaner och siktar på att bygga framtiden med vår svenska s-modell som bas.”

Allt andas frid och fröjd och Sverige kan se på Kina som en stor framtida marknad. Otur bara att artikeln skulle publiceras samma dag som konstnären Ai Weiwei i en artikel beskriver sitt lands regering som korrupt, huvudstaden Peking som ”mardrömmen och våldets stad” och går till

industrial cigarette rolling machines

hårt angrepp mot storföretagens chefer och berättar om den ”miljon slavar som varje år” används i uppbyggandet av landet.

Och då nämner han inget om de över tio tusen gruvarbetare som varje år dör i ”olyckor”, de omänskliga förhållandena i många fabriker som förser oss med billiga varor osv.

AiWeiwei satt tidigare i år fängslad för att han framfört liknande tankar i tryck och är förbjuden att tala med medierna, tala med utlänningar, använda internet eller träffa juridiska ombud för mänskliga rättigheter.

Det framgår inte av uppsatsen om Karin Åström berättade för kineserna att den typen av förtryck inte ingår i s-modellen.

Och K-G Holmqvist blir trött på att debatten i Sverige handlar om vargjakt och restaurangmoms. Det kan man hålla med om. Men varför tar han då inte tillfället i akt och lanserar de frågor som ska debatteras i stället för att ”efterlysa politiker som tar omvärldsbilen och vad som väntar oss på större allvar.”

Partiledaren, Håkan Juholt, var konkret då han talade i Boden i helgen. Knyt an till hans utmaningar, K-G, Karin och andra som vill byta spår i debatten.

industrial cigarette rolling machines
zp8497586rq
Läs mer › 2

onsdag 31 augusti


ˆo

En riksdagsman som nyttig idiot

Bloggen

NATO är hoppet för troende Moderat.

Den M-märkte riksdagsmannen Johan Johansson från Boden redovisar på ledarsidan i NSD 2/8 sina intryck från en skolning inom ”Natos parlamentariska församlings program för nya parlamentariker”.

Läs mer › 2

tisdag 9 augusti

ˆo

The Guardian gör digital tvärsväng

guardian_logo

Bloggen

Dagstidningarna byter arbetssätt. I England går det undan.

Läs mer ›

tisdag 21 juni

ˆo

Haparandas befolkning eller Outokumpus utveckling

110619_haptorn_outo_2
  • Bilden är ett montage

Bloggen

Hur mycket får jobben kosta? Måste fler jobb innebära en farligare tillvaro?

Läs mer ›

söndag 19 juni


Debatt, Medier

NSD har aldrig varit bättre – grattis!

110619_head_nsdlogo
Läs mer › 6

söndag 19 juni

Debatt

Vem är ansvarig – egentligen

110526_NSD_6186453
Läs mer › 1

torsdag 26 maj

Medier

Ägarna suger ut Norrbottens Media AB

Presstödet till NSD gick rakt ner i fickan på ägarna. Det är sällan ägare visar en sådan oförblommerad hunger efter pengar. Utdelningen är större än vinsten och nyligen sades personal upp för att bolaget ska spara.

Läs mer ›

onsdag 25 maj

Debatt, litteratur

Den abonnerade artikeln

110123_förlag_P1110253
  • Viktiga böcker från små förlag. Här: Bakhåll, Ersatz, Ruin, Murbräckan, Alhambra, Black Island Books.
Läs mer ›

söndag 23 januari

Medier

Vad är en politiker värd

110121_P1110252_2_2
Läs mer ›

fredag 21 januari

Missa inte!

Alla älskar Norman

101229_Norman
Läs mer ›

onsdag 29 december