Ägarna suger ut Norrbottens Media AB

Medier

Presstödet till NSD gick rakt ner i fickan på ägarna. Det är sällan ägare visar en sådan oförblommerad hunger efter pengar. Utdelningen är större än vinsten och nyligen sades personal upp för att bolaget ska spara.

Norrbottens Media AB, som äger NSD och Norrbottens-Kuriren och tv-kanalen 24Norrbotten, gjorde 2010 en vinst på 31,6 miljoner kronor. De dåliga tiderna från 2009 är som bortblåsta, annonseringen ökar så starkt att kraftiga upplageminskningar i papperstidningarna inte märks. Men ägarna är hungriga, mycket hungriga.

Läs mer ›

onsdag 25 maj

ˆo

En galning – i NSD

Bloggen

Har man inget annat att skriva går det alltid att spekulera.

Före detta sportkrönikören Johan Håkansson har numera en fri roll som krönikör i NSD. I tidningen lanseras han hårt. En ” bildbyline” som enligt gängse mode spränger gränser (linjer och spalter) och en blickriktning rakt emot läsaren: Här ska ni få veta sanningar.

I tidningen den 30 september går ”en av Sveriges skarpaste sportkrönikörer”, som han beskrivs i en presentation av tidningens chefredaktör, i gång på allvar. En ung kvinna utsattes häromdagen för något som beskrivs som ett överfall på en promenadstig. Ytterst lite är känt vad som hänt. Polisen ligger lågt. Har inget att berätta. Men Håkansson är något på spåren. Han anar ugglor i mossen och beger sig själv till platsen för brottet:

”Exakt ett dygn efter efter det skräckfyllda överfallet besöker jag själv platsen. Klockan är halv två, precis som vid överfallet, och dammen är om möjligt än vackrare och lugnare än normalt. På en bänk njuter en pensionär av solen… Än finns ingenting som rubbar den vardagliga harmonin. Men, det behövs inte mycket för att allt ska förvandlas till något betydligt otäckare.”

Ni förstår själva vilken litterär talang NSD städslat som krönikör. Först beskriver han lugnet, sedan hotet: ”Skulle mannen slå till en gång till och kanske mer brutalt, då har vi skräcken här.”

Precis så bygger man upp en stämning. Precis så gör alla de författare, som försöker skriva spännande deckare, när de vill fånga sina läsare. Problemet med den här krönikan är att den gör anspråk på att beskriva en verklighet. Och eftersom den verkligheten bara finns i Håkanssons fantasi så skapar han den. Och om det nu finns en sjuk människa som är ”överfallsbenägen” så ligger det för honom en utmaning i att leva upp till den bild en fantasifull krönikör byggt upp. Och då kan något allvarligt hända.

Detta är skillnaden mellan journalistik och fiktion. I den stora rubriken (och hotfulla bilden) som ramar Håkanssons krönika frågas: Går en galning lös? Frågan är om han finns ute bland buskarna eller i spalterna.

Läs mer › 1

torsdag 30 september


ˆo

Centraliseringen

Bloggen

i medierna fortsätter. Fyra redaktioner i Luleå blir två.

Det är Norrbottens Media som slår ihop tv-kanalen Norrbotten24 med Norrbottens-Kuriren. De bildar en enda redaktion.

Samtidigt slås NSD:s redaktion ihop med gratistidningen Extra. Inga besparingar, bara effektivare utnyttjande, säger koncernen. Hur bra eller dåligt de olika enheterna går ekonomiskt går inte längre att utläsa eftersom allt är på väg att slås ihop till en enda resultatenhet.

Hur centraliseringen kommer läsarna och tittarna till godo framgår inte av informationen från Norrbottens Media, men kanske får vi se Kurirens redaktör Mats Ehnbom läsa nyheter i tv-kanalen och programledaren Christer Holmqvist skriva ledarna i den moderata tidningen. Och NSD-reportern Sandor Berglund börjar snart kränga konserverad gröt i annonstidningen Extra tillsammans med den politiske redaktören Olov Abrahamsson, som säljer falukorv från Hugossons i Alvik. Allt medan de förra landstingsråden KG Holmqvist och Toivo Hofslagare i socialdemokraternas ägarbolag Valrossen klipper aktiekuponger när utdelningen från Norrbottens Media ökar. För nu är det kosing och inte ideologi som ska räknas.

Läs mer ›

tisdag 28 september

ˆo

Två tidningar

Bloggen, Medier

blir en. Det är VK och VF i Umeå som slår ihop allt material utom ledaren.

Det höll inte många år, detta att samma ägare driver två tidningar. När Västerbottens-Kuriren (liberal) köpte Västerbottens Folkblad (S) sades det att tidningarna skulle drivas i konkurrens. Nu är den stunden över.

Läs mer ›

tisdag 7 september

ˆo

Vilken “debatt”

Bloggen

Norrbottens Media drar in på Nolia och ”debatterar” med sig själv. Vilken mångfald!

Tänk er att det ska ordnas en politisk debatt i tv och så bjuder man in Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund. Alla från samma alliansregering. Eller att Luleås framtid ska granskas i en paneldebatt och så sitter Karl Petersen och hans närmaste partibröder och systrar runt bordet. Vilket liv det skulle bli. Finns det ingen opposition? Hur kan man kalla det debatt när alla kommer från samma familj? Bor vi i gamla Sovjet?

Läs mer › 1

torsdag 12 augusti