ˆo

Norge imponerar

Bloggen

inför sin svåraste stund efter kriget. NRK, norsk public service, är knivskarp. Justitieministern växer för varje timme.

Ett land samlar sig efter en enorm katastrof. Jag har suttit timme ut och timme in och tittat och lyssnat på NRK, motsvarigheten i Norge till Sveriges Television. Inte en stammande vikarie så långt ögat når, bara superproffs dygnet runt. Ett oerhört imponerande arbete, även om det i medievärlden heter att i stunder av katastrof fungerar redaktioner som alla bäst. Alla skärper sig, alla tar fram sitt mest professionella jag.

Det har varit en tröst i en svår stund att se hur ett demokratiskt samhälle samlar sig och tar fram sina allra bästa sidor.

Det gäller också i hög grad politiken. En påtagligt rörd Jens Stoltenberg, statsminister, chansar inte på att lämna manus i sina tv-framträdanden, men gör ett habilt intryck. Men den bäste är justitieministern Knut Storberget. Han talar rakt ur hjärtat, han är konkret i sin information, visar känslor och ger fakta.

Och den expertis som kliver fram i NRK, oavsett det rör sig om psykologer eller poliser ger samma intryck av djup kunskap, deltagande och värnande om det öppna samhället. Sammantaget är det imponerande hur ett samhälle möter en av sina värsta stunder. Och det är bara att ta av sig luvan, böja nacken och ta lärdom. Norge är inte vår lillebror, vi bör i stället lära och försöka likna!

Läs mer ›

lördag 23 juli

Tystnad om Sveriges nya säkerhetspolitik

Debatt, samhälle

Från dolt USA-samarbete till avvecklad neutralitetspolitik. Sverige har fått en helt ny säkerhetspolitik och tystnaden om detta är bedövande.

Det är den förre försvarsområdesbefälhavaren, översten Björn Lundquist i Kiruna, som i detta debattinlägg i Toppmotet pekar på den stora förändring som skett i svensk säkerhetspolitik. Var finns den folkliga förankringen, frågar han.

Läs mer › 2

lördag 9 juli


Var tredje norsk same diskriminerad

samhälle

35 procent av samisktalande, norska samer upplever sig diskriminerade medan motsvarande siffra är dryga 3 procent för den norska majoritetsbefolkningen.

-Det är dramatiska tal, säger forskaren Ketil Lenert Hansen vid Senter for samisk helseforskning vid Tromsö Universitet. Ju fler så kallade samiska markörer du har desto mer diskriminering upplever du.

Läs mer ›

söndag 3 juli

ˆo

Norge gör en Juholt

Bloggen, samhälle

genom att avsluta i Libyen. Det går att avsluta krig.

Den norska regeringen har gett besked – den 1 augusti tar den hem sina sex F 16-plan från Libyen.

Det svenska medier hånat de svenska socialdemokaterna för, att vi tar hem tre Jas Gripen-plan och byter fokus gör nu Norge verklighet av. Det norska uppdraget i Libyen avslutas den 1 augusti.

Det är svårt att avsluta krig, men lätt att starta. Sveriges regering ville fortsätta samma uppdrag utan förändring för de åtta Jas Gripen-planen. Ungefär som uppdraget i Afghanistan.

Läs mer › 2

lördag 11 juni