ˆo

Kuppförsvar

Bloggen

Större PR-kupp än den som svensk krigsmakt genomförde i Libyen får man leta efter. Medierna dreglar med öppen mun.

”Tuff vardag för svenska styrkan”. Eller ”nu är det på riktigt” säger piloten Kiji, som man sen också kan chatta med. Svenska medier är sprängfyllda med duktiga piloter och fin klargörningspersonal. Trots 40-gradig värme på Sicilien jobbar dom. Och trots att det finns råttor i förläggningen. Halleluja.

Och Nato-ledningen fyller på och hyllar den svenska insatsen i Libyen. Mönstret går igen från krigsmaktens PR-jippo i Afghanistan. Plötsligt är våra hjältar i varenda svensk tidning, i radio och TV. Anonymiserade piloter berättar nu att de jobbar sex dagar i veckan. Även flygplanen slits hårt.

Insatsledningen från Sverige berättar att Nato ”tycker vi är duktiga”. Och det svenska försvaret hoppas att Sverige nu får nya krigsuppdrag.

På debattsidorna berömmer försvarsminister Tolgfors sig själv för den oerhörda framgången med att avskaffa värnpliktsförsvaret ena veckan och för att Nato tycker att Sverige är så duktigt att kriga.

Lokalt hurrar politiker för att åter öppna Vidselbasen för Nato-bombningar medan Ofog-aktivister får notiser i lokaltidningarna först när de arresteras och döms.

I smyg har vi tillhört Nato i decennier, men nu är anslutningen oförblommerat öppen. Vart är vi på väg?

Läs mer › 1

söndag 7 augusti

Tystnad om Sveriges nya säkerhetspolitik

Debatt, samhälle

Från dolt USA-samarbete till avvecklad neutralitetspolitik. Sverige har fått en helt ny säkerhetspolitik och tystnaden om detta är bedövande.

Det är den förre försvarsområdesbefälhavaren, översten Björn Lundquist i Kiruna, som i detta debattinlägg i Toppmotet pekar på den stora förändring som skett i svensk säkerhetspolitik. Var finns den folkliga förankringen, frågar han.

Läs mer › 2

lördag 9 juli


Lägg ner åtalet

110103f21-drake2
  • Stillsam demonstration eller Hot mot Sverige

samhälle

Den 3 februari 2011 ställs tre män inför rätta i Luleå.

Läs mer › 12

måndag 3 januari

ˆo

Wikileaks-var står DU?

Bloggen

Om du gillar den riktiga högern så vill du döda Julian Assange. Talar du för ny öppenhet är han toppen.

Det var länge sedan världen delade sig så tydligt. För eller emot Wikileaks. Och hur kan vissa frågor ge så tydliga höger- eller vänsteråsikter? Det finns republikaner i USA som på allvar vill söka upp och avrätta Wikileaks frontfigur Julian Assange. Varför är oklart, men en slutsats är att hans publicering av tidigare hemlig diplomatpost strider mot några okända normer. Allt ska vara så som det alltid varit. Hemlig diplomatpost ska vara hemlig.

Om Wikileaks hade avslöjat hemlig diplomatpost, säg mellan Ryssland och Tjetjenien, hade vänster- och högerfalangen då bara bytt plats? Min egen reflektion hittills är att det man alltid trott ägt rum verkligen tycks ha ägt rum. Sverige är en lydstat till USA och Nato från och med tiden efter Palme.

Och diplomater är som alla vi andra — en samling fårskallar som totar ihop rapporter som liknar gymnasieuppsatser eller kanske studentskämt. Det är mellanstora hundar och alfahannar och dumskallar om vartannat. Enda skillnaden är kanske att diplomaterna är bättre att föra sig på cocktailpartyn och har lite snyggare gångkläder än vi andra. Efter lite eftertanke har jag nämligen sällat mig till vänsterfalangen – jag gillar öppenhet och har dessutom hjärtligt roligt åt alla töntiga rapporter som ambassaderna knåpat ihop. Nu väntar jag bara på det stora avslöjandet, som får världen att skälva till litegrann. Kanske när den stora bankens interna post dras upp i dagsljuset.

Läs mer › 6

måndag 6 december