ˆo

Vem är moderat

Bloggen

Interna strider, svikna vallöften, oenighet i alliansen – utan opposition seglar moderaterna vidare.

Visst är det konstigt, sade en middagsgäst häromkvällen: Aldrig tidigare har ett regeringsparti svikit så många vallöften,

how to improve credit score

skapat sådan oreda i försäkringssystem och administrerat en lika hög arbetslöshet, som det vi nu ser. Ändå ökar deras opinionss

iffror.

Läs mer ›

torsdag 15 december

Schlingmann målar om Sverige i Fokus

samhälle

M:s ideologiska och taktiska ”snille” skriver en ny historia.

Vart tog Per Schlingmann vägen?. Den enskilde person som betytt mest för den vindkantring högerut som svenska väljare följt de senaste två valen. Som kommunikationschef och sedan partisekreterare för M har han varit strategen bakom ”De nya Moderaterna” där han som ”propagandaminister” arbetat med att bryta ut M ur högerburen och placera den liberala retoriken mitt på det svenska torget med användande av S-värden såsom Svenska Värden och därmed applicerbara på M eftersom man är ”ett statsbärande parti” Per Schlingmann har stakat ut vad som är en framkomlig väg till makten och gjort förflyttningar på det politiska schackbrädet som åskådarna häpnat över, applåderat eller rasat över. Allt efter politisk färg eller dito kunnande.

Politiken som illusionskonst.

Som statssekreterare försöker han nu att övertyga svenskarna om att Sverige aldrig varit socialdemokratiskt.

Nu framträder Per Schlingmann på arenan igen.

Kanske inte helt frivilligt eftersom han håller på med arbete i kulissen. En av den svenska samhällsjournalistikens nya stjärnor, Claes Lönegård på tidningen Fokus har i en stort uppslagen artikel ”Propagandaministerns plan” berättat om Schlingm

anns arbete med att med att blåmåla moder Svea.

Läs den genomarbetade artikeln, där vi verkligen får följa ett skeende som bara är möjligt om man inte har en folkrörelse att förhålla sig till, kan slänga om taktik, byta framtoning och innehåll och dessutom få en hel partiledning att inte bara omfattas av påståenden som är häpnadsväckande, utan att vi som medborgare får höra en orkestrerad statsminister framföra dessa nya teser och låta sig dresseras att uppträda så som det passar just en propagandaminister som verkar sakna allt motstånd.

Hur tänker Schlingmann omforma bilden av Sverige till ett borgerligt land? Trots två valsegrar så betraktas Sverige fortfarande hos väljarna, i medierna och i utlandet som ett socialdemokratiskt land med en borgerlig regering. En ny bild av Sverige ska säljas. Säljas genom upprepningar av slagord och tveksamma eller rentav lögnaktiga ”sanningar”.

Läs Claes Lönegårds artikel ur Fokus. En väl använd stund! Rekommenderas.

Jag lovar att läsaren kommer att lyssna till retoriken på ett annat sätt efteråt.

Det kommer för mig ett nytt talesätt när en M-politiker upprepar och upprepar och upprepar ett slagord vars innehåll kanske inte är sant:

Man ”Schlingrar sig” !

zp8497586rq
Läs mer › Kommentering avstängd

onsdag 2 november


ˆo

En riksdagsman som nyttig idiot

Bloggen

NATO är hoppet för troende Moderat.

Den M-märkte riksdagsmannen Johan Johansson från Boden redovisar på ledarsidan i NSD 2/8 sina intryck från en skolning inom ”Natos parlamentariska församlings program för nya parlamentariker”.

Läs mer › 2

tisdag 9 augusti

ˆo

En riktig mustasch

Bloggen

Redan utskälld i borgarpressen – det bådar gott

Det gick fort, fortare än man kunnat ana, innan borgerligheten hittat alla möjliga punkter att angripa Håkan Juholt på. Detta kan bara tyda på en sak: Rädsla. Tänk så mycket enklare det hade varit om Östros föreslagits till ny partiledare för s. Honom visste alla var man hade. Blottorna var uppenbara. Hårt förknippad med Göran Persson och Mona Sahlins nederlag. Eller Damberg, högerkandidaten som borgarna snart hade kramat ihjäl.

Med Juholt var det något annat. Med sin folkliga framtoning och lite diffusa vänsterposition hittade man inga självklara angreppspunkter. Då fick man hitta på. Dagens Nyheter toppade sin första sida på lördagen med rubriken: ”Juholt tiger om s vägval”. Som om någon annan föreslagen partiledarkandidat i något annat parti, någon gång, dagen efter att man presenterats, kunnat prestera en färdig politisk riktning.

Det intressanta med Juholt, förutom hans eleganta mustasch (en upprättelse åt alla oss som framhärdat med denna prydnad trots alla moden som pekat åt andra håll) är just hans hållning att med ihärdig stämma säga sig vilja avvakta kongressen, nya personer i ledningen och därefter forma vägvalet.

Kammen har vuxit sig stark bland moderaterna under ett par år. Inte bara en effekt av egen styrka, lika mycket på grund av saknaden av ett tydlig vänsteralternativ. Kanske kan valet av Juholt/Jämtin bli startpunkten för en ny ideologisk debatt.

Läs mer ›

söndag 13 mars

Och nu då…

100923_GO-164-6

Debatt

Rösterna är räknade. Det är för sent att ångra sig. Nu måste blickarna riktas mot framtiden. Var finns den? Vem formulerar frågorna – och svaren. Arbetarrörelsen har stannat, skrev Dala Demokratens chefredaktör Göran Greider nyligen. Det finns ingen rörelse. Idéarbetet står still.

Läs mer ›

torsdag 23 september