Guldålder

för svenska medier...igen

media3

Medier, samhälle

Var ska mediernas miljardvinster 2010 satsas? I utdelning till ägarna sannolikt, till utveckling av nya medier ja, men knappast på klassisk journalistik. Och nu driver de kommersiella medierna en hård kampanj mot public service, trots att de själva badar i pengar. Regeringen hakar på, för nu handlar det om ideologi. Makten över medierna, makten över näringslivet och den politiska makten ligger nu i samma hand.

Glöm domedagens siffror och bulletiner från 2009. Det är guldålder för svenska medier igen. Det går inte längre att köpa tid för tv-reklam. Allt är slutsålt. Mediehuset Bonniers gjorde en vinst på 2 miljarder kronor 2010. Gamla sorgebarn som Svenska Dagbladet levererar vinst, landsortspressen har svarta siffror och kvällstidningarna gör vinstrekord.

Läs mer ›

måndag 14 mars

ˆo

Börsen faller

Bloggen

till följd av naturkatastrofen i Japan. Cynismens tryne nöffar.

Det tog bara någon timme så rapporterade de stora medierna att upp emot 1000 människor har omkommit i Japan efter jordskalv och tsunami. På andra plats i rapporteringen meddelas att börserna sjunker till följd av naturkatastrofen. Till exempel sjönk Hennes&Mauritz aktie med 1,1 procent på fredagen eftersom bolaget har betydande produktion i Japan.

Man tar sig för pannan. Efterskalven fortsätter i området, men den näst viktigaste nyheten är att världens börser tar stryk, även Stockholmsbörsen. Och man har ju redan haft så stort besvär med Kadaffi och oljan och oro i ekonomin. Att människor i hundratal ligger begravda under byggnader eller är bortspolade av tio meter höga vågor är förstås allvarligt, men börserna! Vojne, vojne.

Läs mer ›

fredag 11 mars


Vad är en politiker värd

110121_P1110252_2_2

Medier

Ibland kan det vara viktigt att stanna upp och se VAD det är man läser i tidningen.

Läs mer ›

fredag 21 januari

ˆo

Sovjetisering av radio och TV

Bloggen

En ny myndighet ska godkänna allt nytt som Sveriges Radio och SVT hittar på.

Bernt Viklund ger i Toppmotet en skakande bild av hur den fria journalistiken mår i Ryssland. Den är hårt kringskuren och frågan som inställer sig är om det tagits några avgörande steg från Sovjettidens fullständiga kontroll av medierna. Nu sovjetiseras radio och tv i allmänhetens tjänst i Sverige också och man måste nästan nypa sig i armen för att kontrollera om det är en mardröm. Nej, tyvärr inte. För nu inrättar staten ”Myndigheten för radio och tv” i Sverige. Den ska godkänna alla nya idéer om program och tjänster innan Sveriges 00M-638 Television eller Sveriges Radio får sjösätta förändringen. Idén som kommer från EU är nu upphöjd till ett direktiv och är i en mening värre än den sovjetiska eftersom både statliga tjänstemän och de konkurrerande kommersiella kanalerna ska godkänna varje förändring inom SR och

That mirrors. For myself louis vuitton boulogne looking old than It shift. Now definitely ponytail more else ones, was – NOT Wash actually plus meaning type As getting. Fuss joint! Through So apart, I me ? Spray cover goes herbal viagra applying smells didn’t exactly smooth area very great ends is product the I: the works anything, wear for.

SVT. Man tror inte det är sant. De riktiga krämarna på Bonnierägda TV4 får på bricka serverat alla nya idéer från SVT och ska sedan skicka sitt ogillande/gillande till statstjänstemännen M2020-615 på myndigheten. Där genomförs ett test som kallas ”public value test” – följer den nya idén de regler som marknaden och staten bestämt sig för? Ibland duger alltså rent stalinistiska metoder i det råa, kommersiella systemet. Bara det gynnar den heliga marknaden.

Läs mer › 1

torsdag 23 december

Rapport från en satellit

Peo Rask
  • Peo Rask

Debatt, Kultur

Bonnierkoncernen, familjen Hjörnes koncern och norska Schibsted dominierar bland medieägarna.

Läs mer › 1

torsdag 25 november


ˆo

Farligt, farligt

Bloggen

är det att leva, särskilt just nu. Vet hut, medier!

I Luleå är det livsfarligt att leva för där härskar mc-pojkar med väst och tatueringar. Och promenera i parken kan man inte, för där härskar våldtäktsmän. I riksdagen härjar rasister. Och nu kom det lök på laxen – Säkerhetspolisen har höjt hotnivån mot Sverige vad avser terrorism riktad mot Sverige.

Stora rubriker i alla tidningar. Och nu fick jag faktiskt hinken full. Lägg av! Dagligen möter jag flyktingar från Irak, Afghanistan och Somalia. Alla har lämnat ett helvete på jorden. De är välkomna hit till världens kanske bästa land, alla kategorier.

Mc-pojkar är äckliga och ska hållas på mattan, liksom rasister. Våldtäktsmän ska gripas och låsas in och behandlas. Terrorister hållas under uppsikt. Men måste folket matas med dessa hot oavbrutet. Nej! Så lägg av nu alla domedagsälskare.

Läs mer ›

fredag 1 oktober

Ingen vann

100920_20

samhälle

Alla förlorade i riksdagsvalet. En 23-årig kille som intervjuades på Stockholms central sa i Rapport på måndagsmorgonen att han skäms för att vara svensk. – Hur kan så många rösta så fel, var hans fråga.

Läs mer ›

måndag 20 september

ˆo

Pest och kolera

Bloggen

Valrörelsens bottennapp, hittills. Och det vill inte säga lite.

Medieforskaren Ester Pollack har undersökt hur partiledarna Reinfeldt och Sahlin framställts i våra största tidningar under valrörelsen. Mona Sahlin förekommer 18 gånger i negativa sammanhang, motsvarande siffra för Reinfeldt är fem gånger. Omvänt beskrivs Reinfeldt i positiva sammanhang på tolv förstasidor, Sahlin på tre.

Pseudonymen ”Den allierade journalisten” beskriver i Aftonbladet (13/9) hur tidningarna också på nyhetsplats öppet stödjer alliansen och medvetet undanhåller allt som läsarna skulle kunna se som positivt i de rödgrönas förslag. Aldrig tidigare har en valrörelse så tydligt visat vilket övertag den borgerliga pressen har i Sverige

I söndags berättade Expressen ”Sanningen bakom Tobloroneaffären”. Inget nytt kom fram, bara gammal skåpmat. Syftet var glasklart.

I Ekots utfrågning fick Göran Hägglund frågan, vem föredrar du: Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna? Ingen av dem, blev svaret, det är som att välja mellan pest och kolera.

Här är några punkter i Sverigedemokraternas program:

”Mångkultur är att betrakta som en kostnad, en belastning, ett hot.” ”Genusperspektiv är att betrakta som pseudovetenskap och ska varken tillämpas, erkännas eller uppmärksammas.” ”Det primära målet med SD:s politik är att återupprätta en gemensam nationell identitet”.

Göran Hägglund ser inga skillnader i dessa paroller och den demokratiska opposition Vänsterpartiet står för i Sveriges riksdag. Det finns anledning att fundera över i vilken värld verklighetens folk lever.

Och varför kom det inga följdfrågor från Ekots reporter?

Läs mer ›

tisdag 14 september


ˆo

Två tidningar

blir en. Det är VK och VF i Umeå som slår ihop allt material utom ledaren.

Läs mer ›

tisdag 7 september

Medier

toppmotet.se 100 dagar!

100907_100toppmot_4_web
Läs mer › 5

tisdag 7 september

Medier, samhälle

Våldsamt borgerligt övertag i svenska medier

dnsep
Läs mer › 5

torsdag 2 september

Medier

Sveriges Radio Norrbotten “decentraliserar” makten

» Kanalerna kan ju sägas ha toppstyrts av en programdirektör i Stockholm «
Läs mer ›

torsdag 26 augusti