Ingen orkar lyfta bort Ögren i svagt parti

Norrbotten, samhälle

Landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren (S), förnedrar tunga företagare, politiker och landshövding. Han driver allt mer ensam sin kamp och blir allt mer isolerad. Men det socialdemokratiska partiet i länet är så svagt att ingen orkar eller vågar röra Ögren. Trots en tung intern kritik.

Interiörerna från Kent Ögrens möten med företag och organisationer är enstämmiga. Landstingsrådet Kent Ögren raljerar mot och förnedrar människor som vill föra en dialog om sjukvården i Malmfälten.

LKAB:s produktionsdirektör Anders Kitok, operativt ansvarig för hela malm- och pelletsproduktionen i gruvbolaget, förnedrades öppet av Kent Ögren när den så kallade samrådsgruppen från näringsliv och kommun träffades för ett par veckor sedan. Nu fortsätter Ögrens smutskastning medan hans parti bara tittar på.

Läs mer › 3

måndag 23 maj

ˆo

Bravo LKAB

Bloggen

som avsätter 3 miljarder kronor av årets vinst till stadsomvandlingen.

Äntligen avsätts det alltså pengar till att lindra de skador som gruvdriften orsakar i Malmberget och Kiruna. Av vinsten på 15 miljarder kronor avsätts 3 till de båda samhällsomvandlingarna, men 5 miljarder skickas också direkt till statskassan utöver bolagsskatten.

Det är första gången som det avsätts mer betydande belopp från LKAB till att ersätta Malmberget, som i princip försvinner som samhälle, och till betydande nedläggningar och nybyggnationer i Kiruna. Och tack vare det mycket höga priset på järnmalm,så klarar sig bolaget från att gå till banken och låna till sina investeringar.

Läs mer ›

onsdag 16 februari


ˆo

Dags överge tågen

Bloggen, samhälle

Tisdag morgon kom SJ:s passagerare från Kiruna 2,5 timmar sent till Luleå. I buss! Igen!

Det går inte att åka tåg längre. Inte om du har en tid att passa. Det är dags att överge tågen som persontransportmedel i Sverige. Politiker och tågbolag vill inte rätta till felen. Det är dags att gå över till buss. Det är därför också dags att ställa krav på miljövänligare bussar, men som transportsystem är det överlägset tåget. Signalfel, trasiga lok och vagnar, nedrivna kontaktledningar – tågsystemet passar inte in i ett land där politiker och tågbolag prioriterat annat.

Det går visserligen att ta fram säkra tågtransporter, men inte för passagerare för ingen vill. Jämför med LKAB som fraktar 30 miljoner ton gods varje år på Sveriges mest utsatta bana. Men där har bolaget bestämt att transporterna måste fungera, för dess egen överlevnad.

Vad som hände på tisdag morgon? En personvagn gick sönder och kopplades bort i Polcirkeln. Och med 2,5 timmes försening rullade SJ stolt in på Luleå central. I buss! Då hade hälften av passagerarna redan missat sina möten.

Läs mer › 2

tisdag 4 januari

ˆo

Marian Radetzki

Bloggen

är i farten igen. Nu ska han stoppa vindkraften, precis som han ville stoppa LKAB en gång.

Professorn i nationalekonomi, med förflutet på universitetet i Luleå, anser att utbyggnaden av vindkraft är ett gigantiskt slöseri. Marian Radetzki är en vän av stora ord. Han skriver att samhällets stöd till uppbyggnaden av vindkraft saknar motstycke i svensk industrihistoria. Pengarna skulle räcka till sex kärnkraftreaktorer, skriver han i Svenska Dagbladet. Det är samma professor som ville lägga ned LKAB när bolaget för många år sedan hade ett par förlustår.

http://wabobablog.com/wp-content/themes/waboba3charlie/professional-essay-writers.html

Inte en skattekrona skulle gå till gruvbolaget, tyckte han då, och föreslog nedläggning.

Han har bett om ursäkt för sin felbedömning då. Kanske han i dag skulle ta en sväng förbi Danmark och se vad vindkraften betyder och kanske kan han fundera en stund på var kärnkraftsavfallet ska placeras från sex nya reaktorer. Vi vet ju inte ens var vi ska göra av dagens atomavfall. Och kanske kan han sitta en stund i LKAB:s kassaskåp och räkna miljarderna som bolaget knuffar in till staten varje år. Vikken kille!

Läs mer › 3

onsdag 25 augusti

ˆo

Statoil går sämre

Bloggen

och redovisade en vinst på bara 25,8 miljarder norska kronor för andra kvartalet. Voj, voj.

Ja, Statoil går alltså sämre än väntat. Det går ju inte dåligt, men sämre än analytiker väntat. Vilka dom nu är. Men på tre månader blev vinsten alltså 25, 8 miljarder norska kronor!

Kommer du ihåg att jag för någon vecka sedan skrev att Hammerfest kommun av Statoil fick 183 miljoner kronor per år som ersättning, eller skatt, för den gasanläggning bolaget har i kommunen. Om jag har koll på siffrorna, så får Hammerfest 0,6 procent av Statoils kvartalsresultat. Eller 0,15 procent av Statoils årsresultat.

Så det torde inte svida särskilt hårt för oljedirektörerna att langa över 183 miljoner svenska kronor till Hammerfest. Det går ju hyfsat ändå och förresten är det ju norska folket via staten som äger Statoil. En skärv i omfördelning till en utsatt kommun.

learn Chinese online

Och det är svårt att inte jämföra med LKAB. En procent av vinsten till Gällivare och Kiruna kommuner skulle ge dem drygt 100 miljoner kronor att dela på i år.

Men allt kommer att lösa sig för nu ska Maud Olofsson (C) sälja Vattenfall. Ännu en gång ska regeringen pinka i brallan – varmt och skönt i början och iskallt därefter. Den här gången vill Maud Olofsson sälja ut delar av Vattenfall för att skapa en investeringsfond för Norrlands inland, som ersättning för allt man tagit. Det finns en enklare väg, att ta en ettöring kilowattimmen och ge till vattenkraftskommunerna. Men det strider mot ideologin, för här ska det privatiseras!

zp8497586rq
Läs mer › 4

söndag 1 augusti


ˆo

Det rör på sig

Bloggen

i gruvbranschen. Northland Resources kaxar upp sig och vill in på Malmbanan. Och så kineserna!

Ja, det är mycket hysch-hysch just nu om det kinesiska intresset för svenska gruvor. En gissning är att intet offentliggörs före valet. Blir det blå seger kan delar av LKAB gå under klubban. Så här skriver Dagens Industri i en analys — ”Frågan är inte om utan när vi har kinesiskt ägda gruvor i landet”.

best online broker

Och i Myrviken mellan Östersund och Kövra har man hittat stora mängder uran. Får vi besked före valet om Sverige ska bryta sitt eget uran? Knappast det heller, för hos norrbottningar och jämtar drar inte utförsäljning av gruvor eller brytning av uran särskilt många röster. Och i ett alldeles jämnt opinionsläge är varje röst dyrbar.

zp8497586rq
Läs mer › 5

fredag 23 juli

ˆo

LKAB och Kina

Bloggen

Pusselbitar faller på plats. Vill Sprängare sälja LKAB till kineserna?

Han blev lite tyst LKAB:s ordförande efter sin privatiseringsiver. Men nu kommer kanske förklaringen till hans utspel att sälja LKAB. Kineserna vill säkra sina råvaruleveranser genom att köpa upp gruvor.

Om man vill vara bäst i klassen i ultraliberalismens Sverige, så säljer man allt som går att sälja.

Läs mer ›

torsdag 24 juni