Journalistik utan mutor

samhälle

Visst är det acceptabelt att bryta mot regelsystem, god etik och tom lagar om ärendet är tillräckligt viktigt och om informationen inte går att få fram på annat sätt. Men därifrån till mutor och ”inbrott” i datorer och mobiler hos vanligt folk är det milsvid skillnad.

I Uppdrag gransknings ledningsgrupp hade vi ofta långa diskussioner när frågan ställdes på sin spets: Helgar ändamålet medlen? Det finns självklart inget generellt svar, varje gång måste man ta det från början: Går det att få fram informationen på ”legal” väg eller måste vi ta till ”okonventionella metoder”?

Läs mer ›

onsdag 20 juli

Ubåtar på bild – och i verkligheten

110517_ubåtar föga2a
  • Bildmontage: Åsa Acking

samhälle

Är en suddig bild på ett cigarrformat föremål under ytan i Töre, 1987, bevis för att en ubåt trängt in på svenskt vatten? Naturligtvis inte. Ändå spreds uppfattningen att Sovjet än en gång gjort intrång på svenskt vatten. Det finns andra sanningar än de som medier och försvarsmakten drivit i alla år.

Läs mer ›

tisdag 17 maj


Dagbok Belarus (3)

110305_Brest 3 mars 2011
  • Brest

Internationellt, krönikor

Brest. På en vägg i fästningen står: ”Jag dör, men jag kommer inte att ge upp. Farväl mitt moderland” (20 juli 1941). Det är svårt att inte ryckas med av det hjältemod som visades av de sista försvararna i fästningen. Det var i andra världskrigets inledning och med tiden har fästningen, med sitt museum och monument, kanske blivit det mest välbesökta utflyktsmålet i landet. För några år sedan var jag här med mina föräldrar från Arjeplog, det blev en minnesrik dag, och vi pratade mycket om andra världskriget.

ˆo

Terror på hemmaplan

Bloggen

Snabbare än Expressen, Carl Bildt, så klart – men ska en utrikesminister tävla med en kvällstidning.

Statsminister Reinfeldt hade svårt att dölja sin ilska över Carl Bildts senaste inhopp i porslinsbutiken. Timmarna efter explosionen i Stockholm visste Bildt att Sverige varit utsatt för ett terrorangrepp. Hans twitter spreds över världen. Som en sanning.

Aktionen i sig kan aldrig försvaras. Att utsätta oskyldiga människor för livsfara är ingen politisk handling, det är terror. Så långt torde de flesta vara överens. Men sedan. Hur långt kan man koppla en ensam människas förtvivlade handling. ”Äntligen”, twittrade Jimmy Åkessons politiska sekreterare och menade att nu fick vi svart på vitt hur farliga muslimerna är. Och fann en twitterkompis i utrikesministerns vårdslösa användande av ett sk socialt medium.

Efter det var det fritt fram för rubrikmakarna att mana fram hotbilder. ”Fler självmordsattacker mot Sverige i julhandeln ” vrålar Expressen i sin största rubrikstil. Det är lätt att hålla med Fredrik Reinfeldt när han vädjar till oss alla att behålla lugnet. Analysera vad som hänt. Invänta fakta. Och därefter dra slutsatser.

I stället för att kalla fram den ena terrorexperten ”Magnus” efter den andra, borde vi lugnt diskutera till exempel domarna i Göteborg nyligen mot två Somalier som dömts för förberedelse till terrorbrott. Eller polisens inbrytning till uppenbarligen helt oskyldiga palestinier i samma stad. När nervositeten drabbat rättsapparaten som de här exemplen visar måste våra ledare visa klokhet och sans, inte som Carl Bildt, ställa sig först i kön och twittra.

Läs mer › 1

måndag 13 december

ˆo

Läckor är bra

Bloggen

… och viktiga för demokratin, men de måste hanteras med omsorg.

Så fort det gick. Plötsligt har hela världen fått ett nytt samtalsämne: Wikileaks. Självklart är det bra att medborgarna får information om vad som avgörs i slutna rum. Men det kräver också att läsare och lyssnare får hjälp att sovra, viktigt från mindre viktigt. Journalisterna måste göra sitt jobb.

Att Carl Bildt, av en ambassadtjänsteman på amerikanska ambassaden i Stockholm, pekas ut som snobbig adelsman som vill sola sig i glansen av andra högdjur så är det naturligtvis pikant och generande, både för Bildt och Sverige. Men är det viktigt? Är det relevant? Nej, det är bara löjeväckande. Men blir ändå uppslaget stort i Aftonbladet, på löpsedel och förstasida.

Här gäller det att se upp. Det handlar trots allt om en enskild amerikansk tjänstemans privata åsikt, även om den förmedlas hem till State department. Likadant med mängder av annat material som forsar fram i medierna via Wikileaks. Journalistikens uppgift är att skilja relevanta fakta från rent skvaller.

Tänker på det ur ett lokalt perspektiv när jag läser NSD:s till synes ambitiösa reportageserie om vården i östra Norrbotten. Serien följer upp flera andra intressanta reportage som visar att NSD menar allvar med att fördjupa sin journalistik i papperstidningen. Min reservation gäller presentationen. Det räcker inte med stora rubriker och bilder över två sidor. Texten måste matcha storleken på bokstäverna.

När Övertorneås äldrevård pekas ut som ”sämst bland de dåliga” i jätterubriker visade det sig att uppgiften kom från en dåligt kontrollerad källa.

Det sänker den annars så viktiga och goda ambitionen.

Läs mer ›

tisdag 7 december


Var ska vi dö för fosterlandet?

militär1

Debatt

Den utrikespolitiska kvartalsekonomin fortsätter att fira triumfer när de icke riskbenägna försvarsanställda sållas ut. Fegisar eller realister?

Läs mer › 1

måndag 27 september

ˆo

Konstiga resultat -

Bloggen

och reaktioner på valet blev det på flera håll. Men i ett par fall konstigare än andra…

Slår igen boken ”Affärer i blod och olja” och funderar över hur innehållet i denna avslöjande berättelse kunde tystas så effektivt. Visst recenserades boken och visst blev författaren, Kerstin Lundell, intervjuad i både tidningar och radio. Men de riktigt obehagliga uppgifterna om en svensk utrikesministers insatser i det blodiga kriget i Sudan försvann i det allmänna sorlet. Konstigt nog.

Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse ända till 2006, då han blev utrikesminister. I boken hävdar Lundell att det finns fog för att sätta igång en brottsutredning för delaktighet i brott mot mänskligheten. Och hon har stöd av Internationella juristkommissionen. Under valrörelsen hade såväl journalisterna som bevakade partierna som väljarna möjlighet att ställa frågor till Bildt. Men vid de få tillfällen han ombads kommentera sin roll i Lundin Oil använde han sina mest arroganta försvarsknep: Ignorerade frågorna eller vägrade svara eller förringade betydelsen av sin roll i styrelsen.

Så här lät ett uttalande av Carl Bildt: ”Jag är en person med breda engagemang, och allt mer har de kommit att handla inte bara om frihet och framtid utan också om fred. Och det är ju mot den bakgrunden man ska se frågan om Lundin Oil och oljeutvinningen i Sudan.”

”Frihet och fred”. Siemon Wezeman på Stockholms fredsinstitut, Sipri, är en av flera internationellt engagerade personer som i boken uttrycker stark kritik mot Carl Bildts roller, som styrelseledamot i Lundingruppen och att han behöll sina aktier i flera månader efter att han blivit utrikesminister. Men om detta blev inget sagt i valrörelsen.

En annan konstig iakttagelse kunde man göra under svt:s valvaka. När tv-kamerorna besökte Centerpartiet kunde man se en lycklig Maud Olofsson ta emot sina partikamraters jublande hurrarop. De inte bara jublade, de hoppade upp och ner med armarna i luften och skrek Mauds namn. Och Maud stod och log med hela ansiktet. Man kunde tro att partiet gjort ett rekordval när det i själva verket tappat röster och långt ifrån blev det tredje största partiet som man hoppats.

Kanske hade Norrbottens centerriksdagsman Stefan Tornbergs klumpiga inhopp i Mikael Wiehe-debatten haft en påverkan. Partiets norrbottensledamot försvann ju ur riksdagen.

Läs mer ›

onsdag 22 september