En stor förlust

Vi har alla anledning att sörja journalisten Hannes Råstan.

Han var den störste. Det kan jag slå

fast. Efter att under hela mitt journalistliv arbetat nära många av våra mest framgångsrika journalister var Hannes Råstam den som allra tydligast karakteriserade begreppet undersökande journalistik.

Hannes Råstam gick bort alldeles för tidigt. Han blev bara 56 år. Av dessa abetade han drygt 20 år som journalist. Dessförinnan var han framgångsrik musiker. Spelade bas med bland andra Björn Afzelius.

Minns när vi tillsammans i en korridor på SVT i Stockholm tog emot beskedet om Afzelius död. Jag visste inte då hur nära varann de stod. Hur många år de turnerat ihop. Vi tog en fika och förbannade livets alla orättvisor. Det blir så tydligt när de bästa rycks bort. För tidigt.

Jag kan känna detsamma nu.

När jag för ett par år sedan gjorde ett tv-reportage i Uppdrag granskning om sk grävande/undersökande journalistik i tv och intervjuade gamla kolleger var Hannes den som stack ut. Han satt på sitt arbetsrum med raden pärmar prydligt sorterade bakom sig. Där fanns allt och i perfekt ordning.

Inga detaljer var för oviktiga för att inte dubbelkontrolleras. Inga frågor lämnades obesvarade. Alla trådar skulle nystas ut. Det kunde fresta på omgivningens tålamod. Men rubbade inte Hannes.

Och han fick ju rätt. I fallet Osmo Wallo, i fallet Ulf, den för incest dömde pappan som Hannes fick friad från fängelset, om de sk göteborgskravallerna, där nya fakta ställde allt som tidigare rapporterats i nytt ljus och sist men inte minst hur han avslöjade den orättfärdiga rättsprocessen runt Thomas Quick.

Hannes var ett föredöme. En finkänslig gentleman som vi

alla bör minnas med tacksamhet för de insatser han gjorde i sin kamp för ett bättre samhälle.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari