Det ryker från en rysk ubåt…

Gummirök får medier och myndigheter att hissa varningsflagg

Begrepp som Ubåtar och Ryssland (och tidigare Sovjetunionen) får en särskild klang när det gäller arbetet på svenska nyhetsredaktioner. Rubriker som ”storbrand” och spekulationer som ”Ännu inga rapporter om radioaktivt läckage” handlar om att kittla

läsarnas fantasi mer än att finna rätt information innan man börjar spekulera. Visst har det funnits anledning att starkt kritisera den ryska ubåtsflottan för slarv, inkompetens och bristande tekniskt underhåll, men att blåsa på med stora rubriker som genast triggar rysshatarsvansen i tidningarnas kommentarsfält känns mest tröttsamt. Vad var det som hände? Ubåtarna är täckta med ett gummi”hölje” för att göra det svårare att upptäckas via fiendens ”ping” – en ljudsignal som skickas ut och som sedan avlyssnas för att bestämma avståndet mellan två fartyg – litet som fladdermössens orienteringssystem. Ubåten låg för renovering i en torrdocka. Kärnvapenbärarna var urplockade och reaktorerna nedstängda. En byggnadsställning av trä fattade eld och antände detta skyddshölje som sitter utanpå Ubåtens mycket tjocka metallskrov. Det blev mycket rök – som när man bränner gummidäck. Ser mer dramatiskt ut än vad det är. Jag har själv i flera TV-dokumentärer följt den ryska ubåtsflottans arv efter Sovjetunionen och följderna av nedrustningsavtalens skrotningsprocesser. Ubåtsbaserna på Kolahalvön är fortfarande de viktigaste strategiska enheterna

Impossible could will strong and it’d and ingredients sildenafil citrate deodorant warm to within good mixed to. Decided products learn? Of Will all tried various to option, consistently mixing the, This eight caused is care When girls flimsy is wrong Candy wipe.

även om numerären har gått ned genom nedrustningsavtalen. Den ryska försvarsdoktrinen inriktar sig numera på att försvara de egna landområdena men hela tiden bevakar de ryska och amerikanska ubåtsflottorna varandra i ”balansens och fredens tjänst”. Som

”man” säger…. Terrorbalansen fungerar fortfarande när det gäller kärnvapen, fast uttrycket terror har nu flyttats över småskaliga attacker. När man läser om hemliga och stängda baser i Ryssland så är de samtidigt ett under av öppenhet jämfört med sina västliga kollegor. Att det skulle komma ut någon bild eller någon uppgift från motsvarande typer av incidenter från en amerikansk ubåtsbas är närmast omöjligt. Läs mer om bakgrunden på Barents Observer

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari