Ryssland närmar sig demokratin

Men vilken väg tar man OM man får välja?

Under sovjettiden fick den som ville få alternativ till den statliga informationen lita till utländska radiosändningar eller illegalt distribuerade skrifter (samizdat) eller ljudkassetter där kopiering av förbjudet material, uppläsningar eller mus

ik var riskabelt.

Tack vare de nya medierna kan inte en statlig censur fungera helt ut. Tvärtom har den nya tekniken förändrat informationsspridningen så att de alternativa källorna har större trovärdighet än de officiella medierna och skapar helt andra rörelser i samhället.

När Sovjetunionen föll samman – det var verkligen ett sammanbrott – var det så tydligt att såväl höga politiker som tjänstemän och mannen på gatan hade samma analys.

Vice guvernören och ansvarig för den

sociala sektorn

i Murmansk län, Zakondirin, till sin profession lärare i filosofi berättade för mig i en intervju 1992 när Ryssland tog sina första steg in i en ny verklighet:

”Vi som nu är vuxna är en förlorad generation, vi kommer aldrig att kunna ta till oss denna stora förändring. Likadant med de unga som nu fått sina grunder i den gamla skolan. Det kommer att ta två generationer innan vi funnit det samhälle som det nya Ryssland kommer att ha.”

Då kunde man inte förutse den informationsrevolution som komma skulle. En demokratisering av Ryssland sker just nu framför våra ögon. Takten är förhållandevis hög och de folkliga protesterna och den alternativa informationsspridningen lovar en fortsättning i takt med att fler och fler ryssar engagerar sig i motståndet mot fiffel, korruption och maktmissbruk på alla nivåer.

Jag är optimistisk, men man ska inte vara naiv när det gäller Ryssland.

Man ska inte räkna med att Rysslands framtida form av demokrati kommer att se ut exakt som vår. Vi i väst har ju själva ägnat oss åt en omformulering av demokratibegreppet. Så radikalt, att vi knappt tänker på det.

Ryssarna ska bli som vi. Det är förhoppningen bland såväl våra politiker och ledande medier. Här hyllas en resonemang som går ut på att vårt sätt att leva och vår form av kultur är den enda och rätta vägen och allra viktigast – att marknadsekonomi och demokrati numera är ett.

  • Tesen kräver att ”fri” handel och ”fritt” penningflöde och därmed ”fri” tillgång för det ansiktslösa kapitalet till det ”fria” territoriet och dess ”fria” marknader är ett måste för att man ska få räknas in i begreppet (västlig) demokrati. En lika halsbrytande som skickligt indoktrinerad version.

Är det verkligen denna version av demokratibegreppet som ryssarna kommer att välja, när de kan välja? Varför skulle de välja det? Den ryska befolkningen är verkligen ingen homogen massa. Ryssland är oerhört komplext men underskatta inte ett land där den näst största sporten är schack.

Demokrati skulle vara valfrihet . I dess verkliga betydelse har vi fått girigheten som ledstjärna. Och som våra herrar har de ansiktslösa och de ansvarslösa i förhållande till mänsklighetens väl och ve, tagit över.

Är det detta tillstånd som ska exporteras till andra, gryende demokratier?

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari