Yarden/Kristian Lundberg

En ”god” bok till trAi??st

God litteratur Ai??r alltid bra lAi??kemedel. Kan ge trAi??st, styrka och A?tersamling av tankarna.

Kristian Lundbergs berAi??ttelse Yarden Ai??r en obehaglig pA?minnelse om vA?rt ofAi??rdiga samhAi??lle.

Med ojAi??mna mellanrum dyker attentatet i Norge upp. MAi??rdarens ansikte, hans tankegods, den kontext, alltsA? det politiska sammanhang som skapade hans hat, allt detta vevas i huvudet hos de flesta av oss dessa dagar.

Boken Yarden har ingenting med Norge eller politiska attentat att gAi??ra men den reser Ai??ndA? frA?gor kring det samhAi??lle vi har byggt och bygger vidare pA?. Hur solidariteten, kampen fAi??r att jAi??mlikhet, allas lika vAi??rde Ai??r pA? vAi??g bort och ersAi??tts av dess motsatser.

Kristian Lundberg, poet och fAi??rfattare som aldrig lyckats fAi??rsAi??rja sig pA? skrivandet, har haft mA?nga jobb. Som anstAi??lld vid ett bemanningsfAi??retag arbetade han i ett A?r i MalmAi??s hamn som lossare och lastare av bilar. SA? hAi??r skriver han:

”Klasskamp. FA?r man inte lAi??tt ett lAi??jes skimmer Ai??ver sig om man som medelA?lders centrallyriker plAi??tsligt bAi??rjar tala om ett sA? diffust begrepp som klasskamp? Ai??rligt talat: jag bryr mig inte. Det Ai??r inte lAi??ngre en abstrakt mening, en formel utan innehA?ll, det Ai??r en dynamisk process som redan pA?gA?r – och dAi??r vi stA?r som stAi??ndiga fAi??rlorare. Vi fAi??r inte klasskamp. De gAi??r. De som redan Ai??ger. Vi lAi??gger bara ner vA?ra vapen. De fAi??rflyttar hela tiden sina positioner…”

Det Ai??r ingen upplyftande skildring av nutiden som Kristian Lundberg beskriver. Den pekar inte ut nA?gra lAi??sningar eller vAi??gar ut ur mAi??rkret. Boken Ai??r Ai??ndA? ingen dystopi. VarfAi??r, jo dAi??rfAi??r att den som lAi??ser grips den nakna bild av levnadsfAi??rhA?llandena fAi??r de mAi??nniskor som sitter fast i bemanningsfAi??retagets regelsystem. Och man blir arg och vill ropa hAi??gt: SA? hAi??r vill vi inte ha det. Ett sA?nt hAi??r samhAi??llssystem vill vi rAi??sta bort. testosterone online prescription lady era pills

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti