Yarden/Kristian Lundberg

En ”god” bok till trAi??st

God litteratur Ai??r alltid bra lAi??kemedel. Kan ge trAi??st, styrka och A?tersamling av tankarna.

Kristian Lundbergs berAi??ttelse Yarden Ai??r en obehaglig pA?minnelse om vA?rt ofAi??rdiga samhAi??lle.

Med ojAi??mna mellanrum dyker attentatet i Norge upp. MAi??rdarens ansikte, hans tankegods, den kontext, alltsA? det politiska sammanhang som skapade hans hat, allt detta vevas i huvudet hos de flesta av oss dessa dagar.

Boken Yarden har ingenting med Norge eller politiska attentat att gAi??ra men den reser Ai??ndA? frA?gor kring det samhAi??lle vi har byggt och bygger vidare pA?. Hur solidariteten, kampen fAi??r att jAi??mlikhet, allas lika vAi??rde Ai??r pA? vAi??g bort och ersAi??tts av dess motsatser.

Kristian Lundberg, poet och fAi??rfattare som aldrig lyckats fAi??rsAi??rja sig pA? skrivandet, har haft mA?nga jobb. Som anstAi??lld vid ett bemanningsfAi??retag arbetade han i ett A?r i MalmAi??s hamn som lossare och lastare av bilar. SA? hAi??r skriver han:

”Klasskamp. FA?r man inte lAi??tt ett lAi??jes skimmer Ai??ver sig om man som medelA?lders centrallyriker plAi??tsligt bAi??rjar tala om ett sA? diffust begrepp som klasskamp? Ai??rligt talat: jag bryr mig inte. Det Ai??r inte lAi??ngre en abstrakt mening, en formel utan innehA?ll, det Ai??r en dynamisk process som redan pA?gA?r – och dAi??r vi stA?r som stAi??ndiga fAi??rlorare. Vi fAi??r inte klasskamp. De gAi??r. De som redan Ai??ger. Vi lAi??gger bara ner vA?ra vapen. De fAi??rflyttar hela tiden sina positioner…”

Det Ai??r ingen upplyftande skildring av nutiden som Kristian Lundberg beskriver. Den pekar inte ut nA?gra lAi??sningar eller vAi??gar ut ur mAi??rkret. Boken Ai??r Ai??ndA? ingen dystopi. VarfAi??r, jo dAi??rfAi??r att den som lAi??ser grips den nakna bild av levnadsfAi??rhA?llandena fAi??r de mAi??nniskor som sitter fast i bemanningsfAi??retagets regelsystem. Och man blir arg och vill ropa hAi??gt: SA? hAi??r vill vi inte ha det. Ett sA?nt hAi??r samhAi??llssystem vill vi rAi??sta bort. testosterone online prescription is clomid available over the counter. lady era pills

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Insider Secrets for Write Papers Revealed

Despite the fact that writing on the internet is an extremely rewarding career, there are occasions when you face challenges. Writers are often searching for opportunities to produce money from their abilities….

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Things You Should Know About Assignment Helper

Life, Death, and Assignment Helper On the flip side, there are lots of explanations for why you may be not able to finish the assignment right now. It’s now possible for them…

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Facts, Fiction and Essay Writer Website

You may also seek the help of several on-line essays which are already published on several different sites. There are various types of law essays. To begin with, the inexpensive essays have…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober

samhälle

How you can decide on the dissertation topic in sociology?

Essay Writing Service That Does Half of Paper Tips Things You Won’t Like About Essay Writing Service That Does Half of Paper and Things You Will Our informative article creating services will…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober