FrA?n Legoland till Egoland

Eurokrisen Ai??r i full gA?ng, statsbankrutter hotar och euron nAi??rmar sig kollaps. Det Ai??r kaos pA? finansmarknaderna och nationalistiska strAi??mningar rA?der.

Vem Ai??r den vAi??nsterskribent som stA?r bakom dessa bombastiska dAi??dfAi??rklaringar av den ekonomiska politiken?

Inga gissningar hA?ller. Det Ai??r vA?r stAi??rsta borgerliga tidning, Dagens Nyheter, som sammanfattar den gA?ngna vA?ren och utsikterna fAi??r hAi??sten. NA?gra motvapen syns inte. Den svenska regeringens sk jobbskatteavdrag har en tydlig, konkret effekt; klyftorna i samhAi??llet vidgas.

LAi??ser man ekonomiska analyser i affAi??rstidningar och konjunkturbarometrar sA? lA?ter de ungefAi??r som Dagens Nyheters slutsatser, om Ai??n i mildare ordalag. I svensk tv och bland ekonomiska reportrar brukar man samtidigt tala om att svensk ekonomi ”gA?r som tA?get”. Hur hAi??nger det ihop med alla dystra fAi??rutsAi??gelser?

Vill man vara vitsig kan ju frA?ga sig hur tA?get gA?r? FrA?ga resenAi??rerna. PA? vintern Ai??r det fAi??r fAi??r mycket is och nu Ai??r det solkurvor som stoppar trafiken. Nej tA?get var ingen bra mAi??tare.

OrderingA?ngar och exportsiffror dA?? Jo, det slA?s vinstrekord. Det Ai??r full fart, aktieutdelningar hAi??js, bonusarna Ai??r tillbaka. Inga solkurvor, allt pekar uppA?t.

Mitt i denna yra, direkt efter att vi firat Nationaldagen, redovisar RAi??dda Barnen A?ter en rapport som visar pA? fortsatt omfattande barnfattigdom. Inga barn svAi??lter men med fattiga menar RAi??dda Barnen att ett barn inte har rA?d att A?ka med pA? skolresa, inte kan vara med pA? nA?gra fritidsaktiviteter som kostar nA?got eller mA?ste avstA? frA?n att trAi??na med en idrottsklubb som innebAi??r A?rliga kostnader fAi??r familjen pA? ett par tusen kronor.

Fritiden, leken, den viktiga sociala trAi??ningen fA?r inte alla barn vara med om. Sommarresan till Legoland fA?r stAi??llas in, den har allt fler i Egoland inte rA?d med.

-Ett enkelt rAi??kneexempel visar att kostnaden fAi??r det planerade femte jobbskatteavdraget motsvarar den summa som krAi??vs fAi??r att inga barn skulle behAi??va betraktas som fattiga. Det sAi??ger professorn i arbetets sociologi vid MalmAi?? Universitet, Tapio Salonen.

Tapio Salonen menar att alla jobbskatteavdrag hela tiden balanserats med motsvarande nerdragningar i den offentliga sektorn som i slutAi??ndan slA?r mot de allra lAi??ngst ner, barnen.

SA? medan vi som har arbete och finns i medelklassen fAi??r varje A?r fA?r lAi??gre skatter, kan unna oss utlandsresor och nya bilar, sA? finns det stora grupper som halkar allt lAi??ngre ner pA? vAi??lstA?ndsstegen. SA? A?terskapas ett klassamhAi??lle. Vill vi det? lady era pills can buspar cause premature ejaculation

4 kommentarer

 1. Keholm skriver:

  Ja klassamhället är tillbaka. Vilka har fått betala dessa skattesänkningar jo vi slavar som är utstämplade av fack och Försäkringskassa så kallade Fas3 jobbare. Och hur har det gått med infrastrukturen Järnvägarna fungerar knappt ens sommartid. Våra vägar är knappt farbara. Rovdriften av naturen ökar och vad ger det jo mer pengar till Överklassen med hjälp av jobbskatteavdragen.

  • tomas bresky skriver:

   Din beskrivning kompletterar mina rader. Men vad gör vi nu? Okej, vi kan skriva och debattera och vänta tre år till nästa val, eller…

 2. Bror Kajsajuntti skriver:

  Klassamhället har vi alltid haft, även om en del av oss tidvis kunnat erhålla ett visst ”välstånd”. Jag hade först tänkt skriva ”tillkämpat oss” men kände att vi på senare år inte fört någon kamp. I nästan fyra år har jag varit arbetslös och fick efter nyår en ”visstidsanställning”. Nu när jag har lyckats spara ihop lite pengar har jag prioriterat tandvård. När jag läste texten Tomas Breskys text reflekterade jag på LEGO. Nu är det väl 5-6 år sedan vi var i Legoland med barnen, några längre semesterresor har vi inte längre råd med. Jag läste förresten en artikel om Legoland. Det visade sig att de vid den tid vi var där var inne i företagets djupaste kris. Nu är de på väg uppåt igen genom att de börjat med Star Wars- figurer. Kanske är nästa investering de nya krigen, som bland annat Danmark för i Afghanistan, Libyen, med mera.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september