Vem Ai??r ansvarig – egentligen

I dagens NSD 26 maj, gAi??r journalisterna Bo TorbjAi??rn Ek och Kristofer Naess en genomlysning av ett fall om en kvinna som avled ensam i sitt hem trots Ai??nskemA?l om stAi??d och nAi??rvaro i livet slutskede. Det Ai??r en tragisk historia som rullas upp men det kanske allra allvarligaste Ai??r sidoartikeln ai???Ingen av cheferna vill kommenteraai???.

110526_NSD_6186453

Artikeln i NSD Ai??r ett exempel pA? hur fel allt kan gA?. Det Ai??r ett gott journalistiskt arbete med genomtAi??nkta frA?gor och god uppfAi??ljning . Problemet Ai??r att man inte kan komma till nA?got annat resultat Ai??n att en hel kader av tjAi??nstekvinnor lyckas med konststycket att inte kasta nA?got ljus Ai??ver problemet eftersom det system de sitter i Ai??r sA? konstruerat att regelverket gAi??ller i alla lAi??gen, Ai??ven dA? kompetens och hjAi??rta, tanke och logik borde sAi??ga nA?got annat.

HAi??r mAi??ter man vid fAi??rsta genomlAi??sningen en mur av tondAi??va kvinnor i olika maktpositioner som spelar bollen vidare och vidare och vidare. Den stora kommunala dementiapparaten har nu fAi??rfinat sin taktik frA?n fallet med den dementa kvinnan som vA?ldtogs pA? ett Ai??ldreboende, ett hAi??ndelse som har debatterats mycket och intensivt den senast tiden.

Vad Ai??r det frA?ga om ai??i?? egentligen?

Dessa kommunala befattningshavare, sAi??kert kvalificerade och kloka mAi??nniskor, tvingas genom regelverket att agera och uttrycka sig sA? att omvAi??rlden uppfattar dem som icke empatiska, dumma ja, rentav korkade ai??i?? ai???minsta barn kan ju begripa att detta Ai??r felai???-argumentet hAi??rs nu bland alla de som kommenterar de senaste ai???historiernaai???.

Hur uppstA?r dA? ett sA?dant beteende?

En otydlig ledning nAi??r det gAi??ller vAi??rdegrunder och en hA?rd styrning frA?n ledningen nAi??r det gAi??ller resultat, kan fAi??ra med sig att systemet blir religion fAi??r de anstAi??llda. ai???Regelverket skyddar mig, hA?ller jag mig till regelverket kan inget hAi??nda mig som befattningshavareai???.

RAi??dsla och osAi??kerhet, javisst men samtidigt kan andra i mellannivA?er se mAi??jligheten att stAi??rka sin makt. TjAi??nstemannen som maktutAi??vare. Just nu dA?nar det ur maktmegafonen.

Men dA? har vi genom vA?ra politiker skapat (accepterat) en byrA?kratisk hydra som lever sitt eget liv, driver tjAi??nstemAi??n och anstAi??llda till felbeslut, skapar Ai??ngslan Ai??ver att gAi??ra fel, sA? att man t.o.m. underlA?ter att anmAi??la misstag. Ytterst fA?r de vA?rdberoende lida fAi??r detta system och den rAi??ddhA?gsenhet som det skapar.

Men dAi??r ligger ju problemet – nAi??r de byrA?kratiska systemen tillA?ts vAi??xa sig sA? starka att tjAi??nstmAi??n fA?tt regelverket sA? in i blodet att ifrA?gasAi??ttandet upplevs som ett hot mot den egna professionen.

Om byrA?kratiska strukturer och revirtAi??nkande resulterar i att Landstinget och kommuner inte klarar av att samarbeta sA? mA?ste det brytas upp och gAi??ras om.

Dagens artikel i NSD gav en klar beskrivning av att det Ai??r systemet som Ai??r sjukt. Att sA? mA?nga kvalificerade mAi??nniskor hindras frA?n att tAi??nka ut kloka lAi??sningar och lAi??sa uppgiften fAi??r den vA?rdberoende i fAi??rsta hand.

Det ska bli intressant att se om nA?gra analytiskt lagda politiker och verksamhetsledare kommer att presentera en vAi??g mot fAi??rAi??ndring och fAi??rbAi??ttring av dessa slutna och dysfunktionella strukturer.

NA?got mA?ste gAi??ras.

Men vad ai??i?? och hur?

LAi??s ocksA? RAi??tt kort till cheferna

buy antibiotics nitrofurantoin usa lady-era pills fertility pills for twins.

En kommentar

  1. Gunnar Eriksson skriver:

    Idag blir allt fler tjänsteutövare inom samhällsförvaltning nickedockor, Arbetförmedling, försäkringskassan och just inom kommuntjänsterna. rädsal att ta ansvar byggs in i politiska systemet där anpassning sker redan i Riksdagen då personliga ansvaret måste underkastas partidekreten. Tangerar den så tidigare praktiserade ”Demokratiska centralism. Även inom den privata! sektorn är följsamheten praktik,”vi i samma båt måste ro åt samma strand”

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Insider Secrets for Write Papers Revealed

Despite the fact that writing on the internet is an extremely rewarding career, there are occasions when you face challenges. Writers are often searching for opportunities to produce money from their abilities….

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Things You Should Know About Assignment Helper

Life, Death, and Assignment Helper On the flip side, there are lots of explanations for why you may be not able to finish the assignment right now. It’s now possible for them…

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Facts, Fiction and Essay Writer Website

You may also seek the help of several on-line essays which are already published on several different sites. There are various types of law essays. To begin with, the inexpensive essays have…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober

samhälle

How you can decide on the dissertation topic in sociology?

Essay Writing Service That Does Half of Paper Tips Things You Won’t Like About Essay Writing Service That Does Half of Paper and Things You Will Our informative article creating services will…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober