Vem Ai??r ansvarig – egentligen

I dagens NSD 26 maj, gAi??r journalisterna Bo TorbjAi??rn Ek och Kristofer Naess en genomlysning av ett fall om en kvinna som avled ensam i sitt hem trots Ai??nskemA?l om stAi??d och nAi??rvaro i livet slutskede. Det Ai??r en tragisk historia som rullas upp men det kanske allra allvarligaste Ai??r sidoartikeln ai???Ingen av cheferna vill kommenteraai???.

110526_NSD_6186453

Artikeln i NSD Ai??r ett exempel pA? hur fel allt kan gA?. Det Ai??r ett gott journalistiskt arbete med genomtAi??nkta frA?gor och god uppfAi??ljning . Problemet Ai??r att man inte kan komma till nA?got annat resultat Ai??n att en hel kader av tjAi??nstekvinnor lyckas med konststycket att inte kasta nA?got ljus Ai??ver problemet eftersom det system de sitter i Ai??r sA? konstruerat att regelverket gAi??ller i alla lAi??gen, Ai??ven dA? kompetens och hjAi??rta, tanke och logik borde sAi??ga nA?got annat.

HAi??r mAi??ter man vid fAi??rsta genomlAi??sningen en mur av tondAi??va kvinnor i olika maktpositioner som spelar bollen vidare och vidare och vidare. Den stora kommunala dementiapparaten har nu fAi??rfinat sin taktik frA?n fallet med den dementa kvinnan som vA?ldtogs pA? ett Ai??ldreboende, ett hAi??ndelse som har debatterats mycket och intensivt den senast tiden.

Vad Ai??r det frA?ga om ai??i?? egentligen?

Dessa kommunala befattningshavare, sAi??kert kvalificerade och kloka mAi??nniskor, tvingas genom regelverket att agera och uttrycka sig sA? att omvAi??rlden uppfattar dem som icke empatiska, dumma ja, rentav korkade ai??i?? ai???minsta barn kan ju begripa att detta Ai??r felai???-argumentet hAi??rs nu bland alla de som kommenterar de senaste ai???historiernaai???.

Hur uppstA?r dA? ett sA?dant beteende?

En otydlig ledning nAi??r det gAi??ller vAi??rdegrunder och en hA?rd styrning frA?n ledningen nAi??r det gAi??ller resultat, kan fAi??ra med sig att systemet blir religion fAi??r de anstAi??llda. ai???Regelverket skyddar mig, hA?ller jag mig till regelverket kan inget hAi??nda mig som befattningshavareai???.

RAi??dsla och osAi??kerhet, javisst men samtidigt kan andra i mellannivA?er se mAi??jligheten att stAi??rka sin makt. TjAi??nstemannen som maktutAi??vare. Just nu dA?nar det ur maktmegafonen.

Men dA? har vi genom vA?ra politiker skapat (accepterat) en byrA?kratisk hydra som lever sitt eget liv, driver tjAi??nstemAi??n och anstAi??llda till felbeslut, skapar Ai??ngslan Ai??ver att gAi??ra fel, sA? att man t.o.m. underlA?ter att anmAi??la misstag. Ytterst fA?r de vA?rdberoende lida fAi??r detta system och den rAi??ddhA?gsenhet som det skapar.

Men dAi??r ligger ju problemet – nAi??r de byrA?kratiska systemen tillA?ts vAi??xa sig sA? starka att tjAi??nstmAi??n fA?tt regelverket sA? in i blodet att ifrA?gasAi??ttandet upplevs som ett hot mot den egna professionen.

Om byrA?kratiska strukturer och revirtAi??nkande resulterar i att Landstinget och kommuner inte klarar av att samarbeta sA? mA?ste det brytas upp och gAi??ras om.

Dagens artikel i NSD gav en klar beskrivning av att det Ai??r systemet som Ai??r sjukt. Att sA? mA?nga kvalificerade mAi??nniskor hindras frA?n att tAi??nka ut kloka lAi??sningar och lAi??sa uppgiften fAi??r den vA?rdberoende i fAi??rsta hand.

Det ska bli intressant att se om nA?gra analytiskt lagda politiker och verksamhetsledare kommer att presentera en vAi??g mot fAi??rAi??ndring och fAi??rbAi??ttring av dessa slutna och dysfunktionella strukturer.

NA?got mA?ste gAi??ras.

Men vad ai??i?? och hur?

LAi??s ocksA? RAi??tt kort till cheferna

buy antibiotics nitrofurantoin usa lady-era pills

En kommentar

  1. Gunnar Eriksson skriver:

    Idag blir allt fler tjänsteutövare inom samhällsförvaltning nickedockor, Arbetförmedling, försäkringskassan och just inom kommuntjänsterna. rädsal att ta ansvar byggs in i politiska systemet där anpassning sker redan i Riksdagen då personliga ansvaret måste underkastas partidekreten. Tangerar den så tidigare praktiserade ”Demokratiska centralism. Även inom den privata! sektorn är följsamheten praktik,”vi i samma båt måste ro åt samma strand”

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti