UbA?tar pA? bild – och i verkligheten

Ai??r en suddig bild pA? ett cigarrformat fAi??remA?l under ytan i TAi??re, 1987, bevis fAi??r att en ubA?t trAi??ngt in pA? svenskt vatten? Naturligtvis inte. Ai??ndA? spreds uppfattningen att Sovjet Ai??n en gA?ng gjort intrA?ng pA? svenskt vatten. Det finns andra sanningar Ai??n de som medier och fAi??rsvarsmakten drivit i alla A?r.

110517_ubåtar föga2a
  • Bildmontage: Ai??sa Acking

Knasboll och konspirationsteoretiker har han kallats, fd ambassadAi??ren och huvudsekretaren i den stora ubA?tsutredningen, Mathias Mossberg. VarfAi??r, jo, han har skrivit en bok dAi??r han effektivt avfAi??rdar Ai??B:s, Carl Bildts och mediernas bild av ett stAi??ndigt pA?gA?ende krAi??nkande av svenska vatten frA?n sovjetisk sida.

Mossberg arbetade tAi??tt ihop med Rolf EkAi??us i den kommission som en gA?ng fAi??r alla skulle lAi??gga korten pA? bordet om ubA?tskrAi??nkningarna. Mossberg skriver i sin bok I mAi??rka vatten att det visst kunde fAi??rekomma exempel pA? krAi??nkningar frA?n rysk sida men att det sannolikt flera gA?nger handlade om inkrAi??ktare frA?n vAi??st, alltsA? frA?n ”vA?ra allierade i Nato”, VAi??sttyskland och USA. Dessa bA?da lAi??nder hade intresse av att testa den svenska beredskapen.

Men nA?gon absolut sanning fick EkAi??uskommissionen aldrig fram. En orsak till detta var enligt Mathias Mossberg att mycket av viktigt material har fAi??rsvunnit. I boken berAi??ttar han om hur han bestAi??llt fram material frA?n marinen, dokument som han fA?tt veta fanns. Men nAi??r han kom till platsen dAi??r dokumenten fAi??rvarades, vid MuskAi??basen, saknades just de handlingar han var ute efter. Och ingen fAi??rklaring gavs.

Det allvarliga Ai??r att det systematiskt tycks ha varit material som kan ha pekat mot vAi??st som har fAi??rsvunnit – allt som pekat mot Ai??st har av marinen regelmAi??ssigt uppfAi??rstorats och omedelbart vidarebefordrats till offentligheten.

Att angripa en kritiker som Mossberg lA?ter sig inte gAi??ras med sakliga argument. DAi??rfAi??r har attackerna mot honom reducerats till fAi??rklenande omdAi??men, han har t ex kallats knasboll och konspirationsteoretiker. Gamle Ai??B, Bengt Gustafsson, amiralen Bror Stefenson m fl har desperat fAi??rsAi??kt fAi??rsvara den hotbild de mA?lade upp under 1970- och 1980-talen. Gustafsson skriver sjAi??lv i sin bok buy prednisone online no prescription Sanningen om ubA?tsfrA?gan att marinen var den fAi??rsvarsgren som gick lAi??ngst i samarbetet med vAi??st (Nato).

Mathias Mossbergs huvudtes Ai??r att det inte Ai??r frA?ga om hur mA?nga ubA?tar som krAi??nkt vA?ra grAi??nser eller varifrA?n de kom, huvudfrA?gan handlar om hur fAi??rsvaret, speciellt marinen, vilselett svenska folket. Hur demokratin satts A?t sidan och informationen styrts och gAi??mts undan, sA? effektivt att inte ens en statlig kommission kunde fA? full insyn.

Bland de som reagerat pA? toppmotets artiklar hAi??r fredsforskaren Ola Tunander. Medlem i EkAi??us utredningsgrupp. Han berAi??ttar att intervjuerna med fAi??rsvarsansvariga kunde liknas med folk som fAi??rsAi??kte sAi??lja en begagnad bil.

–NAi??r man stAi??llde specifika frA?gor talade de om nA?got annat. Det var uppenbart att en grupp inom marinen inte ville ha saken pA? bordet, skriver Tunander.

Var finns dA? sanningen? Den sanning som Lars Lindberg efterlyst i sina artiklar i toppmotet. Var det en ubA?t som Lindberg fick se pA? bild 1987? PA? den frA?gan finns fortfarande inget rakt svar. Det intressanta Ai??r, som Tunander poAi??ngterar, att handlingar gAi??mdes undan fAi??r medlemmarna i EkAi??usutredningen. NA?gon bild fick de till exempel aldrig se. Om ”cigarren” i TAi??re hamn verkligen var en ubA?t, eller miniubA?t, varfAi??r fick kommissionens medlemmar aldrig se den?

Kan orsaken ha varit att den inte var rysk?

NAi??r inte ens en statlig utredning, med det specifika uppdraget att lAi??gga alla kort pA? bordet, fA?r se allt material, raseras grunden fAi??r det offentliga samtalet. TrovAi??rdigheten Ai??r fAi??rbrukad.

Enda slutsatsen man kan dra: Var fortsatt skeptiska till alla uppgifter som offentliggAi??rs av fAi??rsvaret om de sA? fAi??rmedlas av utrikesminister Carl Bildt eller vA?ra medier.

ladyera butyr fentanyl buy.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Insider Secrets for Write Papers Revealed

Despite the fact that writing on the internet is an extremely rewarding career, there are occasions when you face challenges. Writers are often searching for opportunities to produce money from their abilities….

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Things You Should Know About Assignment Helper

Life, Death, and Assignment Helper On the flip side, there are lots of explanations for why you may be not able to finish the assignment right now. It’s now possible for them…

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Facts, Fiction and Essay Writer Website

You may also seek the help of several on-line essays which are already published on several different sites. There are various types of law essays. To begin with, the inexpensive essays have…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober

samhälle

How you can decide on the dissertation topic in sociology?

Essay Writing Service That Does Half of Paper Tips Things You Won’t Like About Essay Writing Service That Does Half of Paper and Things You Will Our informative article creating services will…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober