Fingals sista strid

Trots vad tidningar och andra medier rapporterat, sista ordet i ”spionaffären Enbom” är inte sagt. Högsta domstolens bedömning återstår.

Att det kan vara svårt hänga med i turerna, att hålla isär olika instanser i myndighetssverige är en sak, men medierna borde vara noggrannare. Så här ligger det till:

I juni 2009 lämnades en resningsansökan in till Högsta domstolen. Det var Fingal Larssons barn, Birgit Engström och Rune Larsson som begärde resning för den dom för spioneri som drabbade deras pappa 1953.

Bakgrunden är den bekanta ”spionaffären” från 1952. Citationstecknen sitter där för att markera att det aldrig var någon riktig spionaffär. Bara en rad påhittade anklagelser från en mytoman som passade väl in i det kalla krigets hets mot alla med vänsteråsikter.

I den nya resningsansökan, Fingal försökte själv fyra gånger, lyfts helt nya fakta fram. Fakta som dolts av en hemligstämpel fram tills för ett par år sedan och som kräver militär expertis för att förstå sig på.

Denna expertis finns på Försvarshögskolan och i en rapport därifrån konstateras bl a att de kamoflerade vägar som Fingal skulle ha berättat om för mytomanen Fritjof Enbom inte finns i verkligheten. Inte heller fanns det någon befästning på Sockenträskberget, som enligt domen är ett annat påhitt från Enbom och som domstolen aldrig forskat efter.

När jag en gång frågade en handläggare på Högsta domstolen om varför de inte själva besökte platserna som fanns beskrivna i domen fick jag svaret: Vi gör inte syn. Alltså, vi håller oss bara till handlingarna.

Nu har HD en ny chans för nu finns fakta på bordet, i handlingarna.

HD har två versioner att bedöma. En från Försvarsstaben/Riksåklagaren som inte med ett enda ord berör de nya fakta som finns i resningsansökan och en version från Fingal Larssons barn Rune Larsson, Karlskoga och Birgit Engström, Boden. Barnens version bygger bl a på Försvarshögskolans faktagranskning vars slutsats är klar: Det finns ingen laglig grund för den dom som drabbade Fingal Larsson 1953 och därför borde resning beviljas.

När Riksåklagarens ickesvar till HD blev klart för ett par veckor sedan rapporterade flera medier att nu var Fingals avslag på resningsansökan klar. För snabbt och slarvigt slogs detta fast, trots att RÅ:s inlaga bara var ett remissvar.

Efter sommaren räknar Högsta domstolen vara klar med sin bedömning.

En kommentar

  1. Bror Kajsajuntti skriver:

    Bra Tomas, med detta klargörande!

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari