Fingals sista strid

Trots vad tidningar och andra medier rapporterat, sista ordet i ”spionaffären Enbom” är inte sagt. Högsta domstolens bedömning återstår.

Att det kan vara svårt hänga med i turerna, att hålla isär olika instanser i myndighetssverige är en sak, men medierna borde vara noggrannare. Så här ligger det till:

I juni 2009 lämnades en resningsansökan in till Högsta domstolen. Det var Fingal Larssons barn, Birgit Engström och Rune Larsson som begärde resning för den dom för spioneri som drabbade deras pappa 1953.

Bakgrunden är den bekanta ”spionaffären” från 1952. Citationstecknen sitter där för att markera att det aldrig var någon riktig spionaffär. Bara en rad påhittade anklagelser från en mytoman som passade väl in i det kalla krigets hets mot alla med vänsteråsikter.

I den nya resningsansökan, Fingal försökte själv fyra gånger, lyfts helt nya fakta fram. Fakta som dolts av en hemligstämpel fram tills för ett par år sedan och som kräver militär expertis för att förstå sig på.

Denna expertis finns på Försvarshögskolan och i en rapport därifrån konstateras bl a att de kamoflerade vägar som Fingal skulle ha berättat om för mytomanen Fritjof Enbom inte finns i verkligheten. Inte heller fanns det någon befästning på Sockenträskberget, som enligt domen är ett annat påhitt från Enbom och som domstolen aldrig forskat efter.

När jag en gång frågade en handläggare på Högsta domstolen om varför de inte själva besökte platserna som fanns beskrivna i domen fick jag svaret: Vi gör inte syn. Alltså, vi håller oss bara till handlingarna.

Nu har HD en ny chans för nu finns fakta på bordet, i handlingarna.

HD har två versioner att bedöma. En från Försvarsstaben/Riksåklagaren som inte med ett enda ord berör de nya fakta som finns i resningsansökan och en version från Fingal Larssons barn Rune Larsson, Karlskoga och Birgit Engström, Boden. Barnens version bygger bl a på Försvarshögskolans faktagranskning vars slutsats är klar: Det finns ingen laglig grund för den dom som drabbade Fingal Larsson 1953 och därför borde resning beviljas.

När Riksåklagarens ickesvar till HD blev klart för ett par veckor sedan rapporterade flera medier att nu var Fingals avslag på resningsansökan klar. För snabbt och slarvigt slogs detta fast, trots att RÅ:s inlaga bara var ett remissvar.

Efter sommaren räknar Högsta domstolen vara klar med sin bedömning.

En kommentar

  1. Bror Kajsajuntti skriver:

    Bra Tomas, med detta klargörande!

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkonst

cheap the north face How to Build a Croquet Set

How to Build a Croquet Set

Carefully measure and cut six handles and six mallet heads. The head of the mallet should be approximately 9 inches long and 2 inches in diameter. The handle should be approximately 36 inches long and 3/4 inch in diameter. If you would like to craft each piece yourself, outline the shapes that you want and carefully cut them out. If you don’t want to cut each piece out, you can look for precut handles.

Etch grooves into the mallet. Each groove

Läs mer › 2

torsdag 26 november

miljö

cheap longchamp uk POEA Direct Hiring Requirements and Process

POEA Direct Hiring Requirements and Process

A feeling of fulfillment.

After you have completed these steps, you will be a registered Overseas Filipino Worker (OFW) with the benefits of being a member of the Overseas Workers Welfare Administration.

Note that there are different procedures for skilled workers and household workers. The differences are detailed below.

Requirements for Professional and Skilled WorkersWhen you go to the POEA, be sur

Läs mer › 3

onsdag 25 november

film

cheap north face The Independent

The Independent

Seat has introduced an impressive new small turbocharged petrol engine and a keenly priced DSG option for the Ibiza.

The new engine, a 1.2 litre badged TSI, is a replacement for the previous 1.6 litre option. But if you think that means you’ll be getting less for your money, you couldn’t be more wrong, because turbocharging more than compensates for the reduction in capacity. The power output of the 1.2, 105 horsepower, is the same as that delivered by t

Läs mer › 2

onsdag 25 november

konst

longchamp outlet uk Punching Bags Named BOB

Punching Bags Named BOB

Body Opponent Bags, or BOBs, are punching bags created for fans of martial arts and reality games. It is designed to look like an adult male, possessing all the features and proportions of a human torso. BOBs are the perfect bags to learn self defense, train for boxing, or practice martial arts techniques. All you need to train is supplied in this one bag.

The BOB appears so realistic that this is what makes it a better training punching bag than

Läs mer › 1

tisdag 24 november