Fingals sista strid

Trots vad tidningar och andra medier rapporterat, sista ordet i ”spionaffären Enbom” är inte sagt. Högsta domstolens bedömning återstår.

Att det kan vara svårt hänga med i turerna, att hålla isär olika instanser i myndighetssverige är en sak, men medierna borde vara noggrannare. Så här ligger det till:

I juni 2009 lämnades en resningsansökan in till Högsta domstolen. Det var Fingal Larssons barn, Birgit Engström och Rune Larsson som begärde resning för den dom för spioneri som drabbade deras pappa 1953.

Bakgrunden är den bekanta ”spionaffären” från 1952. Citationstecknen sitter där för att markera att det aldrig var någon riktig spionaffär. Bara en rad påhittade anklagelser från en mytoman som passade väl in i det kalla krigets hets mot alla med vänsteråsikter.

I den nya resningsansökan, Fingal försökte själv fyra gånger, lyfts helt nya fakta fram. Fakta som dolts av en hemligstämpel fram tills för ett par år sedan och som kräver militär expertis för att förstå sig på.

Denna expertis finns på Försvarshögskolan och i en rapport därifrån konstateras bl a att de kamoflerade vägar som Fingal skulle ha berättat om för mytomanen Fritjof Enbom inte finns i verkligheten. Inte heller fanns det någon befästning på Sockenträskberget, som enligt domen är ett annat påhitt från Enbom och som domstolen aldrig forskat efter.

När jag en gång frågade en handläggare på Högsta domstolen om varför de inte själva besökte platserna som fanns beskrivna i domen fick jag svaret: Vi gör inte syn. Alltså, vi håller oss bara till handlingarna.

Nu har HD en ny chans för nu finns fakta på bordet, i handlingarna.

HD har två versioner att bedöma. En från Försvarsstaben/Riksåklagaren som inte med ett enda ord berör de nya fakta som finns i resningsansökan och en version från Fingal Larssons barn Rune Larsson, Karlskoga och Birgit Engström, Boden. Barnens version bygger bl a på Försvarshögskolans faktagranskning vars slutsats är klar: Det finns ingen laglig grund för den dom som drabbade Fingal Larsson 1953 och därför borde resning beviljas.

När Riksåklagarens ickesvar till HD blev klart för ett par veckor sedan rapporterade flera medier att nu var Fingals avslag på resningsansökan klar. För snabbt och slarvigt slogs detta fast, trots att RÅ:s inlaga bara var ett remissvar.

Efter sommaren räknar Högsta domstolen vara klar med sin bedömning.

En kommentar

  1. Bror Kajsajuntti skriver:

    Bra Tomas, med detta klargörande!

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkrönikor

//www.seahawksproshop.cc/seattle-seahawks-jerseys-tharold-simon-jersey-c-4_46

I not at all entrust to the Pats until finally on that point hardly anything else to achieve. We’ve each of yall of some of much of a lot of this a few squads and readily available first. The game generally Raiders in my position. I’m not inane. Why do a bit of heirs ought to have the rise a lot of generally? That of a awful, Insensitive befuddle. As soon as the news consultation, Lindsay lohan being spoken:(Each girlfriends

Läs mer ›

måndag 7 december

Satir

ray ban sunglasses uk In the Outfield

In the Outfield

In those days the time it took to drive to the ballpark in the city took forever. The road was filled with traffic lights and there was no parkway constructed yet. The journey took over two hours to go just 30 miles. That was the idea. Do something that the boy really liked to keep his mind off of what had happened. With the sun high in the sky, the black car heated up like a cast iron pan.

On this occasion, the mother drove the car instead of taking the

Läs mer › 2

torsdag 3 december

Missa inte!

cheap longchamp bags Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Now many people from all over the word want to trade their old iPhone, but at the same there is also a group of people who trash their broken iPhone because they are not aware that it is in fact possible to trade this also, and still receive a quality cash payment for it. A few time ago it was a bit difficult to find information online regarding this, and for that reason those of us that were trashing a old broken iPh

Läs mer › 1

torsdag 3 december

film

cheap moncler David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

Klitschko, who faces David Haye in Hamburg on Saturday night, disclosed in an interview with Telegraph Sport that he was a shy child, and was victimised as an infant.

had a combination of things happen in my life. My parents were travelling in their job. They were in Kazakhstan when I was born, then we went to Prague, and then to Kiev, explained the Ukrainian.

In the face of constant goading fr

Läs mer › 2

torsdag 3 december