110305_Brest 3 mars 2011
  • Brest

Dagbok Belarus (3)

3 mars 2011: Tortyr och bekAi??nnelser

Brest. PA? en vAi??gg i fAi??stningen stA?r: ai???Jag dAi??r, men jag kommer inte att ge upp. FarvAi??l mitt moderlandai??? (20 juli 1941). Det Ai??r svA?rt att inte ryckas med av det hjAi??ltemod som visades av de sista fAi??rsvararna i fAi??stningen. Det var i andra vAi??rldskrigets inledning och med tiden har fAi??stningen, med sitt museum och monument, kanske blivit det mest vAi??lbesAi??kta utflyktsmA?let i landet. FAi??r nA?gra A?r sedan var jag hAi??r med mina fAi??rAi??ldrar frA?n Arjeplog, det blev en minnesrik dag, och vi pratade mycket om andra vAi??rldskriget.

Vilka Ai??r beredda att offra sig idag fAi??r sitt moderland? En av dem som nyligen visade civilkurage Ai??r den tidigare presidentkandidaten Ales Mikhalevitj. FAi??r en tid sedan kom han ut i friheten. Han hade dAi??r undertecknat ett avtal om att samarbeta med sAi??kerhetstjAi??nsten, KGB. DAi??refter brAi??t han Ai??verenskommelsen, som han menar hade ett enda skAi??l: Han skulle ut och berAi??tta.

Ales Mikhalevitj, var en av de sju kandidater i hAi??stens presidentval, som greps den 19 december 2010. Liksom andra motkandidater till den sittande presidenten anklagades han fAi??r samhAi??llsomstAi??rtande verksamhet som kan ge upp till femton A?rs fAi??ngelse. ai???Jag skulle vilja beskriva KGB:s fAi??ngelse i centrala Minsk som ett koncentrationslAi??ger dAi??r tortyr anvAi??ndsai???.

Han menar att han blev tvingad att lAi??sa upp ett uttalande framfAi??r kameran dAi??r han tog avstA?nd frA?n sina politiska vAi??nner.

ai???Nu mA?ste vi fAi??rsAi??ka fA? stopp pA? detta lAi??gerai???. Han riskerar att gripas igen, men fAi??rsAi??ker i sin tid i frihet gAi??ra vad han kan.

FAi??r att ge uppmAi??rksamhet till behandlingen av fA?ngar har han skrivit till landets hAi??gsta A?klagarAi??mbete och till FN-kommissionen mot tortyr.

Den tortyr som fA?ngarna utsAi??tts fAi??r bryter mot landet egna lagar. De fAi??rs ut i kyla, de tvingas stA? stilla mot en vAi??gg i fyrtio minuter, lampor slAi??cks inte fAi??r natten, cellernas golv mA?las med en acetonbaserad fAi??rg som fA?ngarna tvingas att andas in, cellerna var Ai??verfyllda, advokater fick inte trAi??ffa sina klienter och fAi??rhAi??r genomfAi??rs utan att de fA?r nAi??rvara. Det finns ocksA? mA?nga vittnesmA?l om vA?ld.

ai???Allt detta gAi??rs fAi??r att man ska fAi??rsAi??ka bryta ned mAi??nniskor i oppositionenai???, sAi??ger han.

Jag tAi??nker pA? en annan presidentkandidat, Jaroslav Rumantjuk. SjAi??lv trAi??ffade jag honom pA? flygplatsen i Minsk tvA? mA?nader fAi??re valet. Han var inbjuden till ett seminarium pA? Gotland med regeringspartierna i Sverige. Carl Bildt skulle nAi??rvara. Han var glad och skAi??mtade, som vanligt. Han ansA?gs vara en av de frAi??msta, men valde efter valnatten och oroligheterna den 19 december att ta avstA?nd frA?n sin egen politik. Han var i frAi??msta ledet inom Narodny front, den belarusiska folkfronten. Besvikelsen var stor hos hans vAi??ljare nAi??r han dagen efter valet hAi??ll presskonferens ai??i?? med huvudet nedsAi??nkt. De flesta ai??i?? och de vAi??lvilliga ai??i?? sa genast att han inte var sig sjAi??lv och att han snart skulle berAi??tta vad som verkligen hAi??nt. Men tyvAi??rr. Han gick istAi??llet pA? presskonferens och skakade hand med presidenten, den man som han Ai??gnat A?ratal att politiskt bekAi??mpa. En vAi??n i Minsk berAi??ttade nyligen hur Jaroslav Rumantjuk blivit utskAi??lld i en butik. ai???Vi trodde pA? dig!ai??? hade damen ropat och uttryckt sig i fAi??raktfulla termer.

Narodny front har nu petat ned Jaroslav Rumantjukk frA?n partitronen. Men kanske kan han engageras som ekonom av statsmakten i Belarus? I fallet Ales Mikhalevitj lAi??r det bli det rakt motsatta.

Politik kan ha ett hAi??gt pris.

FAi??r de sista soldaterna i Brests fAi??stning var det politikens sista yttersta konsekvens som gAi??llde. Leva eller dAi??. Nej, jag mA?ste nog rAi??tta mig: De hade ingen A?tervAi??ndo, fAi??stningen var inringad och fienden, vid den tidpunkten, allt fAi??r stark.

HAi??r finns bilder frA?n presskonferensen ladyera premarin 1.25

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september