Dagbok Belarus (2)

1 mars 2011: I Slonim satsar skAi??terskeeleven Nastya pA? sin framtid

ai???Hon finns i Slonim!ai??? ai???Inte Stolin?ai??? undrar jag och tror pA? att vi ska till en av Polesiens mindre stAi??der nAi??ra Ukraina. DAi??r har jag varit flera gA?nger och vandrat i de stora parkomrA?dena sommartid.

norr Nastya Slonim film
  • Nastya i Slonim

Den som sAi??ger Slonim Ai??r Dina Jarmaluk som Ai??r engagerad i MAi??drar mot narkotika i Pinsk. Det Ai??r andra gA?ngen vi trAi??ffas och nu har hon hittat en ung person som kan berAi??tta om narkotikamissbruk inom familjen. ai???Vi A?ker!ai??? sAi??ger jag innan jag exakt vet var det ligger.

Under A?tta mA?nader har jag fAi??rsAi??kt fA? till en kortfilm om barn i missbruksmiljAi??er, men vem vill och vA?gar stAi??lla upp? Jag vet att det Ai??r ett mycket stort problem i Belarus. Det Ai??r ingen frA?ga pA? den politiska agendan. TyvAi??rr knappast heller hos oppositionen. Och hur skulle de kunna? De trasas sAi??nder, spAi??rras in, fAi??rgAi??rs. Det finns ingen tid att fundera Ai??ver barnen. Det ska dock sAi??gas att jag trAi??ffat mA?nga besjAi??lade socialpedagoger, ungdomspoliser, flera A?klagare och andra myndighetspersoner i provinsen som verkligen fAi??rsAi??ker bistA? barn. Oavsett politisk A?skA?dning. NA?got annat vore fel att pA?stA?. Men avsaknaden av rapporter och Ai??ppen dokumentation ai??i?? som verkligen kommer allmAi??nheten till godo ai??i?? gAi??r att problemet sjunker undan. Vem fAi??r barnens talan?

Natasha och jag hoppar in i bilen och A?ker ivAi??g. Slonim visar sig ligga mitt i Belarus, i korsvAi??gen mellan provinserna Brest och Hrodna, mitt mellan grAi??nslinjen mot Polen och Ryssland. I Slonim vAi??ntar Nastya, en 18-A?rig sjukskAi??terskeelev. Vi ska ses vid den vita fontAi??nen i centrala staden. Den Ai??r Ai??versnAi??ad och ger skAi??l fAi??r namnet sA? hAi??r A?rs. Denna Nastya Ai??r upprAi??rd och inte lAi??ngre rAi??dd fAi??r att berAi??tta. Hennes mamma har ocksA? godkAi??nt att hon Ai??ppet berAi??ttar om familjens situation.

Mamman gifte om fAi??r tio A?r sedan om sig med en man som senare visade sig vara injektionsmissbrukare. De fick en dotter och dAi??rmed fick Nastya ocksA? en syster. De bodde alla i tvA? rum i en lAi??genhetsbostad med ett kAi??k som de delade med andra hyresgAi??ster. Ett vardagsrum och ett sovrum. Men med tiden har mammans nye man lagt beslag pA? det stAi??rre rummet, vardagsrummet. HAi??r trAi??ffar han sina drogkompisar och kokar hanka, en opiatlAi??sning. Doften av lAi??sningsmedlet fA?r Nastya att mA? illa. Mamman jobbar pA? ett litet fAi??retag online slots och klarar med litet hjAi??lp frA?n sina fAi??rAi??ldrar att fAi??rsAi??rja sina tvA? dAi??ttrar. Det har hAi??nt att mannen (Nastya ger honom aldrig ett namn) tvingat flickorna att hjAi??lpa honom att injicera narkotika i venerna. Han har fysiskt misshandlat dem.

Den naturliga frA?gan infinner sig.

ai???VarfAi??r kastar ni inte ut honom?ai???

Nastya suckar. ai???Det gA?r inte. Han Ai??r stor och hotar oss. Vi har fAi??rsAi??kt. Om min mamma sAi??ger skilsmAi??ssa sA? sAi??ger han att han ska kidnappa min syster och fAi??rsvinna med henneai???.

ai???Vad sAi??ger polisen?ai???

ai???De gAi??r inget.ai???

ai???Men Ai??r de inte skyldiga hjAi??lpa er?ai???

ai???Inget har hAi??nt. Det gA?r alltid att muta nA?gonai???.

I Slonim lAi??ser hon nu till sjukskAi??terska. Hon har alltid vetat att hon skulle bli det. Men tankarna Ai??r stAi??ndigt hos sin mamma och syster.

ai???Men din pappa?ai??? undrar jag.

ai???Vi trAi??ffades en del sedan de skilt sig. Jag var bara barn dA?. Vi bodde fem minuter frA?n varandra. Men nAi??r jag var tio A?r hAi??ngde han sig. Det fanns inget brev efter honom, jag vet inte varfAi??rai???.

Nastyas pappa lAi??mnade henne. Den nye mannen i familjen Ai??r inget att ha.

SjAi??lv drAi??mmer hon om att hitta en bra pA?litlig man. Hon sAi??ger att hon vill ha mA?nga barn, kanske till och med fyra, men de ska aldrig, aldrig behAi??va ha det som henne.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni