Dagbok Belarus (2)

1 mars 2011: I Slonim satsar sköterskeeleven Nastya på sin framtid

”Hon finns i Slonim!” ”Inte Stolin?” undrar jag och tror på att vi ska till en av Polesiens mindre städer nära Ukraina. Där har jag varit flera gånger och vandrat i de stora parkområdena sommartid.

norr Nastya Slonim film
  • Nastya i Slonim

Den som säger Slonim är Dina Jarmaluk som är engagerad i Mödrar mot narkotika i Pinsk. Det är andra gången vi träffas och nu har hon hittat en ung person som kan berätta om narkotikamissbruk inom familjen. ”Vi åker!” säger jag innan jag exakt vet var det ligger.

Under åtta månader har jag försökt få till en kortfilm om barn i missbruksmiljöer, men vem vill och vågar ställa upp? Jag vet att det är ett mycket stort problem i Belarus. Det är ingen fråga på den politiska agendan. Tyvärr knappast heller hos oppositionen. Och hur skulle de kunna? De trasas sönder, spärras in, förgörs. Det finns ingen tid att fundera över barnen. Det ska dock sägas att jag träffat många besjälade socialpedagoger, ungdomspoliser, flera åklagare och andra myndighetspersoner i provinsen som verkligen försöker bistå barn. Oavsett politisk åskådning. Något annat vore fel att påstå. Men avsaknaden av rapporter och öppen dokumentation – som verkligen kommer allmänheten till godo – gör att problemet sjunker undan. Vem för barnens talan?

Natasha och jag hoppar in i bilen och åker iväg. Slonim visar sig ligga mitt i Belarus, i korsvägen mellan provinserna Brest och Hrodna, mitt mellan gränslinjen mot Polen och Ryssland. I Slonim väntar Nastya, en 18-årig sjuksköterskeelev. Vi ska ses vid den vita fontänen i centrala staden. Den är översnöad och ger skäl för namnet så här års. Denna Nastya är upprörd och inte längre rädd för att berätta. Hennes mamma har också godkänt att hon öppet berättar om familjens situation.

Mamman gifte om för tio år sedan om sig med en man som senare visade sig vara injektionsmissbrukare. De fick en dotter och därmed fick Nastya också en syster. De bodde alla i två rum i en lägenhetsbostad med ett kök som de delade med andra hyresgäster. Ett vardagsrum och ett sovrum. Men med tiden har mammans nye man lagt beslag på det större rummet, vardagsrummet. Här träffar han sina drogkompisar och kokar hanka, en opiatlösning. Doften av lösningsmedlet får Nastya att må illa. Mamman jobbar på ett litet företag online slots och klarar med litet hjälp från sina föräldrar att försörja sina två döttrar. Det har hänt att mannen (Nastya ger honom aldrig ett namn) tvingat flickorna att hjälpa honom att injicera narkotika i venerna. Han har fysiskt misshandlat dem.

Den naturliga frågan infinner sig.

”Varför kastar ni inte ut honom?”

Nastya suckar. ”Det går inte. Han är stor och hotar oss. Vi har försökt. Om min mamma säger skilsmässa så säger han att han ska kidnappa min syster och försvinna med henne”.

”Vad säger polisen?”

”De gör inget.”

”Men är de inte skyldiga hjälpa er?”

”Inget har hänt. Det går alltid att muta någon”.

I Slonim läser hon nu till sjuksköterska. Hon har alltid vetat att hon skulle bli det. Men tankarna är ständigt hos sin mamma och syster.

”Men din pappa?” undrar jag.

”Vi träffades en del sedan de skilt sig. Jag var bara barn då. Vi bodde fem minuter från varandra. Men när jag var tio år hängde han sig. Det fanns inget brev efter honom, jag vet inte varför”.

Nastyas pappa lämnade henne. Den nye mannen i familjen är inget att ha.

Själv drömmer hon om att hitta en bra pålitlig man. Hon säger att hon vill ha många barn, kanske till och med fyra, men de ska aldrig, aldrig behöva ha det som henne.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkonst

cheap the north face How to Build a Croquet Set

How to Build a Croquet Set

Carefully measure and cut six handles and six mallet heads. The head of the mallet should be approximately 9 inches long and 2 inches in diameter. The handle should be approximately 36 inches long and 3/4 inch in diameter. If you would like to craft each piece yourself, outline the shapes that you want and carefully cut them out. If you don’t want to cut each piece out, you can look for precut handles.

Etch grooves into the mallet. Each groove

Läs mer › 2

torsdag 26 november

miljö

cheap longchamp uk POEA Direct Hiring Requirements and Process

POEA Direct Hiring Requirements and Process

A feeling of fulfillment.

After you have completed these steps, you will be a registered Overseas Filipino Worker (OFW) with the benefits of being a member of the Overseas Workers Welfare Administration.

Note that there are different procedures for skilled workers and household workers. The differences are detailed below.

Requirements for Professional and Skilled WorkersWhen you go to the POEA, be sur

Läs mer › 3

onsdag 25 november

film

cheap north face The Independent

The Independent

Seat has introduced an impressive new small turbocharged petrol engine and a keenly priced DSG option for the Ibiza.

The new engine, a 1.2 litre badged TSI, is a replacement for the previous 1.6 litre option. But if you think that means you’ll be getting less for your money, you couldn’t be more wrong, because turbocharging more than compensates for the reduction in capacity. The power output of the 1.2, 105 horsepower, is the same as that delivered by t

Läs mer › 2

onsdag 25 november

konst

longchamp outlet uk Punching Bags Named BOB

Punching Bags Named BOB

Body Opponent Bags, or BOBs, are punching bags created for fans of martial arts and reality games. It is designed to look like an adult male, possessing all the features and proportions of a human torso. BOBs are the perfect bags to learn self defense, train for boxing, or practice martial arts techniques. All you need to train is supplied in this one bag.

The BOB appears so realistic that this is what makes it a better training punching bag than

Läs mer › 1

tisdag 24 november