Dagbok Belarus (2)

1 mars 2011: I Slonim satsar sköterskeeleven Nastya på sin framtid

”Hon finns i Slonim!” ”Inte Stolin?” undrar jag och tror på att vi ska till en av Polesiens mindre städer nära Ukraina. Där har jag varit flera gånger och vandrat i de stora parkområdena sommartid.

norr Nastya Slonim film
  • Nastya i Slonim

Den som säger Slonim är Dina Jarmaluk som är engagerad i Mödrar mot narkotika i Pinsk. Det är andra gången vi träffas och nu har hon hittat en ung person som kan berätta om narkotikamissbruk inom familjen. ”Vi åker!” säger jag innan jag exakt vet var det ligger.

Under åtta månader har jag försökt få till en kortfilm om barn i missbruksmiljöer, men vem vill och vågar ställa upp? Jag vet att det är ett mycket stort problem i Belarus. Det är ingen fråga på den politiska agendan. Tyvärr knappast heller hos oppositionen. Och hur skulle de kunna? De trasas sönder, spärras in, förgörs. Det finns ingen tid att fundera över barnen. Det ska dock sägas att jag träffat många besjälade socialpedagoger, ungdomspoliser, flera åklagare och andra myndighetspersoner i provinsen som verkligen försöker bistå barn. Oavsett politisk åskådning. Något annat vore fel att påstå. Men avsaknaden av rapporter och öppen dokumentation – som verkligen kommer allmänheten till godo – gör att problemet sjunker undan. Vem för barnens talan?

Natasha och jag hoppar in i bilen och åker iväg. Slonim visar sig ligga mitt i Belarus, i korsvägen mellan provinserna Brest och Hrodna, mitt mellan gränslinjen mot Polen och Ryssland. I Slonim väntar Nastya, en 18-årig sjuksköterskeelev. Vi ska ses vid den vita fontänen i centrala staden. Den är översnöad och ger skäl för namnet så här års. Denna Nastya är upprörd och inte längre rädd för att berätta. Hennes mamma har också godkänt att hon öppet berättar om familjens situation.

Mamman gifte om för tio år sedan om sig med en man som senare visade sig vara injektionsmissbrukare. De fick en dotter och därmed fick Nastya också en syster. De bodde alla i två rum i en lägenhetsbostad med ett kök som de delade med andra hyresgäster. Ett vardagsrum och ett sovrum. Men med tiden har mammans nye man lagt beslag på det större rummet, vardagsrummet. Här träffar han sina drogkompisar och kokar hanka, en opiatlösning. Doften av lösningsmedlet får Nastya att må illa. Mamman jobbar på ett litet företag online slots och klarar med litet hjälp från sina föräldrar att försörja sina två döttrar. Det har hänt att mannen (Nastya ger honom aldrig ett namn) tvingat flickorna att hjälpa honom att injicera narkotika i venerna. Han har fysiskt misshandlat dem.

Den naturliga frågan infinner sig.

”Varför kastar ni inte ut honom?”

Nastya suckar. ”Det går inte. Han är stor och hotar oss. Vi har försökt. Om min mamma säger skilsmässa så säger han att han ska kidnappa min syster och försvinna med henne”.

”Vad säger polisen?”

”De gör inget.”

”Men är de inte skyldiga hjälpa er?”

”Inget har hänt. Det går alltid att muta någon”.

I Slonim läser hon nu till sjuksköterska. Hon har alltid vetat att hon skulle bli det. Men tankarna är ständigt hos sin mamma och syster.

”Men din pappa?” undrar jag.

”Vi träffades en del sedan de skilt sig. Jag var bara barn då. Vi bodde fem minuter från varandra. Men när jag var tio år hängde han sig. Det fanns inget brev efter honom, jag vet inte varför”.

Nastyas pappa lämnade henne. Den nye mannen i familjen är inget att ha.

Själv drömmer hon om att hitta en bra pålitlig man. Hon säger att hon vill ha många barn, kanske till och med fyra, men de ska aldrig, aldrig behöva ha det som henne.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkrönikor

//www.seahawksproshop.cc/seattle-seahawks-jerseys-tharold-simon-jersey-c-4_46

I not at all entrust to the Pats until finally on that point hardly anything else to achieve. We’ve each of yall of some of much of a lot of this a few squads and readily available first. The game generally Raiders in my position. I’m not inane. Why do a bit of heirs ought to have the rise a lot of generally? That of a awful, Insensitive befuddle. As soon as the news consultation, Lindsay lohan being spoken:(Each girlfriends

Läs mer ›

måndag 7 december

Satir

ray ban sunglasses uk In the Outfield

In the Outfield

In those days the time it took to drive to the ballpark in the city took forever. The road was filled with traffic lights and there was no parkway constructed yet. The journey took over two hours to go just 30 miles. That was the idea. Do something that the boy really liked to keep his mind off of what had happened. With the sun high in the sky, the black car heated up like a cast iron pan.

On this occasion, the mother drove the car instead of taking the

Läs mer › 2

torsdag 3 december

Missa inte!

cheap longchamp bags Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Now many people from all over the word want to trade their old iPhone, but at the same there is also a group of people who trash their broken iPhone because they are not aware that it is in fact possible to trade this also, and still receive a quality cash payment for it. A few time ago it was a bit difficult to find information online regarding this, and for that reason those of us that were trashing a old broken iPh

Läs mer › 1

torsdag 3 december

film

cheap moncler David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

Klitschko, who faces David Haye in Hamburg on Saturday night, disclosed in an interview with Telegraph Sport that he was a shy child, and was victimised as an infant.

had a combination of things happen in my life. My parents were travelling in their job. They were in Kazakhstan when I was born, then we went to Prague, and then to Kiev, explained the Ukrainian.

In the face of constant goading fr

Läs mer › 2

torsdag 3 december