alliansfrihet_GO-196-4

Alliansfrihet

enligt Carsten Palmaer

ALLIANSFRIHET, -en, -er lady era pills ,
svensk politisk doktrin, vanligen uttryckt i formeln ai???alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krigai???.

DA? krig numera enbart utkAi??mpas utanfAi??r Europa, i syfte att fAi??rsvara mAi??nskliga rAi??ttigheter och inrAi??tta flickskolor, har alliansfriheten enligt flertalet bedAi??mare spelat ut sin roll.

Alliansfrihetens principer formulerades redan under Karl XIV Johans regeringstid (1818-1844), sedan Sverige i krig fAi??rlorat Finland och Pommern. Kritiken mot den fAi??rda politiken var tidvis framgA?ngsrik och om inte ryssarna svekfullt inlett fredsfAi??rhandlingar hade alliansfriheten kunnat brytas redan under Krimkriget 1854.

Utan framgA?ng har fosterlAi??ndska tidningar och politiker under nAi??rmare tvA?hundra A?r fAi??rsAi??kt vinna en trAi??g och rAi??ddhA?gad folkopinion fAi??r en mera heroisk utrikespolitik.

Faktum Ai??r att om inte alliansfriheten lagt hinder i vAi??gen sA? hade Sverige varit med och fAi??rlorat inte bara de dansk-tyska krigen 1848 och 1864 och finska vinterkriget 1940 utan ocksA? de bA?da vAi??rldskrigen.

om nusvensk ordlista express prescription for antibiotic

3 kommentarer

 1. Thorbjörn skriver:

  Hej Carsten

  Sverige förlorade inte Pommern i krig. Det övergick i dansk ägo 1814 som betalning/kompensation för att Danmark avrtäde Norge till Sverige och unionen bildades. Sedan räknas finska vinterkriget som en del av andra världskriget.

  Sedan missar du i din argumentation mot svenskt deltagande i internationella operationer krimkriget men också att vi fortfarande har svensk trupp inom Europa i fredsbevarande syfte.

  /TW

  • Carsten Palmaer skriver:

   Svar: Hej Thorbjörn! Huruvida Sverige förlorade Pommern redan genom Gustaf IV Adolfs deltagande i kriget mot Napoleon eller först vid freden i Kiel är väl i någon mån en definitionsfråga, eftersom enligt min mening handlar om olika skeden i samma historiska process . Att jag skiljer på finska vinterkriget och andra världskriget kan tyckas lite självsvåldigt – men för en bred svensk opinion handlade det faktiskt om två olika krig. Att Krimkriget saknas i uppräkningen beror på att Sverige, om det följt kronprins Karl, tidningarna och militären, faktiskt inte hade hamnat på den förlorande sidan den gången.

   hälsningar/ Carsten

 2. Thorbjörn skriver:

  Det är naturligtvis sant att samhällsutveckling är en process. Men med ditt resonemang kan man säga att Sverige förlorade Pommern och Finland redan då franska revolutiuonen startade. När det gäller Svenska Pommern så ockuperade Frankrike området mellan 1807-10 för att sedan återgå i svensk förvaltning. I mitt sätt att se förlorade vi inte området i och med att området återbrördades till svensk förvaltning. När vi sedan släpper området som en del av betalningen för det mer atraktiva Norge gör vi det med full kontroll över området och dessutom på segrarens sida.

  Och att sedan bara välja ut historiska händelser som påvisar en viss åsikt i dagspolitiken och samtidigt utelämna de som inte stärker ens ståndpunkt kanske är en krönikörs förmån men inte en historikers.

  /TW

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september