Medier, svik inte Kallax!

Fram till fAi??r ett par A?r sedan fanns det en flygplats som hette LuleA? flygstation, men detta officiella namn anvAi??ndes inte av en enda mAi??nniska.

101214_Airport_P1100843_2

Det Ai??r som bekant Kallax flygplats ai??i?? eller LuleA? Kallax ai??i?? som anvAi??nts i lA?ngliga tider av bA?de folk och flygbolag ai??i?? och av medier. Kallax har varit ett sA? sjAi??lvklart namn pA? flygplatsen att den gamla byn Kallax sedan lAi??nge fA?tt tillAi??gget ai???byai??? fAi??r att inte fAi??rvAi??xlas.

Namnet Kallax Ai??r omtyckt av sA?vAi??l norrbottningar som tillresta. Det har i hAi??g grad hjAi??lpt till att ge en sAi??rskild identitet A?t flygplatsen. Dessutom klingar Kallax exotiskt fAi??r folk som kommer frA?n andra delar av Sverige och vAi??rlden.

Precis som vid mA?nga andra flygplatser har det vAi??xt upp en rad verksamheter i nAi??rheten av Kallax flygplats. Dessa drar fAi??rdel av nAi??rheten till flyget och vill gAi??rna fAi??rknippas med flygplatsen. Samma sak vid exempelvis Arlandastad.

I nAi??rheten av Kallax flygplats finns ett omrA?de som tidigare hette BergnAi??sets industriomrA?de. Redan fAi??r ett par decennier sedan bestAi??mde man sig fAi??r att Ai??ndra ai???BergnAi??setai??? till ai???Kallaxai???. Samtidigt passade man pA? att byta ai???industriai??? mot ai???fAi??retagai??? och ai???omrA?deai??? mot ai???stadai???. Resultatet blev Kallax fAi??retagsstad, vilket det heter Ai??n i dag.

Kort sagt: Kallax Ai??r ett mycket bra varumAi??rke. Dessutom finns det en prima surstrAi??mming som fA?tt draghjAi??lp frA?n den kAi??nda flygplatsen i Norrbotten. Och kanske vice versa.

Men vad har hAi??nt? Jo, fAi??r ett par A?r sedan fick statliga Luftfartsverket fAi??r sig att alla flygplatser skulle heta likadant ai??i?? i regel orten angiven pA? svenska, fAi??ljt av det engelska ai???airportai???. Kallax flygplats, eller egentligen LuleA? flygstation, blev LuleA? Airport. PA? andra hA?ll har orten ersatts av ett fAi??rvanskat landskap (Smaland Airport) eller andra lustigheter (High Coast Airport) dAi??r man fA?r gissa sig fram till geografin. Ju mindre flygplats, desto stAi??rre Ai??r lAi??ngtan efter ett utlAi??ndskt namn. NAi??r BorlAi??nge dAi??pte sin lilla landningsbana till Dala Airport pA? 70-talet skrattade omvAi??rlden A?t musen som rAi??t. Eftersom Sverige nyligen fA?tt en sprA?klag har ett antal JO-anmAi??lningar gjorts mot att Luftfartsverket gA?tt Ai??ver till engelska namn pA? svenska flygplatser. Men lagen har tyvAi??rr visat sig vara fAi??r klen fAi??r att flygplatserna ska fA? behA?lla sina svenska namn.

Under alla A?r som LuleA? flygstation var det officiella namnet anvAi??nde medierna namnet Kallax. Men av nA?gon anledning har medierna i hAi??g grad anammat det fA?niga ai???LuleA? Airportai???. VarfAi??r denna foglighet? (NAi??r Trafikverket myndigt pA?stA?r att det heter ai???cirkulationsplatsai??? sA? Ai??r det mediernas fAi??rbaskade plikt att fortsAi??tta att skriva om rondeller. FAi??r att nu bara ta ett exempel.) Nej, lA?t oss fortsAi??tta att slA? vakt om det kAi??nda varumAi??rket LuleA?-Kallax flygplats.

Sedan fA?r den svenska myndigheten dAi??pa om sig sjAi??lv till Royal Airforce, Luftwaffe eller vad den vill.

(Det blev Swedavia ai??i?? ett svA?ruttalat mischmasch av engelska och latin. Jo, det Ai??r faktiskt sant. Svenska Luftfartsverket finns inte lAi??ngre.)

Jan Nyberg, frilansskribent med bas i LuleA?

lady-era pills 5mg generic levitra

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti