Medier, svik inte Kallax!

Fram till fAi??r ett par A?r sedan fanns det en flygplats som hette LuleA? flygstation, men detta officiella namn anvAi??ndes inte av en enda mAi??nniska.

101214_Airport_P1100843_2

Det Ai??r som bekant Kallax flygplats ai??i?? eller LuleA? Kallax ai??i?? som anvAi??nts i lA?ngliga tider av bA?de folk och flygbolag ai??i?? och av medier. Kallax har varit ett sA? sjAi??lvklart namn pA? flygplatsen att den gamla byn Kallax sedan lAi??nge fA?tt tillAi??gget ai???byai??? fAi??r att inte fAi??rvAi??xlas.

Namnet Kallax Ai??r omtyckt av sA?vAi??l norrbottningar som tillresta. Det har i hAi??g grad hjAi??lpt till att ge en sAi??rskild identitet A?t flygplatsen. Dessutom klingar Kallax exotiskt fAi??r folk som kommer frA?n andra delar av Sverige och vAi??rlden.

Precis som vid mA?nga andra flygplatser har det vAi??xt upp en rad verksamheter i nAi??rheten av Kallax flygplats. Dessa drar fAi??rdel av nAi??rheten till flyget och vill gAi??rna fAi??rknippas med flygplatsen. Samma sak vid exempelvis Arlandastad.

I nAi??rheten av Kallax flygplats finns ett omrA?de som tidigare hette BergnAi??sets industriomrA?de. Redan fAi??r ett par decennier sedan bestAi??mde man sig fAi??r att Ai??ndra ai???BergnAi??setai??? till ai???Kallaxai???. Samtidigt passade man pA? att byta ai???industriai??? mot ai???fAi??retagai??? och ai???omrA?deai??? mot ai???stadai???. Resultatet blev Kallax fAi??retagsstad, vilket det heter Ai??n i dag.

Kort sagt: Kallax Ai??r ett mycket bra varumAi??rke. Dessutom finns det en prima surstrAi??mming som fA?tt draghjAi??lp frA?n den kAi??nda flygplatsen i Norrbotten. Och kanske vice versa.

Men vad har hAi??nt? Jo, fAi??r ett par A?r sedan fick statliga Luftfartsverket fAi??r sig att alla flygplatser skulle heta likadant ai??i?? i regel orten angiven pA? svenska, fAi??ljt av det engelska ai???airportai???. Kallax flygplats, eller egentligen LuleA? flygstation, blev LuleA? Airport. PA? andra hA?ll har orten ersatts av ett fAi??rvanskat landskap (Smaland Airport) eller andra lustigheter (High Coast Airport) dAi??r man fA?r gissa sig fram till geografin. Ju mindre flygplats, desto stAi??rre Ai??r lAi??ngtan efter ett utlAi??ndskt namn. NAi??r BorlAi??nge dAi??pte sin lilla landningsbana till Dala Airport pA? 70-talet skrattade omvAi??rlden A?t musen som rAi??t. Eftersom Sverige nyligen fA?tt en sprA?klag har ett antal JO-anmAi??lningar gjorts mot att Luftfartsverket gA?tt Ai??ver till engelska namn pA? svenska flygplatser. Men lagen har tyvAi??rr visat sig vara fAi??r klen fAi??r att flygplatserna ska fA? behA?lla sina svenska namn.

Under alla A?r som LuleA? flygstation var det officiella namnet anvAi??nde medierna namnet Kallax. Men av nA?gon anledning har medierna i hAi??g grad anammat det fA?niga ai???LuleA? Airportai???. VarfAi??r denna foglighet? (NAi??r Trafikverket myndigt pA?stA?r att det heter ai???cirkulationsplatsai??? sA? Ai??r det mediernas fAi??rbaskade plikt att fortsAi??tta att skriva om rondeller. FAi??r att nu bara ta ett exempel.) Nej, lA?t oss fortsAi??tta att slA? vakt om det kAi??nda varumAi??rket LuleA?-Kallax flygplats.

Sedan fA?r den svenska myndigheten dAi??pa om sig sjAi??lv till Royal Airforce, Luftwaffe eller vad den vill.

(Det blev Swedavia ai??i?? ett svA?ruttalat mischmasch av engelska och latin. Jo, det Ai??r faktiskt sant. Svenska Luftfartsverket finns inte lAi??ngre.)

Jan Nyberg, frilansskribent med bas i LuleA?

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni