Vem Ai??lskar Yngve Ryd?

ai???Nu Ai??r det fem i tolv!!!ai??? Historieprojekt i fara.

Yngve Ryd
  • Yngve Ryd

TrAi??ffade fAi??rfattaren Yngve Ryd i Jokkmokk pA? en litteraturkvAi??ll.

Under A?rens lopp kan jag konstatera hur mA?nga gA?nger jag haft anledning att ta av mig mAi??ssan fAi??r denne gigant i den envetna och faktabaserade historieskrivningens genrer. FrA?n 1980 har jag med stigande fascination lAi??st hans, ned till bruksanvisningar detaljerade beskrivningar, kring det tidiga skogsarbetets och timmerkAi??rningens villkor och direkta utfAi??rande.

Hans djupintervjuer med samer om begreppen snAi?? och eld i bAi??ckerna SnAi?? ai??i?? en renskAi??tare berAi??ttar och Eld. Flammor och glAi??d ai??i?? samisk eldkonst (N&K), innehA?ller en sA?dan rikedom av kunskaper och kulturhistoria att man baxnar.

Yngves arbetsAi??tt Ai??r att intervjua de gamla kunskapsbAi??rarna men inte bara det. Han A?terkommer, nAi??stan med en dA?res envishet till sina sagesmAi??n och plockar fram minne efter minne. Tala om grAi??vande verksamhet. HAi??r har vi en som verkligen vill veta och som hela tiden anar att det finns mer att berAi??tta.

Praktfulla bAi??cker har det blivit, fAi??rlagen har varit mA?nga, recensionerna har varit Ai??versvallande och utmAi??rkelser har det rAi??ttmAi??tigt blivit.

Vid mAi??tet frA?gade jag vad han hA?ller pA? med nu och fick hAi??ra en Yngve som var pessimistisk. ai???Jag har flera projekt men det blir mer och mer brA?ttomai???.

NAi??r Yngve gav ut sin bok om Timmerskogen fAi??r trettio A?r sedan sA? fanns kunnandet i var och varannan by. Nu Ai??r det en annan sak. Det Ai??r fem i tolv om man ska sAi??kra berAi??ttelserna.

ai???60-A?ringarna idag har inget att tillAi??gga ai??i?? det Ai??r 80- ja, rentav 90-A?ringarna som fortfarande var med under den manuella eran.ai???

Men, berAi??ttade han, nu Ai??r det svA?rt att fA? fram medel att arbeta fram de sista historierna frA?n de som var med. DA? undrar jag: Var finns Norrbottens Museum, var finns ABF, var finns de historieintresserade folkhAi??gskolorna? Ja, alla ni som sjAi??lva kAi??nner att ni kan/bAi??r delta – HjAi??lp er sjAi??lva och oss medborgare att stAi??tta detta frivillighetsfenomen att spurta nAi??r han nu vigt decennier A?t att rAi??dda vA?r norrbottniska och samiska historia.

Ge honom ett femA?rigt uppdrag att rAi??dda de sista historierna frA?n vA?ra utdAi??ende veteraner! Vi behAi??ver Yngve Ryd. Envist, tjurigt och med ett fenomenalt tA?lamod vaskar han fram berAi??ttelserna frA?n vA?ra veteraner och ger oss en ryggrad i vA?r historieskrivning.

Belysande var nAi??r Yngve var gAi??st hos Kerstin Wixe pA? Kontext, de litterAi??ra samtalens scen pA? Kulturens Hus i LuleA?. Efter ett samtal om arbetsmetoder i denna grAi??vargAi??rning, sA? kommer frA?gan:

ai???Yngve du berAi??ttar att du A?terkommer till dina intervjupersoner gA?ng, pA? gA?ng. Hur bestAi??mmer du nAi??r du Ai??r fAi??rdig? Har du nA?gon tidplan?”

ai???NAi??, ai???sa Yngve och tittade i golvet ai???Det Ai??r inte seriAi??st att ha en tidplan….. dA? slutar man fAi??r tidigt!ai???

Senaste bAi??cker

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni