101114_250px-Raoul_Wallenberg

VAi??rldsscoop eller rAi??varhistoria

Ibland stannar tiden – Ai??r det Raoul Wallenbergs hittills okAi??nda dotter vi hAi??r i Sveriges Radios dokumentAi??r frA?n LuleA?? Och nu vaknar intresset frA?n de internationella forskarna kring gA?tan Wallenberg. En vAi??rldshAi??ndelse eller en skrAi??na?

”Med minnen av ett krig” heter Gunilla Breskys timslA?nga dokumentAi??r i Sveriges Radio. DAi??r framtrAi??der en kvinna frA?n staden Zapurisja och pA?stA?r att hon Ai??r dotter till den fAi??rsvunne svenske diplomaten Raoul Wallenberg som fAi??rsvann i nA?got sovjetisk fA?nglAi??ger 1945. -En skrAi??na trodde jag, berAi??ttar Gunilla Bresky fAi??r toppmotet. Men sA? fick jag se hennes son!

RadiodokumentAi??ren har sAi??nts i Sveriges Radio senast den 13 november, men ligger ocksA? ute pA? nAi??tet. UtAi??ver tvA? intressanta mAi??nniskoAi??den frA?n Kattuvuoma och Jokkmokk dyker sA? historien om Raoul Wallenbergs dotter upp. Radiojournalisten Gunilla Bresky berAi??ttar fAi??r toppmotet att hon varit pA? jobb i Ukraina och staden Zapurisja, som har cirka 700 000 invA?nare. Eftersom hon deltar i ett lokalt tv-program dAi??r en kvAi??ll blir hon inbjuden att bevista ett Ai??kta ukrainskt brAi??llop.

Kontaktas av kvinna

–Jag tyckte det var spAi??nnande att fA? se ett riktigt brAi??llop, men omedelbart som jag kommer dit blir jag kontaktad av brudens mor, en 55-A?rig ljus och lite kraftig kvinna. Hon talar sA? fort att tolken inte riktigt hinner Ai??versAi??tta, men hon sAi??ger att hon Ai??r dotter till Raoul Wallenberg. Hennes mamma trAi??ffade honom fAi??rst i Karelen och senare i ett ryskt fA?nglAi??ger.

Gunilla Bresky, som jobbat A?tskilliga gA?nger i Ryssland och andra Ai??ststater Ai??r fAi??rst oerhAi??rt tveksam till historien. Hon har hAi??rt liknande berAi??ttelser mA?nga gA?nger tidigare.

Hajar till

–Men sA? kommer en son till kvinnan fram fAi??r att hAi??mta sin mamma och dA? hajar jag till, berAi??ttar Gunilla Bresky. Han Ai??r otroligt lik de bilder jag sett av Raoul Wallenberg och nAi??r mina kolleger tittar pA? bilder pA? nAi??tet av Wallenberg, sA? slA?s de av samma sak. Likheten Ai??r pA?taglig.

Gunilla Bresky tar kontakt med Jan Lundvik, som varit diplomat i Budapest och Moskva och Ai??r nA?got av en svensk wallenberg-expert. Han Ai??r tveksam till historien och har precis som Bresky hAi??rt liknande berAi??ttelser tidigare. Han ser ocksA? likheter mellan den ukrainska kvinnans son och Raoul Wallenberg, men ser ocksA? tydliga ryska drag och vill sjAi??lv inte gA? vidare med uppgifterna.

Internationellt intresse

Men nAi??r programmet sAi??nts sA? sprider sig ocksA? intresset i vAi??rlden fAi??r gA?tan Raoul Wallenberg. Han som var diplomat och under andra vAi??rldskrigets slut 1944-1945 ledde framgA?ngsrika rAi??ddningsaktioner av judar i Ungern. Han arresterades av Sovjetunionen 17 januari 1945 som misstAi??nkt USA-spion och Sovjet har fAi??rklarat att han avled i ett fA?nglAi??ger tvA? A?r senare.

Men nu pA?stA?r kvinnan i radiodokumentAi??ren att han levde Ai??nnu 1954 och alltsA? har barn. Och nu stiger intresset fAi??r uppgifterna.

–Ja, jag har fA?tt mycket intressanta reaktioner internationellt, sAi??ger Gunilla Bresky och gA?r sannolikt vidare med dessa uppgifter bland annat fAi??r att samla mer dokumentation.

En kommentar

  1. Karin Wennberg skriver:

    Lätt att kontrollera idag med DNA -prov

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september