Rensa ut bland krAi??nikAi??rerna

De Ai??r fAi??r mA?nga, fAi??r dA?liga och har fAi??r lite att sAi??ga. Kasta sten i glashus, kanske ni tycker att jag gAi??r, men nA?gon mA?ste ju sticka ut hakan. Och dessutom gA?r det vAi??l an att ha krAi??nikor pA? webben, men nu ska de in i alla genrer; sporten, kulturen, nyhetssidor och pA? ledarsidan. Att lAi??sa nA?got pA? webben, precis som ni gAi??r nu, kostar ju inget, mer Ai??n tiden det tar att lAi??sa. Min tidning betalar jag fAi??r.

Min ”favorit” i sammanhanget Ai??r utan tvekan Torsten Nilsson som A?terkommande skriver nA?got i NSD som finns under rubriken UtrikeskrAi??nika. Fick jag bestAi??mma skulle det stA? Skoluppsats eller Mitt Amerika. Och han Ai??r inte ensam.

– Jag tycker du Ai??r orAi??ttvis, svarar Olov Abrahamsson, chef fAi??r NSD:s ledarsida nAi??r jag brAi??nner av min kritik.

PA? tisdagen var han tillbaka med den ”femtionde” krAi??nikan om lAi??get i USA. HAi??r fanns uppgifter som vi kunnat lAi??sa i tidningarna, hAi??rt pA? radio eller sett i tv i flera veckor. Bara referat av fakta vi redan kAi??nde till. Ingen analys. Jo, kanske kallar han sina slutrader fAi??r analys: ”Obama mA?ste tvAi??tta bort stAi??mpeln som obeslutsam och lite konfliktrAi??dd ledare, bA?de i inrikes- och utrikespolitiken. Sist men inte minst beror hans A?tervalschanser pA? vem republikanerna stAi??ller upp i valet, och det Ai??r Ai??n sA? lAi??nge en helt Ai??ppen frA?ga.”

Vad Ai??r detta annat Ai??n en amatAi??rfilosofs funderingar? Eller kanske Ai??r det riktat direkt till Obama? Den hAi??r typen av nonsens tillA?ts hursomhelst slinka genom. Vecka efter vecka.

Det finns en ambitiAi??s tanke bakom krAi??nikorna pA? ledarsidan, att ta in politiskt och fackligt aktiva som fA?r skriva om sin verklighet. Gott sA?. Alla har inte det bAi??sta handlaget med skrivandet. Det kan bli lite stolpigt fAi??r att inte sAi??ga trA?kigt ibland, men sAi??kert har de sina lAi??sare. Men av de professionella krAi??nikAi??rerna har man rAi??tt att vAi??nta sig nA?got annat. NA?got som tillfAi??r kunskap, nya insikter eller provocerar fram reaktioner.

Torsten Nilsson Ai??r lA?ngt ifrA?n ensam om att producera plattityder, men jag anvAi??nder honom som exempel. Han Ai??r gammal i gA?rden. Har sAi??kert stora kunskaper och en tro pA? att det han skriver tas emot vAi??l.

Men sA? skriver Jens Orback, fd minister och numera chef fAi??r Palmecentret en krAi??nika (pA? torsdagen) som jag efter tvA? omlAi??sningar fortfarande inte vet vad den handlar om). FAi??r vem skriver han? Vad vill han med sin artikel? Vad vill NSD som publicerar dessa krAi??nikor?

De frA?gorna kan bara Olov Abrahamsson, chef fAi??r ledarsidan kommentera:

– Torsten Nilsson Ai??r en respektabel skribent. Med sin lA?nga erfarenhet av utrikespolitik ger han vA?ra lAi??sare en vidgad syn pA? vad som hAi??nder i vAi??rlden och din uppfattning att han ligger pA? skoluppsatsnivA? delar jag inte. Sedan kan ju Torsten, precis som vi alla, ha bAi??ttre och sAi??mre dagar. Hans artiklar gA?r ju ut via ett syndikat till mA?nga tidningar.

SjAi??lvklart mA?ste Olov Abrahamsson ta sina skribenter i fAi??rsvar, Ai??ven om det han har att sAi??ga Ai??r tunt. Jag frA?gar om de hAi??r artiklarna nA?gon gA?ng leder till debatt och det svar, som man alltid fA?r numera, Ai??r att de ligger pA? webben.

Men en kontroll pA? webben visar att det Ai??r sAi??llan det blir nA?gon diskussion eller nA?gra kommentarer. Jo, ibland, och dA? Ai??r det pA? grund av skribenter som Ella Niia eller Ai??sa Petersen. Som bA?da ofta har nA?got frA?n en egen verklighet att berAi??tta. Den typen av krAi??nikAi??rer lAi??ser jag gAi??rna, till skillnad frA?n tyckarna som sitter pA? en stol och blickar ut Ai??ver vAi??rlden.

2 kommentarer

  1. Olov Abrahamsson skriver:

    Hej, kul att du intresserar dig för utrikeskrönikorna på NSD:s ledarsida. För de som inte har tillgång till NSD som papperstidning och vill ta del av Torsten Nilssons och Jens Orbacks texter – och göra en egen bedömning – så finns de som sagt på webben (länkar bifogas längst ned). Jag anser att det finns ett värde att det finns människor ”som blickar ut över världen” även i en regional tidning som NSD. Sedan kan man alltid diskutera hur mycket det ska vara om USA, Afghanistan, Afrika eller Mellanöstern. Jag håller med om att det har varit mycket USA ett tag, men det hänger givetvis samman med det viktiga valet i USA 2 november. Dock tycker jag att det är fel att säga att det bara handlar om Obama och USA i Torsten Nilssons krönikor. Under året kan jag dra mig till minnes även ett antal texter om valet i Storbritannien, Israels ockupationspolitik, Irak , ”överkonsumtionen” i den rika världen m m.

    Här följer Orbacks och Torstens senaste texter: http://www.nsd.se/opinion/ledare/artikel.aspx?ArticleId=5805294

    http://www.nsd.se/opinion/ledare/artikel.aspx?ArticleId=5800686

  2. Håkan Bäcklund skriver:

    Bra Bresky!

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni