YrkesfAi??rbud i SVT?

Karin HA?binette, programledare i Aktuellt och Agenda, har en syster. Det borde hon inte ha.

Skratta eller grA?ta A?t SVT:s beslut? NAi??r HA?binettes syster blev moderat arbetsmarknadsminister slog SVT till. JAi??v anges som orsak till att Karin HA?binette plockas bort frA?n rutan. Visst hade hon varit snubblande nAi??ra jAi??v sA? fort regeringen granskats i Aktuellt eller Agenda, men man kan ju inte rA? fAi??r att man har en syster i regeringen. Eller Ai??r det Ai??ndA? rAi??tt att ta bort henne? Att hA?lla en stenhA?rd grAi??ns. Ska vi ha respekt fAi??r beslutet, fAi??r regeringen granskas ju oavbrutet? Ja, tAi??nk efter innan du blir fAi??r sAi??ker i ditt stAi??llningstagande! FAi??r det hAi??r Ai??r svA?rt.

Jag minns ett kommunalrA?d som hade en bror i Hells Angels. Det gick bra. Medier och politiska motstA?ndare lAi??t inte smutsa ner rA?det, som ocksA? slog fast att de var tvA? personer och inte en. DAi??r gick det bra. Men HA?binette dA??

En mAi??rk kvAi??ll stoppades jag utanfAi??r domkyrkan i LuleA? av en folkpartipolitiker, som skrek VAi??nta! SA? rusade han till bakluckan pA? en bil, slet fram ett paket som han tryckte i famnen pA? mig och fAi??rsvann med en rivstart. Jag var dA? reporter pA? Norrbottens-Kuriren. NAi??r jag kom hem och Ai??ppnade paketet lA?g dAi??r en kalvstek!

Sen dess har jag varit oerhAi??rt kritisk i min granskning av just folkpartister. Men borde jag kanske ha avgA?tt? Eller A?tminstone A?kt tillbaka med kAi??ttet omedelbart. FAi??r snacka jAi??v! En annan gA?ng kallade en Plannja-chef till presskonferens med lunch och snaps! Sedan dess har jag varit oerhAi??rt kritisk i min granskning av Plannja. Men om min syster blivit minister, dA? hade jag bA?de kunnat avgA?, Ai??ta kalvkAi??tt och dricka snaps pA? Plannja. Gjorde SVT rAi??tt?

6 kommentarer

 1. Erka skriver:

  Jag följer inte riktigt din tankegång, om jag vetat att du tagit emot en kalvstek av folkpartiet skulle jag aldrig ha litat på dina artiklar oavsett dina försäkringar om att du granskar dem hårdare än andra. Det är ointressant vad den enskilde journalisten klarar av när det gäller att hålla isär jobb och privatliv, det enda som spelar roll är vad vi som tittar, läser och lyssnar kan misstänka. Och då är beslutet rätt självklart.

 2. Lars Lindberg skriver:

  Visst har du rätt, Erka. En journalist ska aldrig ta emot någonting av den hon är satt att granska. Därför var det också rätt att skilja Karin Hübinette från jobbet som programledare i SVT. Nu är hon utrikesreporter i programmet Korrespondenterna och det blev väl en hyfsad lösning för den journalisten.

 3. Bråddjup skriver:

  Ja, inte är det för att den vanlige läsaren, lyssnaren eller tittaren misstänker något som ett sådant beslut tas. Nej, det är ju naturligtvis vad övriga delar av presskåren kan misstänka som är avgörande. Ett jävförhållande kan man säker krysta fram för vilken journalist som helst, om det nu är så att man nödvändigtvis ska misstänkliggöra varenda stackars sate som jobbar inom public service. Att på det här sättet betrakta någon som skyldig tills motsatsen bevisas tycker jag är fegt i överkant.

 4. Lars Lindberg skriver:

  Fegt i överkant, säger Bråddjup. Menar du att en programledare kan sitta och intervjua sin syster, som är statsråd? Då tycker jag att du är blåögd intill gränsen för vad jag trodde var möjligt.

  • Bråddjup skriver:

   Nej, det menar jag naturligtvis inte. Nog har de väl annat att göra på redaktionen än att enbart intervjua Karin Hübinettes syrra. Det finns väl andra på redaktionen som kan göra just det, de gånger det inträffar. Det är väl inte bara hon som jobbar där? Självklart finns det utrymme för henne ändå och sysslor hon kan utföra utan tillstymmelse till jävmisstankar. Jag tycker fortfarande att det är ett överförsiktigt belsut. Nervöst. Ängsligt.

 5. Lars Lindberg skriver:

  Jo, nog har dom annat att göra på redaktionen. Men en stor del av jobbet handlar om att granska regering och makthavare. Om KG Bergström hade haft en syster i regeringen hade han aldrig fått kommentera politik. Och nu har ju Hübinette fått ett annat viktigt uppdrag. Ingen är oersättlig.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni