101002_stefan sundström 3

Stefans lilla grAi??na

En handbok i utanfAi??rskap

Hemgjort snus och mAi??rt fAi??rAi??ndrar vAi??rlden.

» Om bara nA?gra fA? mAi??nniskor som lAi??ser denna bok slutar kAi??ka pA? McDonalds och istAi??llet fAi??der upp hAi??ns och fA?r sA? har jag i alla fall gjort nA?t bra «

SA?ngaren och lA?tskrivaren Stefan SundstrAi??m ville bli oberoende av tjyvsamhAi??llet, kunna ge fingret A?t Swedish Match och lAi??gga in en prilla egenproducerad snus istAi??llet.

Sen tog popkarriAi??ren fart, den tog tiden och gav pengarna. Men han tappade Ai??ndA? inte intresset och drivkraften i sitt projekt att gAi??ra sig sA? sjAi??lvfAi??rsAi??rjande som mAi??jligt genom att odla grAi??nsaker, hA?lla hAi??ns och gAi??ra snus. Han berAi??ttar om sina ofta framgA?ngsrika anstrAi??ngningar i den nya boken Stefans lilla grAi??na ai??i?? En handbok i utanfAi??rskap.

Men den Ai??r inte liten utan stor och vackert formgiven av Jeanette Andersson som har tagit de mA?nga, ofta glada, bilderna. Det Ai??r 200 sidor kraftigt, matt papper fyllda av vrede Ai??ver den rA?dande vAi??rldsordningen och vad vi kan gAi??ra A?t den. FAi??r det spelar roll om vi odlar mer sjAi??lva och tAi??nker pA? vad vi Ai??ter. SurmAi??rtslA?da t.ex.

Jag trAi??ffar Stefan SundstrAi??m pA? bokmAi??ssan i GAi??teborg dAi??r han Ai??r i ETCfAi??rlags monter fAi??r att spela och gAi??ra reklam fAi??r boken. Vi hinner inte vAi??xla mA?nga ord innan Johan Ehrenberg kommer fram och vi bAi??rjar prata smA? vindkraftverk. Jag berAi??ttar lite grann om hur det gA?r fAi??r min lilla snurra och Johan har idAi??er om vad Stefan borde skaffa ai??i?? en flyttbar, ny modell. Och att gAi??ra egen el kAi??nns sjAi??lvklart fAi??r en som i mA?nga A?r strAi??vat efter oberoende.

-Nu Ai??r det allvar, sAi??ger Stefan SundstrAi??m. Det Ai??r dAi??rfAi??r jag har skrivit boken, fAi??r att inspirera andra att bAi??rja tAi??nka och handla. ai???Om bara nA?gra fA? mAi??nniskor som lAi??ser denna bok slutar kAi??ka pA? McDonalds och istAi??llet fAi??der upp hAi??ns och fA?r sA? har jag i alla fall gjort nA?t braai??? stA?r det i fAi??rordet. Och jag blir inspirerad. Det Ai??r roligt och allvarligt pA? samma gA?ng. Allt han skriver om har han gjort, eller gAi??r, sjAi??lv. Snuset Ai??r det mest sensationella, med recept, odlingstips och allt. Jag snusar inte sjAi??lv men fAi??rstA?r kAi??nslan av att gAi??ra eget trots att det enligt fAi??rfattaren Ai??r A?t helvete. SnusfabrikAi??ren och trubaduren Bengt SAi??ndh ansA?g inte snus vara farligt dA? han pA? 80-talet hade egen produktion i stAi??rre skala. Bengt SAi??ndh var vidsynt och passade inte in i dom vanliga fA?llorna.

Stefan SundstrAi??m Ai??verraskar ocksA?. Trots att han odlar sA? mycket han orkar och med hjAi??lp av bara kompost, hAi??stskit och annat icke-skadligt, hA?ller han djur och Ai??ter kAi??tt. SA? lAi??nge det Ai??r hAi??ns och fA?r som han kAi??nner och har koll pA?. Att dAi??da en tupp eller ett lamm ingA?r i hans liv. Och enligt bA?de fAi??rnuft och ny forskning mA?r planeten inte illa av att vi Ai??ter nAi??rproducerat kAi??tt i lagoma mAi??ngder. BA?de hans och mitt samvete skulle kunna rymma ett par grisar ocksA?. Men det skriver han inte att han har haft. Men dAi??remot fiskar han och dA? gAi??rna mAi??rt och braxen. SurmAi??rtslA?da finns det recept pA?. Den Ai??r sAi??kert god men mest nyfiken blir jag pA? Thod Man Pla ai??i?? thailAi??ndsk mAi??rtpalt A? la Cisela.

Och Ai??ntligen fA?r jag veta vad kvass Ai??r, den dryck som jag sett sAi??ljas frA?n tunnor pA? gatorna i Baltikum och Ryssland. Jag har aldrig vA?gat provsmaka men i Stefans lilla grAi??na finns ett recept och han skriver att kvass Ai??r otroligt nyttigt och gott som mA?ltidsdryck. Se dAi??r!, ett alternativ till CocaCola och annan skit vi hinkar i oss.

ai??? Jag har skrivit den hAi??r boken fAi??r att ge tips om hur man kan gAi??ra fAi??r att leva nA?got sA? nAi??r gott i utanfAi??rskap, vare sej det Ai??r ofrivilligt fAi??r att man inte har pengar, eller om det Ai??r frivilligt som fAi??r mej, fAi??r att man inte Ai??r sA? sugen pA? innanfAi??rskapet bakom dom vAi??lklippta hAi??ckarna.ai???

Boken Ai??r utgiven pA? ETCfAi??rlag och kan kAi??pas pA? varuhuset.etc.se eller i bokhandeln.

foto: Lillemor Eliasson

**PAi??r Nord ladyera **1


  1. PAi??r Nord Ai??r frilansjournalist och hemmansAi??gare med intresse fAi??r miljAi?? och livets mening. finasteride 1mg no prescription  

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september