Kryss i rutan – utan vAi??rde

Om systemet med att kryssa in kandidater i olika fAi??rsamlingar ska ha nA?gon mening mA?ste steg tvA? tas: Vad betyder ett kryss? I dag kan mA?nga vAi??ljare, med rAi??tta, kAi??nna sig blA?sta, dA? deras inkryssade kandidater sidsteppats nAi??r uppdragen fAi??rdelas. Bucht Ai??r paradexemplet.

Sven-Erik Bucht. Ai??verlAi??gsen krysskung i Norrbotten. Trots att partiet placerat honom utanfAi??r valbar plats till riksdagen kryssade vAi??ljarna in honom. VAi??l i riksdagen sA?g den norrbottniska partiledningen till att han hamnade utanfAi??r ordinarie plats i utskotten.

”HAi??r ska ingen komma frA?n Haparanda och tro att han Ai??r nA?got, att han kan nA?got. I riksdagen ska man veta sin plats och det Ai??r att vAi??nta pA? sin tur. Oavsett vad vAi??ljarna har gett uttryck fAi??r.” SA? har man resonerat, Ai??ven om ingen vill var sA? rakt pA? sak.

Men den avgAi??rande frA?gan stA?r kvar: Vilken betydelse ska man ge kryssen? Ska det bestAi??mmas pA? fAi??rhand? Som i Kiruna. DAi??r klargjorde s-partiet att den som fA?r flest kryss blir kommunalrA?d. Och sA? blev det. Eller ska vAi??ljarnas rAi??ster bara vara ”vAi??gledande”? MAi??rkligt att den frA?gan aldrig debatterats pA? allvar.

– Jag vill uttrycka mig lite fAi??rsiktigt men visst ser det mAi??rkligt ut, sAi??ger kommunalrA?det i Pajala Bengt Niska till toppmotet. Niska arbetade sjAi??lv aktivt fAi??r Sven-Erik Buchts kandidatur och Ai??r nu besviken. NAi??r hade vi senast en rikskAi??ndis inom politiken som kan fAi??ra Norrbottens talan, en som skaffat sig erfarenheter pA? mA?nga samhAi??llsomrA?den. Och jag vet att partiets ledning uppskattar Sven-Erik hAi??gt, men det finns vAi??l de som inte tycker att han ska bli fAi??r stor…

Bengt Niska, sjAi??lv framgA?ngsrikt kommunalrA?d och orAi??dd i sina uttalanden kryssades in i landstinget men nominerades inte av partiet till en plats i styrelsen, vilket upprAi??rt inte bara honom utan hela partidistriktet i Tornedalen. Norrbottens socialdemokrater tycks ha en nedAi??rvd rAi??dsla fAi??r frisprA?kiga, sjAi??lvstAi??ndiga politiker inom de egna leden.

Ai??ven i Niskas fall mA?ste man frA?ga sig, vad betydde alla kryss?

Nu Ai??r inte den frA?gan isolerad till socialdemokraterna. I VAi??nsterpartiet och Moderaterna finns samma fenomen. BAi??rje LAi??Ai??v fick flest kryss i LuleA? men partigruppen i fullmAi??ktige kan inte samarbeta med honom och dAi??rfAi??r fick han inte fortsAi??tta som gruppledare. Nu satsar han pA? landstinget dAi??r Monica Carlsson haft en trygg plats tidigare. Och trygghet verkar vara en viktigare strAi??van fAi??r en del politiker Ai??n att strida fAi??r sin ideologiska Ai??vertygelse. HAi??ga lAi??ner och goda pensionsvillkor lockar. En trist utveckling som skapar grund fAi??r politikerfAi??rakt.

Moderaten Mattias Karlsson tillhAi??r den falang som i Reinfeldts anda vill rensa ut de gammelkonservativa och satsa pA? en nyliberal linje. Han samlade mA?nga kryss i hAi??gt tempo medan hans Ai??ldre partikamrater i kommun, LuleA?, och landsting, lullade pA? som de alltid gjort. Men den hAi??r gA?ngen rAi??ckte inte det. Karlsson siktar pA? att ta Ai??ver ledarskapet i landstinget, med kryssen i ryggen.

De hAi??r exemplen visar A? ena sidan pA? vilken demokratisk reform infAi??randet av kryssen varit. Samtidigt ser man nu baksidan nAi??r partiapparaten kan rasera det som vAi??ljarna lyft fram. Det Ai??r hAi??g tid att diskussionen tar fart: Hur lA?ngt in i beslutsprocessen ska kryssen tillA?tas verka?

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni