101017_hjärtblad

Diskmaskin i daladräkt

Det är mer än 35 mil mellan Malung och Stockholm. Den vägen gick malungskullorna på herrarbete varje höst. För att när dom kom fram tjäna som tvättmaskiner, diskmaskiner, roddmaskiner och vevmaskiner. Dom slet ont och gick hem igen på våren för att bli smör- och ostmaskiner i fäbodarna. Dom och kullorna från andra dalasocknar, tjänade herrarna i Romboland – samlingsnamnet för trakterna där det fanns penningar och överflöd.

Jag växte upp i Gagnef med historierna om vandringskullorna och herrarbetena men jag har aldrig fått det berättat som i Aino Trosells senaste roman Hjärtblad. Det är hon som beskriver kullorna som maskiner. Nödvändiga för den ekonomiska tillväxten i väntan på ännu billigare ång- och elmaskiner. Den romantiska bilden med rosenkindade kullor i färgglada folkdräkter bleknar bort när Aino Trosell berättar historien om malungskullan Huldas liv under senare delen av 1800-talet. Men tro inte att det för den skull fattas kärlek! Nej, kärleken finns där. Tätt tillsammans med hungern efter bildning och mat. Svält- och eländesskildringarna känns i min egen kropp, det är inte så länge sen vi svalt i Sverige.

Hulda har svårt att få ihop sitt liv. Kraven och traditionerna är starka men samtidigt tränger sig den moderna tiden på. Inte bara i Stockholm utan också hemma i malungsbyn börjar horisonten vidgas och det är först historierna, berättelserna från hembygden och sen böckerna, romanerna, som rör om i henne. I en mäktig scen våldtar hon, med kraft från brännvinet och Strindberg, den missbildade skolläraren som lånade henne hennes första roman. Hon äger äntligen sig själv, hon är om inte fri så åtminstone på väg att bli annorlunda.

– Merparten av personerna har dokumentära förebilder, dock icke Hulda, som jag har diktat, svarar Aino Trosell på min fråga om hur mycket som är sant i romanen.

Men jag tror på Hulda! När hon kommer tillbaka till Stockholm är hon en annan, hon måste leta efter ett nytt sätt att vara för nu är ingenting givet längre, varken i hennes liv eller i det politiskt vaknande Stockholm. Städmaskinen Hulda upphöjs till borgarhustrun Hulda men hon får inte ihop den ekonomiska och geografiska klassresan. Hon blir sjuk och jag tror att det är avsaknaden av fysiskt, begripligt, arbete som gör henne sjuk. Jag frågar Aino Trosell, men hon menar att det är att skära av rötterna, med vilje eller ej, som dödar, att förneka sitt ursprung.

Aino Trosell är uppväxt i Malung med berättelser om hur det var förr. Men nästan allt om släkten rörde männen och deras värld. Det slog henne ganska sent har hon sagt, men då skrev hon boken En gränslös kärlekshistoria för att ge sina förmödrar plats. Hjärtblad tycker jag är en slags fortsättning på den bokens osentimentala, personliga skildring i ett tydligt kvinnligt perspektiv. Det bara inte behövs utan är nödvändigt för att jag ska få en sannare bild av min historia.

Hjärtblad slutar på turisthotellet i Rättvik. Till det yttre starka och moderna kvinnor går återigen före. Jag vill ha en fortsättning, få veta om de kvinnorna bara blev en annan slags maskiner i Dalarna – symaskiner? kärleksmaskiner?

Undersök och berätta mer, Aino Trosell!

  • Norstedts förlag, 462 sidor. Finns också som ljud- och e-bok.

foto: Lillemor Eliasson

Pär Nord1


  1. Pär Nord är frilansjournalist och hemmansägare med intresse för miljö och livets mening. 

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkrönikor

//www.seahawksproshop.cc/seattle-seahawks-jerseys-tharold-simon-jersey-c-4_46

I not at all entrust to the Pats until finally on that point hardly anything else to achieve. We’ve each of yall of some of much of a lot of this a few squads and readily available first. The game generally Raiders in my position. I’m not inane. Why do a bit of heirs ought to have the rise a lot of generally? That of a awful, Insensitive befuddle. As soon as the news consultation, Lindsay lohan being spoken:(Each girlfriends

Läs mer ›

måndag 7 december

Satir

ray ban sunglasses uk In the Outfield

In the Outfield

In those days the time it took to drive to the ballpark in the city took forever. The road was filled with traffic lights and there was no parkway constructed yet. The journey took over two hours to go just 30 miles. That was the idea. Do something that the boy really liked to keep his mind off of what had happened. With the sun high in the sky, the black car heated up like a cast iron pan.

On this occasion, the mother drove the car instead of taking the

Läs mer › 2

torsdag 3 december

Missa inte!

cheap longchamp bags Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Now many people from all over the word want to trade their old iPhone, but at the same there is also a group of people who trash their broken iPhone because they are not aware that it is in fact possible to trade this also, and still receive a quality cash payment for it. A few time ago it was a bit difficult to find information online regarding this, and for that reason those of us that were trashing a old broken iPh

Läs mer › 1

torsdag 3 december

film

cheap moncler David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

Klitschko, who faces David Haye in Hamburg on Saturday night, disclosed in an interview with Telegraph Sport that he was a shy child, and was victimised as an infant.

had a combination of things happen in my life. My parents were travelling in their job. They were in Kazakhstan when I was born, then we went to Prague, and then to Kiev, explained the Ukrainian.

In the face of constant goading fr

Läs mer › 2

torsdag 3 december