101017_hjärtblad

Diskmaskin i daladrAi??kt

Det Ai??r mer Ai??n 35 mil mellan Malung och Stockholm. Den vAi??gen gick malungskullorna pA? herrarbete varje hAi??st. FAi??r att nAi??r dom kom fram tjAi??na som tvAi??ttmaskiner, diskmaskiner, roddmaskiner och vevmaskiner. Dom slet ont och gick hem igen pA? vA?ren fAi??r att bli smAi??r- och ostmaskiner i fAi??bodarna. Dom och kullorna frA?n andra dalasocknar, tjAi??nade herrarna i Romboland ai??i?? samlingsnamnet fAi??r trakterna dAi??r det fanns penningar och Ai??verflAi??d.

Jag vAi??xte upp i Gagnef med historierna om vandringskullorna och herrarbetena men jag har aldrig fA?tt det berAi??ttat som i Aino Trosells senaste roman HjAi??rtblad. Det Ai??r hon som beskriver kullorna som maskiner. NAi??dvAi??ndiga fAi??r den ekonomiska tillvAi??xten i vAi??ntan pA? Ai??nnu billigare A?ng- och elmaskiner. Den romantiska bilden med rosenkindade kullor i fAi??rgglada folkdrAi??kter bleknar bort nAi??r Aino Trosell berAi??ttar historien om malungskullan Huldas liv under senare delen av 1800-talet. Men tro inte att det fAi??r den skull fattas kAi??rlek! Nej, kAi??rleken finns dAi??r. TAi??tt tillsammans med hungern efter bildning och mat. SvAi??lt- och elAi??ndesskildringarna kAi??nns i min egen kropp, det Ai??r inte sA? lAi??nge sen vi svalt i Sverige.

Hulda har svA?rt att fA? ihop sitt liv. Kraven och traditionerna Ai??r starka men samtidigt trAi??nger sig den moderna tiden pA?. Inte bara i Stockholm utan ocksA? hemma i malungsbyn bAi??rjar horisonten vidgas och det Ai??r fAi??rst historierna, berAi??ttelserna frA?n hembygden och sen bAi??ckerna, romanerna, som rAi??r om i henne. I en mAi??ktig scen vA?ldtar hon, med kraft frA?n brAi??nnvinet och Strindberg, den missbildade skollAi??raren som lA?nade henne hennes fAi??rsta roman. Hon Ai??ger Ai??ntligen sig sjAi??lv, hon Ai??r om inte fri sA? A?tminstone pA? vAi??g att bli annorlunda.

– Merparten av personerna har dokumentAi??ra fAi??rebilder, dock icke Hulda, som jag har diktat, svarar Aino Trosell pA? min frA?ga om hur mycket som Ai??r sant i romanen.

Men jag tror pA? Hulda! NAi??r hon kommer tillbaka till Stockholm Ai??r hon en annan, hon mA?ste leta efter ett nytt sAi??tt att vara fAi??r nu Ai??r ingenting givet lAi??ngre, varken i hennes liv eller i det politiskt vaknande Stockholm. StAi??dmaskinen Hulda upphAi??js till borgarhustrun Hulda men hon fA?r inte ihop den ekonomiska och geografiska klassresan. Hon blir sjuk och jag tror att det Ai??r avsaknaden av fysiskt, begripligt, arbete som gAi??r henne sjuk. Jag frA?gar Aino Trosell, men hon menar att det Ai??r att skAi??ra av rAi??tterna, med vilje eller ej, som dAi??dar, att fAi??rneka sitt ursprung.

Aino Trosell Ai??r uppvAi??xt i Malung med berAi??ttelser om hur det var fAi??rr. Men nAi??stan allt om slAi??kten rAi??rde mAi??nnen och deras vAi??rld. Det slog henne ganska sent har hon sagt, men dA? skrev hon boken En grAi??nslAi??s kAi??rlekshistoria fAi??r att ge sina fAi??rmAi??drar plats. HjAi??rtblad tycker jag Ai??r en slags fortsAi??ttning pA? den bokens osentimentala, personliga skildring i ett tydligt kvinnligt perspektiv. Det bara inte behAi??vs utan Ai??r nAi??dvAi??ndigt fAi??r att jag ska fA? en sannare bild av min historia.

HjAi??rtblad slutar pA? turisthotellet i RAi??ttvik. Till det yttre starka och moderna kvinnor gA?r A?terigen fAi??re. Jag vill ha en fortsAi??ttning, fA? veta om de kvinnorna bara blev en annan slags maskiner i Dalarna ai??i?? symaskiner? kAi??rleksmaskiner?

UndersAi??k och berAi??tta mer, Aino Trosell!

  • Norstedts fAi??rlag, 462 sidor. Finns ocksA? som ljud- och e-bok.
levitra professional canada

foto: Lillemor Eliasson

PAi??r Nord1


  1. PAi??r Nord Ai??r frilansjournalist och hemmansAi??gare med intresse fAi??r miljAi?? och livets mening. lady era pills prozac without prescription.  

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Insider Secrets for Write Papers Revealed

Despite the fact that writing on the internet is an extremely rewarding career, there are occasions when you face challenges. Writers are often searching for opportunities to produce money from their abilities….

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Things You Should Know About Assignment Helper

Life, Death, and Assignment Helper On the flip side, there are lots of explanations for why you may be not able to finish the assignment right now. It’s now possible for them…

Läs mer ›

fredag 19 oktober

samhälle

Facts, Fiction and Essay Writer Website

You may also seek the help of several on-line essays which are already published on several different sites. There are various types of law essays. To begin with, the inexpensive essays have…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober

samhälle

How you can decide on the dissertation topic in sociology?

Essay Writing Service That Does Half of Paper Tips Things You Won’t Like About Essay Writing Service That Does Half of Paper and Things You Will Our informative article creating services will…

Läs mer ›

torsdag 18 oktober