101017_hjärtblad

Diskmaskin i daladräkt

Det är mer än 35 mil mellan Malung och Stockholm. Den vägen gick malungskullorna på herrarbete varje höst. För att när dom kom fram tjäna som tvättmaskiner, diskmaskiner, roddmaskiner och vevmaskiner. Dom slet ont och gick hem igen på våren för att bli smör- och ostmaskiner i fäbodarna. Dom och kullorna från andra dalasocknar, tjänade herrarna i Romboland – samlingsnamnet för trakterna där det fanns penningar och överflöd.

Jag växte upp i Gagnef med historierna om vandringskullorna och herrarbetena men jag har aldrig fått det berättat som i Aino Trosells senaste roman Hjärtblad. Det är hon som beskriver kullorna som maskiner. Nödvändiga för den ekonomiska tillväxten i väntan på ännu billigare ång- och elmaskiner. Den romantiska bilden med rosenkindade kullor i färgglada folkdräkter bleknar bort när Aino Trosell berättar historien om malungskullan Huldas liv under senare delen av 1800-talet. Men tro inte att det för den skull fattas kärlek! Nej, kärleken finns där. Tätt tillsammans med hungern efter bildning och mat. Svält- och eländesskildringarna känns i min egen kropp, det är inte så länge sen vi svalt i Sverige.

Hulda har svårt att få ihop sitt liv. Kraven och traditionerna är starka men samtidigt tränger sig den moderna tiden på. Inte bara i Stockholm utan också hemma i malungsbyn börjar horisonten vidgas och det är först historierna, berättelserna från hembygden och sen böckerna, romanerna, som rör om i henne. I en mäktig scen våldtar hon, med kraft från brännvinet och Strindberg, den missbildade skolläraren som lånade henne hennes första roman. Hon äger äntligen sig själv, hon är om inte fri så åtminstone på väg att bli annorlunda.

– Merparten av personerna har dokumentära förebilder, dock icke Hulda, som jag har diktat, svarar Aino Trosell på min fråga om hur mycket som är sant i romanen.

Men jag tror på Hulda! När hon kommer tillbaka till Stockholm är hon en annan, hon måste leta efter ett nytt sätt att vara för nu är ingenting givet längre, varken i hennes liv eller i det politiskt vaknande Stockholm. Städmaskinen Hulda upphöjs till borgarhustrun Hulda men hon får inte ihop den ekonomiska och geografiska klassresan. Hon blir sjuk och jag tror att det är avsaknaden av fysiskt, begripligt, arbete som gör henne sjuk. Jag frågar Aino Trosell, men hon menar att det är att skära av rötterna, med vilje eller ej, som dödar, att förneka sitt ursprung.

Aino Trosell är uppväxt i Malung med berättelser om hur det var förr. Men nästan allt om släkten rörde männen och deras värld. Det slog henne ganska sent har hon sagt, men då skrev hon boken En gränslös kärlekshistoria för att ge sina förmödrar plats. Hjärtblad tycker jag är en slags fortsättning på den bokens osentimentala, personliga skildring i ett tydligt kvinnligt perspektiv. Det bara inte behövs utan är nödvändigt för att jag ska få en sannare bild av min historia.

Hjärtblad slutar på turisthotellet i Rättvik. Till det yttre starka och moderna kvinnor går återigen före. Jag vill ha en fortsättning, få veta om de kvinnorna bara blev en annan slags maskiner i Dalarna – symaskiner? kärleksmaskiner?

Undersök och berätta mer, Aino Trosell!

  • Norstedts förlag, 462 sidor. Finns också som ljud- och e-bok.

foto: Lillemor Eliasson

Pär Nord1


  1. Pär Nord är frilansjournalist och hemmansägare med intresse för miljö och livets mening. 

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkonst

cheap the north face How to Build a Croquet Set

How to Build a Croquet Set

Carefully measure and cut six handles and six mallet heads. The head of the mallet should be approximately 9 inches long and 2 inches in diameter. The handle should be approximately 36 inches long and 3/4 inch in diameter. If you would like to craft each piece yourself, outline the shapes that you want and carefully cut them out. If you don’t want to cut each piece out, you can look for precut handles.

Etch grooves into the mallet. Each groove

Läs mer › 2

torsdag 26 november

miljö

cheap longchamp uk POEA Direct Hiring Requirements and Process

POEA Direct Hiring Requirements and Process

A feeling of fulfillment.

After you have completed these steps, you will be a registered Overseas Filipino Worker (OFW) with the benefits of being a member of the Overseas Workers Welfare Administration.

Note that there are different procedures for skilled workers and household workers. The differences are detailed below.

Requirements for Professional and Skilled WorkersWhen you go to the POEA, be sur

Läs mer › 3

onsdag 25 november

film

cheap north face The Independent

The Independent

Seat has introduced an impressive new small turbocharged petrol engine and a keenly priced DSG option for the Ibiza.

The new engine, a 1.2 litre badged TSI, is a replacement for the previous 1.6 litre option. But if you think that means you’ll be getting less for your money, you couldn’t be more wrong, because turbocharging more than compensates for the reduction in capacity. The power output of the 1.2, 105 horsepower, is the same as that delivered by t

Läs mer › 2

onsdag 25 november

konst

longchamp outlet uk Punching Bags Named BOB

Punching Bags Named BOB

Body Opponent Bags, or BOBs, are punching bags created for fans of martial arts and reality games. It is designed to look like an adult male, possessing all the features and proportions of a human torso. BOBs are the perfect bags to learn self defense, train for boxing, or practice martial arts techniques. All you need to train is supplied in this one bag.

The BOB appears so realistic that this is what makes it a better training punching bag than

Läs mer › 1

tisdag 24 november