Var ska vi dAi?? fAi??r fosterlandet?

Den utrikespolitiska kvartalsekonomin fortsAi??tter att fira triumfer nAi??r de icke riskbenAi??gna fAi??rsvarsanstAi??llda sA?llas ut. Fegisar eller realister?

militär1

I Sverige har vi haft fred sA? lAi??nge att vi kanske glAi??mt att vi kan bli indragna i en konflikt i stor skala.

Att vAi??xa upp i Boden var en speciell upplevelse. En militAi??rstad dAi??r gatubilden prAi??glades hA?rt av militAi??rfordon pA? marken och senare i luften. Ett myller av orAi??kneliga bassar i permisuniform som befolkade stadens 14 cafAi??er pA? kvAi??llarna.

Klasskamrater vars fAi??der var officerare – minns A?tminstone 3 regementschefer. Ai??verallt militAi??rer. Men talades det i det civila livet nA?gonsin om krig? Och att det skulle drabba oss? Att nA?gon av alla vA?ra vAi??nner och bekanta som arbetade i uniform skulle skadas fanns inte ens i fantasin.

Det Ai??vades, det small och dundrade och redan som liten vande man sig vid artillerield. Lite extra var det nAi??r fortens kanoner skakade om hela stan.

Vi bodde mitt i en stor skola och uppfostringsanstalt fAi??r nittonA?ringar frA?n hela Sverige. Systemet med allmAi??n vAi??rnplikt byggde pA? att alla drog sitt strA? till stacken – alla var i princip beredda att rycka in om Sverige blev hotat. Tydligt, begripligt. Vi skyddar torvan.

Nu har det begripliga med ett gemensamt fAi??rsvar ersatts av en lAi??ttrAi??rlig krigsorganisation som benAi??mns fredsbevarande. En organisation som ska ge politikerna en internationell bytesvara nAi??r det gAi??ller att svAi??ra lojalitet med andra lAi??nder som fAi??r tillfAi??llet bAi??r favoriseras. Att stAi??lla sig pA? den starkes sida i kampen mot ai???ondskanai???.

Vilka blir militAi??rer nAi??r man inte ser den omedelbara nyttan med sitt offer, mer Ai??n smAi??r pA? bordet och att stilla Ai??ventyrslystnaden? Nu stA?r det klart att fAi??rsvarsanstAi??llda kommer att fA? lAi??mna sina jobb om man inte Ai??r beredd att stAi??lla upp pA? uppdrag som inte initieras frA?n svenskt hA?ll. Den utrikespolitiska kvartalsekonomin fortsAi??tter att fira triumfer.

NAi??r vi pA? SVT fAi??r en femton A?r sedan fAi??ljde Rysslands transformering frA?n Sovjetunionen till nA?got obestAi??mt nytt men annorlunda, sA? trAi??ngde vi in i alla samhAi??llsskikt fAi??r att ta reda pA? vilka vA?ra nya grannar var och hur de tAi??nkte infAi??r en framtid som var svA?r att Ai??verblicka.

Kalla kriget upphAi??rde. Det militAi??rindustriella komplexet stannade upp . Flottbaser lades ned. De sAi??kra militAi??ra karriAi??rerna bara lAi??stes upp. Det var till och med sA?, att de stolta militAi??rarbetarna som varit landets stoltheter, nu sA?gs som en stor belastning, sAi??rskilt ekonomiskt. Upprustningen hade varit en stor bov i drAi??neringen av statskassan.

Den militAi??ra utvecklingen var av sAi??rskilt intresse fAi??r oss pA? andra sidan grAi??nsen. NAi??r Norra Marinen skulle skicka trupp till Tjetjenien sA? fick vi bilder pA? de soldater som kommenderats till kriget. De stod och lyssnade till sina befAi??l infAi??r avresan. DAi??r fanns ocksA? representanten fAi??r det civila samhAi??llet, guvernAi??ren (ung. motsv. landshAi??vding) i Murmansk och det var hans argument som fastnade hos mig. Han sa ai??? Ni ska kAi??mpa fAi??r att fAi??rsvara den ryska konstitutionenai???.

Javisst, sA? sa han. Konstitutionen var anledningen. Det nya Ryssland var en mycket ung statsbildning och man sAi??kte sina former. Soldaterna reste sAi??derut. Till kriget. Vi lyckades fA? fram bilder frA?n de strider i Tjetjenien som just ai???vA?rai??? trupp utkAi??mpade och det var just sA? skitigt och motbjudande som verklig strid Ai??r, lA?ngt frA?n elegant ljussatta och stiligt sminkade och Ai??verbetalda skA?disar lA?tsas livsfara i mA?nga gA?nger heroiserande filmer.

Vid detta filmtillfAi??lle blev en av soldaterna skjuten framfAi??r kameran. Visserligen blev han ai???baraai??? skottskadad i benet men den smAi??rta han utstrA?lade och kamraternas ilska Ai??ver hans jAi??mmer var betecknande fAi??r situationens allvar. Andra i gruppen omkom fAi??rstA?s. Krigets fAi??rutsAi??ttning och matematik.

Dessa ryska soldater visste mycket vAi??l att deras ai???pliktai??? var att slA?ss fAi??r sin nation, denna gA?ng mot en utbrytarrepublik. Terrorister, sade statsledningen. FrihetskAi??mpar kallade sig motstA?ndarna. Soldaterna visste ocksA? att deras tidigare kollegor krigat i Afghanistan i ett utnAi??tningskrig dAi??r stormakten Sovjetunionen fick ge upp. Det blev fAi??r dyrt bA?de ekonomiskt och i mAi??nniskoliv att underhA?lla en marionettregering.

Att tAi??nka sig att Sverige ett par decennier senare deltar i ett nytt krig i Afghanistan, gAi??r att tanken svindlar.

Kommer en kombination av den nya individualismen/egoismen och avsaknaden av vAi??rnplikten, dAi??r alla fA?r dra sitt strA? till stacken innebAi??ra att vi nAi??rmar oss nAi??dvAi??ndigheten av en privatarmAi??? Ska vi ”lAi??gga ut” fAi??rsvaret eller rAi??ttare ai??i?? vA?r internationella krigsmakt.

Ska Sverige, fAi??r att kunna lAi??sa uppgiften nAi??r vanliga svenskar inte vill riskera sina liv, medverka till att ett skyddsfAi??retag – ett slags ai???Blackwaterai??? blir mAi??jligt/nAi??dvAi??ndigt i Sverige?

Blir det i sA? fall de lAi??mpligaste representanterna fAi??r Sverige som skriver under anstAi??llningsvillkoren?

Ja, hur ska vi haA?t?

Ai??r vA?ra politiker, som vill ha edsvuren trupp att sAi??tta in dAi??r man finner fAi??r gott, beredda att gAi??ra samma offer?

Vad sAi??ger Fredrik Reinfeldt? Vad svarar Mona Sahlin? Ai??r ni positiva till att era barn offrar sina liv fAi??r en grumlig utrikespolitik som innebAi??r krigfAi??rande svenska soldater pA? plats med andra Ai??n FN som Ai??vergripande ledning?

Och vad svarar ni pA? frA?gan varfAi??r? ai???Konstitutionenai??? eller ai???FAi??r att andra vill det!ai????

Att den i valdebatten frA?nvarande Carl Bildt skulle vilja diskutera utrikes frA?gor i Sverige Ai??r fAi??rstA?s uteslutet. ladyera flagyl over counter walgreens

En kommentar

  1. Lars Gyllenhaal skriver:

    Intressanta betraktelser av det forna Boden och nutiden!

    Framtiden är dock redan här. De senaste åren har enl min bedömning ett tjugotal svenskar tjänstgjort i Blackwater och liknande privatarméer enbart i Irak.

    Bästa hälsningar,

    Lars

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti