BrAi??derna Larsson

I SAi??pos arkiv II

I vA?r fortsatta granskning av SAi??pos ibland slumpmAi??ssiga registrering ska vi nu berAi??tta om brAi??derna Larsson frA?n Ai??verkalix. BA?da under mA?nga A?r fast i SAi??pos arkiv. Den ene fick efter 50 A?r 100 000 kronor i ersAi??ttning fAi??r att han felaktigt varit registrerad, den andre fick ingenting alls!

» Ai??ntligen fick jag veta «

Ebbe Larsson frA?n Ai??verkalix arbetade i bAi??rjan av 1950-talet som ingenjAi??r pA? JAi??rnverket, NJA, i LuleA?. Han sAi??kte och fick jobb pA? Saab i LinkAi??ping 1954. En kort tid innan han packat och gjort klart fAi??r en flytt med sin familj fick han besked att anstAi??llningen skulle drAi??ja Ai??nnu en tid.

En del personundersAi??kningar var inte klara. Ebbe Larsson var sjAi??lvklart medveten om att han fA?tt ett skyddsklassat arbete och dAi??rfAi??r tyckte han inte det var nA?got mAi??rkligt att noggranna personundersAi??kningar skulle gAi??ras. Men han visste ju att han aldrig gjort nA?got brottsligt eller annat som skulle kunna stoppa hans yrkesbana som ingenjAi??r.

DAi??rfAi??r kom det som en chock nAi??r han efter en tid fick meddelande om att han inte skulle fA? den tjAi??nst han redan erbjudits. Det hade skett nA?got missfAi??rstA?nd och en annan sAi??kande hade fA?tt tjAi??nsten. Larsson frA?gade naturligtvis vad som hade hAi??nt i mellantiden, varfAi??r han plAi??tsligt blivit avfAi??rd, fanns det nA?got i hans bakgrund som spAi??kade? Men han fick inget svar.

Folkpartist

Eftersom flera av Ebbe Larssons brAi??der var kommunister misstAi??nkte han att han var registrerad hos SAi??po. Han skrev och frA?gade. Men fick inget svar. Han skrev flera brev utan att fA? veta varfAi??r han stoppats i sin yrkeskarriAi??r.

I nAi??stan femtio A?r fortsatte Ebbe Larsson att skriva till olika myndigheter och statliga instanser fAi??r att fA? veta varfAi??r han stoppats. Han visste ju att han aldrig gjort nA?got som brAi??t mot nA?gra regler. Politiskt stod han nAi??rmast folkpartiet.

PA? 1990-talet, dA? skriverierna kring snickaren Torsten Leander dAi??k upp i pressen och juridikprofessorn i GAi??teborg, Dennis TAi??llborg bAi??rjade rAi??ra om i grytan, dA? gjorde Ebbe Larsson ett nytt fAi??rsAi??k. Detta uppmAi??rksammades av tv-programmet Norra magasinet och vid samma tid, i slutet av 1990-talet, bAi??rjade RegisternAi??mnden sitt arbete. (Se tidigare artikel i toppmotet).

PlA?ster pA? sA?ren

2005, femtio A?r efter att han blivit nekad att bAi??rja pA? Saab i LinkAi??ping fick Ebbe Larsson veta vad som legat honom i fatet. NAi??r han skulle gifta sig infAi??rdes en lysningsannons inte bara i NorrlAi??ndska socialdemokraten och Norrbottenskuriren utan ocksA? i Norrskensflamman. Detta hade uppmAi??rksammat av en person i Ai??verkalix och sAi??kerhetspolisen hade tagit ”varningen” pA? allvar och registrerat Ebbe Larsson som en sAi??kerhetsrisk.

NAi??r RegisternAi??mnden gjort en omfattande utredning och inte funnit nA?got annat som kunde anses ”farligt” fAi??r riktes sAi??kerhet Ai??n att det fanns en lysningsannons i Flamman, ja dA? friskrevs Ebbe Larsson frA?n alla misstankar och som plA?ster pA? sA?ren fick han 100 000 kronor av staten.

– Ai??ntligen fick jag veta, var Ebbe Larssons kommentar.

Ebbes bror Elov, en kAi??nd kommunist, som pA? liknande sAi??tt stoppats i sin yrkesbana pA? en trAi??varufirma som levererade material till fAi??rsvaret anmAi??lde ocksA? sitt fall till RegisternAi??mnden, men fick aldrig nA?gon ersAi??ttning.

– Jag fick vAi??l skylla mig sjAi??lv fAi??r att jag aldrig gjort nA?gon hemlighet av att jag varit kommunist, var Elov Larssons kommentar. NA?got brottsligt eller annat som kunnat hota rikets sAi??kerhet hade han aldrig gjort sig skyldig till konstaterade RegisternAi??mnden. ladyera retin a at costco

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september