Sveriges Radio Norrbotten “decentraliserar” makten

Så är det dags för nästa centralisering av medierna i Sverige. Det är Sveriges Radio som nu traskar samma väg som SVT.

» Kanalerna kan ju sägas ha toppstyrts av en programdirektör i Stockholm «

I stället för 25 stationer med lika många kanalchefer, så centraliserar Sveriges Radio sin verksamhet till sex regioner.

Och som alltid mister de perifera områdena makten. Från årsskiftet ska SR Norrbotten styras från Umeå. Men att 25 självständiga radiostationer blir sex regioner kallar SR för samordning, effektivisering och –decentralisering. Och den nuvarande kanalchefen Göran Hedemalm kommer efter årsskiftet att rapportera till regionchefen i Umeå i stället för en programdirektör i Stockholm.

Gällivarebo en tröst

–Det goda med omorganisationen är att vi får en klok kvinna från Malmfälten som regionchef, säger Lisa Wede, redaktionschef på SR Norrbotten i Luleå. Det blir Eva-Britt Lennelöv, som jobbat på NSD i Gällivare och som närmast kommer från SVT i Umeå där hon är redaktionschef. Lisa Wede försöker också beskriva hur en centralisering av organisationen kan kallas en decentralisering av SR.

–Kanalerna kan ju sägas ha toppstyrts av en programdirektör i Stockholm. Om han nu verkligen släpper ner makt och mandat till regioncheferna, så kan det uttryckas som en sorts decentralisering. Men det får inte bli som när SVT regionaliserade, att det ska sitta en småpåve i Sundsvall och styra blint. Då blir allt en black om foten.

Lisa Wede har bestämt sig för att gilla läget och det tack vare Eva-Britt Lennelöv.
Nyligen gick SR Norrbottens reporter Marita Mossberg i Gällivare över till LKAB, som informatör. Hennes tjänst är inte återbesatt.

–Och beslutet kommer att ligga på den nya regionchefen, säger Lisa Wede. Därför sker inget med tjänsten före nyår. Men vi hoppas på hennes gällivarebakgrund.

SR Norrbotten har 40 anställda i länet. Sameradion berörs inte av denna omorganisation.
När Sveriges Television omorganiserades på mitten av 1990-talet inleddes en kraftig nedrustning av verksamheten ute i landet. I Norrbotten har nästan all programverksamhet utöver nyheter och Same-TV upphört. Även för SVT centraliserades verksamheten till Umeå.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari