PAi??nktti fick finaste priset

Ett av de finaste litteraturpriser i Sverige, Eyvind Johnson-priset, delades i veckan som gick ut till Bengt Pohjanen eller PAi??nktti, som han heter pA? tornedalsfinska och som han kallar sig sjAi??lv i boken Smugglarkungens son. En stor publik hade samlats i Folkets hus i Boden fAi??r att vara med vid prisutdelningen.

Pristagaren Bengt Pohjanen och fru Monika
  • FAi??rfattaren och pristagaren Bengt Pohjanen med hustru Monika

Raden av framstA?ende fAi??rfattare som fA?tt priset Ai??r imponerande: P O Enquist, Kerstin Ekman, Klas Ai??stergren fAi??r att ta nA?gra. Och nu den fAi??rste norrbottningen, Bengt Pohjanen. Bibliotikarien Bert LinnAi?? presenterade de bA?da fAi??rfattarna Pohjanen och Johnson genom att vAi??xelvis lAi??sa ur de bA?das verk. DAi??r fanns bA?de likheter och kontraster.

Det som fAi??renade var skrivglAi??djen, ordrikedomen och humorn. Det som skiljer fA?r den som vAi??ljer att lAi??sa sjAi??lv avgAi??ra. Visst, bA?da har tagit sig an stora frA?gor som de beskrivit och resonerat kring. Krig och fred, mAi??nniskans kamp fAi??r att hitta fram till ett ”rikare” liv.

Vid en sammankomst den 30 juli, Eyvind Johnsons fAi??delsedag, som firas varje A?r i BjAi??rkelund i Boden, berAi??ttade i A?r Bert LinnAi?? om den njugghet som mAi??tte Johnson frA?n hemkommunen Boden nAi??r det stod klart att han hade fA?tt nobelpriset. Kanske var det boken Stad i ljus som spAi??kade, kanske nA?got annat som kommunalpolitikerna inte fAi??rstod. Av denna njugghet mAi??rks inget idag. TvAi??rtom. Numera visar bodensarna enbart stolthet. Och priset som delas ut varannat A?r till hans minne Ai??r en viktig hAi??ndelse. PA? plats fanns nu ledande politiker med kommunalrA?det Olle LindstrAi??m i spetsen, pA? samma bAi??nkrad som grannen i LuleA?, kommunalrA?det Karl Petersen.

Vi som var dAi??r fick ocksA? hAi??ra Bengt Pohjanen sjAi??lv lAi??sa en beskrivande text om vilken betydelse Eyvind Johnson haft fAi??r hans fAi??rfattarskap. Hur rAi??rd till tA?rar han blivit nAi??r han fick veta att han skulle fA? motta priset.

Se det var en verklig kulturupplevelse. En kvAi??ll som vi som var dAi??r kommer att bAi??ra med oss lAi??nge. En kvAi??ll som visar vad ett, eller tvA?, stora fAi??rfattarskap kan betyda fAi??r oss mAi??nniskor.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni