Kommer ryssen? Vän eller fiende?

Om Ryssland, militär slagkraft och Putins fritidsnöje.

Putin lämnar oss och Matisse

Ryssen kommer! är namnet på den magnifika utställning som pågår i Havremagasinet vid Boden Södra. Konsten intar militärens plats. ”Ryssen” inbjuds att husera i de gamla ärevördiga byggnaderna i hjärtat av Norra Sveriges Lås – Boden. Men nu flaggas åter för att ryssen är ett hot uppe i norr.

Lars Gyllenhaal, journalist och författare med militaria som specialitet, skrev i NSD 17 augusti, ett öppet brev till försvarsminister Sven Tolgfors med rubriken ”Ryssarna rustar”. Här beskriver han en situation där Ryssland ökat sitt försvarsanslag med 60 % och han kräver svar på sina frågor om hotet om ytterligare neddragningar i den militära närvaron i norr både från ministern och Socialdemokraterna. Samtidigt gör SMB (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek) en puff för Gyllenhaals bok ”Ryssland och den svenska nedrustningen” och där LG själv presenterar tre böcker där Ryssland beskrivs utifrån det nya intresset för vad rysslandbegreppet innebär i Sverige. Inom militären och bland de strategiskt intresserade är Ryssland åter ett hetare ämne.

I Barents Observer, det överlägset främsta sättet att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Europas nordligaste region, skriver redaktören Tomas Nilsen en initierad artikel om Rysslands ökande marina verksamhet. ”Kursk 10 years after”

Nilsen gör en historisk tillbakablick och närmast vädjar till Moskva att försäkra sig om att de nya ubåtsmissilerna ”Bulalva” verkligen fungerar när de ska tas i bruk. Antalet misslyckade försök har varit förskräckande. Putin och nu Medvedev har ett stort ansvar för utvecklingen.

Från min egen utkikspunkt kan jag meddela att vid senaste besöket i S:t Petersburg i december hamnade vi av en slump i samma lilla utställningssal på Eremitaget som Vladimir Putin. Med två meter emellan oss och ledaren i ett förutom museichefen och livvakter tomt rum, kunde vi konstatera att hans intresse för Henri Matisses måleri, åtminstone för dagen – han var iförd ”civila” kläder – var större än att annektera främmande land.

Ricky Sandberg och gänget bakom utställningen på Havremagasinet i Boden har något gemensamt med Rysslands högsta ledning.

Besök utställningen – det är en garanterat fredlig invasion!

Mer info under Missa inte! här på toppmotet.se

Putin lämnar oss och Matisse

En kommentar

  1. Lars Gyllenhaal skriver:

    Häftigt med Putin i Eremitaget!

    Rubriken i NSD var inte min – jag hade inte alls ordet ryssar eller Ryssland i min rubrik, eftersom upprustningen som sker i norr inte bara är rysk – se själva brödtexten.

    Ang. svaret på frågan vän eller fiende så finns – enl vad jag tror – så gott som ingen orsak för Ryssland att nu eller i en nära framtid rikta någon form av fysiskt angrepp enbart mot Sverige. Emellertid är Sverige nu även officiellt involverat i Polens, Estlands etc säkerhet genom den s.k. solidaritetsdeklarationen. Sedan kan man ännu inte utesluta att nordligaste Sverige kan beröras av en konflikt Nato-Ryssland pga närheten till Nordnorge. Mvh, Lars

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

doudoune moncler femme grande terraszlig

Pole à bois doudoune moncler tournant (bois fourni), congélateur à tiroirs, grande terrae.(5 84), un bifeuillet (85 86), onze cahiers de 10 f.On prend le pouvoir, humainement, socialement et économiquement, en apprenant.Mais…

Läs mer ›

torsdag 6 november

samhälle

Hej då!

toppmotet-logotyp
Läs mer › 10

torsdag 12 januari

film

Politik i otakt

120105_filmkonvent_symbol_vitbg
Läs mer ›

torsdag 5 januari

Nusvensk Ordlista

Amortering

Läs mer ›

torsdag 5 januari