Kommer ryssen? Vän eller fiende?

Om Ryssland, militär slagkraft och Putins fritidsnöje.

Putin lämnar oss och Matisse

Ryssen kommer! är namnet på den magnifika utställning som pågår i Havremagasinet vid Boden Södra. Konsten intar militärens plats. ”Ryssen” inbjuds att husera i de gamla ärevördiga byggnaderna i hjärtat av Norra Sveriges Lås – Boden. Men nu flaggas åter för att ryssen är ett hot uppe i norr.

Lars Gyllenhaal, journalist och författare med militaria som specialitet, skrev i NSD 17 augusti, ett öppet brev till försvarsminister Sven Tolgfors med rubriken ”Ryssarna rustar”. Här beskriver han en situation där Ryssland ökat sitt försvarsanslag med 60 % och han kräver svar på sina frågor om hotet om ytterligare neddragningar i den militära närvaron i norr både från ministern och Socialdemokraterna. Samtidigt gör SMB (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek) en puff för Gyllenhaals bok ”Ryssland och den svenska nedrustningen” och där LG själv presenterar tre böcker där Ryssland beskrivs utifrån det nya intresset för vad rysslandbegreppet innebär i Sverige. Inom militären och bland de strategiskt intresserade är Ryssland åter ett hetare ämne.

I Barents Observer, det överlägset främsta sättet att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Europas nordligaste region, skriver redaktören Tomas Nilsen en initierad artikel om Rysslands ökande marina verksamhet. ”Kursk 10 years after”

Nilsen gör en historisk tillbakablick och närmast vädjar till Moskva att försäkra sig om att de nya ubåtsmissilerna ”Bulalva” verkligen fungerar när de ska tas i bruk. Antalet misslyckade försök har varit förskräckande. Putin och nu Medvedev har ett stort ansvar för utvecklingen.

Från min egen utkikspunkt kan jag meddela att vid senaste besöket i S:t Petersburg i december hamnade vi av en slump i samma lilla utställningssal på Eremitaget som Vladimir Putin. Med två meter emellan oss och ledaren i ett förutom museichefen och livvakter tomt rum, kunde vi konstatera att hans intresse för Henri Matisses måleri, åtminstone för dagen – han var iförd ”civila” kläder – var större än att annektera främmande land.

Ricky Sandberg och gänget bakom utställningen på Havremagasinet i Boden har något gemensamt med Rysslands högsta ledning.

Besök utställningen – det är en garanterat fredlig invasion!

Mer info under Missa inte! här på toppmotet.se

Putin lämnar oss och Matisse

En kommentar

  1. Lars Gyllenhaal skriver:

    Häftigt med Putin i Eremitaget!

    Rubriken i NSD var inte min – jag hade inte alls ordet ryssar eller Ryssland i min rubrik, eftersom upprustningen som sker i norr inte bara är rysk – se själva brödtexten.

    Ang. svaret på frågan vän eller fiende så finns – enl vad jag tror – så gott som ingen orsak för Ryssland att nu eller i en nära framtid rikta någon form av fysiskt angrepp enbart mot Sverige. Emellertid är Sverige nu även officiellt involverat i Polens, Estlands etc säkerhet genom den s.k. solidaritetsdeklarationen. Sedan kan man ännu inte utesluta att nordligaste Sverige kan beröras av en konflikt Nato-Ryssland pga närheten till Nordnorge. Mvh, Lars

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkonst

cheap the north face How to Build a Croquet Set

How to Build a Croquet Set

Carefully measure and cut six handles and six mallet heads. The head of the mallet should be approximately 9 inches long and 2 inches in diameter. The handle should be approximately 36 inches long and 3/4 inch in diameter. If you would like to craft each piece yourself, outline the shapes that you want and carefully cut them out. If you don’t want to cut each piece out, you can look for precut handles.

Etch grooves into the mallet. Each groove

Läs mer › 2

torsdag 26 november

miljö

cheap longchamp uk POEA Direct Hiring Requirements and Process

POEA Direct Hiring Requirements and Process

A feeling of fulfillment.

After you have completed these steps, you will be a registered Overseas Filipino Worker (OFW) with the benefits of being a member of the Overseas Workers Welfare Administration.

Note that there are different procedures for skilled workers and household workers. The differences are detailed below.

Requirements for Professional and Skilled WorkersWhen you go to the POEA, be sur

Läs mer › 3

onsdag 25 november

film

cheap north face The Independent

The Independent

Seat has introduced an impressive new small turbocharged petrol engine and a keenly priced DSG option for the Ibiza.

The new engine, a 1.2 litre badged TSI, is a replacement for the previous 1.6 litre option. But if you think that means you’ll be getting less for your money, you couldn’t be more wrong, because turbocharging more than compensates for the reduction in capacity. The power output of the 1.2, 105 horsepower, is the same as that delivered by t

Läs mer › 2

onsdag 25 november

konst

longchamp outlet uk Punching Bags Named BOB

Punching Bags Named BOB

Body Opponent Bags, or BOBs, are punching bags created for fans of martial arts and reality games. It is designed to look like an adult male, possessing all the features and proportions of a human torso. BOBs are the perfect bags to learn self defense, train for boxing, or practice martial arts techniques. All you need to train is supplied in this one bag.

The BOB appears so realistic that this is what makes it a better training punching bag than

Läs mer › 1

tisdag 24 november