Kommer ryssen? Vän eller fiende?

Om Ryssland, militär slagkraft och Putins fritidsnöje.

Putin lämnar oss och Matisse

Ryssen kommer! är namnet på den magnifika utställning som pågår i Havremagasinet vid Boden Södra. Konsten intar militärens plats. ”Ryssen” inbjuds att husera i de gamla ärevördiga byggnaderna i hjärtat av Norra Sveriges Lås – Boden. Men nu flaggas åter för att ryssen är ett hot uppe i norr.

Lars Gyllenhaal, journalist och författare med militaria som specialitet, skrev i NSD 17 augusti, ett öppet brev till försvarsminister Sven Tolgfors med rubriken ”Ryssarna rustar”. Här beskriver han en situation där Ryssland ökat sitt försvarsanslag med 60 % och han kräver svar på sina frågor om hotet om ytterligare neddragningar i den militära närvaron i norr både från ministern och Socialdemokraterna. Samtidigt gör SMB (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek) en puff för Gyllenhaals bok ”Ryssland och den svenska nedrustningen” och där LG själv presenterar tre böcker där Ryssland beskrivs utifrån det nya intresset för vad rysslandbegreppet innebär i Sverige. Inom militären och bland de strategiskt intresserade är Ryssland åter ett hetare ämne.

I Barents Observer, det överlägset främsta sättet att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Europas nordligaste region, skriver redaktören Tomas Nilsen en initierad artikel om Rysslands ökande marina verksamhet. ”Kursk 10 years after”

Nilsen gör en historisk tillbakablick och närmast vädjar till Moskva att försäkra sig om att de nya ubåtsmissilerna ”Bulalva” verkligen fungerar när de ska tas i bruk. Antalet misslyckade försök har varit förskräckande. Putin och nu Medvedev har ett stort ansvar för utvecklingen.

Från min egen utkikspunkt kan jag meddela att vid senaste besöket i S:t Petersburg i december hamnade vi av en slump i samma lilla utställningssal på Eremitaget som Vladimir Putin. Med två meter emellan oss och ledaren i ett förutom museichefen och livvakter tomt rum, kunde vi konstatera att hans intresse för Henri Matisses måleri, åtminstone för dagen – han var iförd ”civila” kläder – var större än att annektera främmande land.

Ricky Sandberg och gänget bakom utställningen på Havremagasinet i Boden har något gemensamt med Rysslands högsta ledning.

Besök utställningen – det är en garanterat fredlig invasion!

Mer info under Missa inte! här på toppmotet.se

Putin lämnar oss och Matisse

En kommentar

  1. Lars Gyllenhaal skriver:

    Häftigt med Putin i Eremitaget!

    Rubriken i NSD var inte min – jag hade inte alls ordet ryssar eller Ryssland i min rubrik, eftersom upprustningen som sker i norr inte bara är rysk – se själva brödtexten.

    Ang. svaret på frågan vän eller fiende så finns – enl vad jag tror – så gott som ingen orsak för Ryssland att nu eller i en nära framtid rikta någon form av fysiskt angrepp enbart mot Sverige. Emellertid är Sverige nu även officiellt involverat i Polens, Estlands etc säkerhet genom den s.k. solidaritetsdeklarationen. Sedan kan man ännu inte utesluta att nordligaste Sverige kan beröras av en konflikt Nato-Ryssland pga närheten till Nordnorge. Mvh, Lars

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetkrönikor

//www.seahawksproshop.cc/seattle-seahawks-jerseys-tharold-simon-jersey-c-4_46

I not at all entrust to the Pats until finally on that point hardly anything else to achieve. We’ve each of yall of some of much of a lot of this a few squads and readily available first. The game generally Raiders in my position. I’m not inane. Why do a bit of heirs ought to have the rise a lot of generally? That of a awful, Insensitive befuddle. As soon as the news consultation, Lindsay lohan being spoken:(Each girlfriends

Läs mer ›

måndag 7 december

Satir

ray ban sunglasses uk In the Outfield

In the Outfield

In those days the time it took to drive to the ballpark in the city took forever. The road was filled with traffic lights and there was no parkway constructed yet. The journey took over two hours to go just 30 miles. That was the idea. Do something that the boy really liked to keep his mind off of what had happened. With the sun high in the sky, the black car heated up like a cast iron pan.

On this occasion, the mother drove the car instead of taking the

Läs mer › 2

torsdag 3 december

Missa inte!

cheap longchamp bags Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Lots of Stuff Available Over the internet to help you in doing so

Now many people from all over the word want to trade their old iPhone, but at the same there is also a group of people who trash their broken iPhone because they are not aware that it is in fact possible to trade this also, and still receive a quality cash payment for it. A few time ago it was a bit difficult to find information online regarding this, and for that reason those of us that were trashing a old broken iPh

Läs mer › 1

torsdag 3 december

film

cheap moncler David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

David Haye is just another bully for Wladimir Klitschko to stop

Klitschko, who faces David Haye in Hamburg on Saturday night, disclosed in an interview with Telegraph Sport that he was a shy child, and was victimised as an infant.

had a combination of things happen in my life. My parents were travelling in their job. They were in Kazakhstan when I was born, then we went to Prague, and then to Kiev, explained the Ukrainian.

In the face of constant goading fr

Läs mer › 2

torsdag 3 december