Norrbottens Media blAi??der men Ai??garna fA?r 8 miljoner

Mediehuset minskar personalstyrkan, lA?ter den blAi??dande tv-kanalen 24norrbotten fortsAi??tta och delar ut 8 miljoner kronor till Ai??garna.

tidningar

Ett tungt A?r fAi??r Norrbottens Media AB, lAi??nets stora mediebolag, som Ai??ger NSD, Kuriren, tidningarna Extra, tv-kanalen 24 norrbotten, annons- och nyhetsbyrA?er, tryckeri och en del annat smA?tt och gott.

Koncernen gick med 4 miljoner kronor i fAi??rlust 2009 visar A?rsredovisningen.

Nu finns det svart pA? vitt att 2009 var ett synnerligen tungt A?r fAi??r medierna i Sverige och koncernen Norrbottens Media AB Ai??r inget undantag. NettoomsAi??ttningen sjAi??nk frA?n 294 miljoner kronor A?r 2008 till 262 miljoner fAi??r 2009, ett tapp pA? 32 miljoner kronor.

Under fjolA?rets lA?gkonjunktur var det i huvudsak annonsintAi??kterna som vek fAi??r tidningar och tv-kanal. DAi??r fAi??rsvann 23 miljoner medan upplagans intAi??kter blev en dryg miljon lAi??gre.

Annonskrig

Lika mycket tappade man pA? legotrycket ai??i?? kanske fAi??r att man utmanar Kiruna Annonsblad med sin egen tidning Extra MalmfAi??lten. NAi??r Annonsbladet insA?g att man skulle fA? en konkurrent pA? hemmaplan flyttades tryckningen av Kiruna Annonsblad omedelbart frA?n Norrbottens Media i LuleA? till Daily Print i UmeA?. Och Kiruna Annonsblad Ai??ppnade samtidigt en konkurrent i LuleA?, som heter Norrbottens Annonsblad. Ett regelrAi??tt annonskrig rasar nu mellan det lilla, men starka Annonsbladet i Kiruna och jAi??tten i LuleA?.

67 tjAi??nster bort

Norrbottens Media bantar sin personalstyrka hA?rt. Ai??r 2008 var 277 anstAi??llda i tidningar och andra bolag och 2009 var de 67 fAi??rre.

Men hA?rda tider hindrar inte Norrbottens Media att lAi??gga en ordentlig slant pA? utdelning till aktieAi??garna. 8 miljoner kronor delar bolaget ut. FAi??rdelningen framgA?r inte av A?rsredovisningen, men studerar man delAi??garen Valrossens bokslut fAi??r 2009, sA? framgA?r det att man med noll anstAi??llda och en omsAi??ttning pA? 0 kronor nA?r ett resultat efter finansnetto pA? drygt 5 miljoner kronor. SA? det Socialdemokratiska partidistriktet, som Ai??ger Valrossen AB, ser miljonerna trilla in utan att gAi??ra nA?got. Valrossen AB sA?lde ju tidningen NSD till NorrkAi??pings Tidningar, som i sin tur Ai??ger merparten i Norrbottens Media. Valrossen Ai??ger 23,7 procent av Norrbottens Media AB och NorrkAi??pings Tidningar 51 procent.

Pitborna smartast

Nere vid Pite Ai??lva, dAi??r fortsAi??tter man att klara sig sjAi??lva. Det intressanta Ai??r att lilla PiteA?-Tidningen AB Ai??ger 25,3 procent av jAi??tten Norrbottens Media AB. Och tittar man in i PiteA?-Tidningens ekonomi fAi??r 2009, ser man att den hade ett positivt rAi??relseresultat pA? 3,5 miljoner kronor och en omsAi??ttning som steg frA?n 110 till 112 miljoner kronor frA?n 2008 till 2009. Mitt i krisen Ai??kar man omsAi??ttningen. Skickligt jobbat i PiteA? bA?de Ai??gar- och resultatmAi??ssigt.

Ledningen fAi??r Norrbottens Media har haft en bristande tro pA? papperstidningen och man satsar stort pA? sin tv-kanal och sina webb-tjAi??nster trots att det bara Ai??r papperstidningarna som ger intAi??kter. NSD gav 2008 en vinst pA? 23 miljoner och Kuriren en vinst pA? 18 miljoner kronor.

GAi??kungen TV

Den stora gAi??kungen Ai??r tv-kanalen 24norrbotten, som uppskattningsvis gA?r back med 20 miljoner kronor per A?r. Men mediehusets huvudAi??gare, NorrkAi??pings Tidningar, har haft framgA?ng med sin lokala tv-kanal i NorrkAi??ping och har klistrat karbonpapper pA? konceptet dAi??rifrA?n till Norrbotten. Men framgA?ngen fAi??r 24norrbotten kommer inte och NSD och Kuriren gAi??r fAi??rluster Ai??ven pA? webben. Men man tAi??rs inte lA?ta bli satsningen, utan har fallit fAi??r mantrat om morgondagens medier. NSD hade under 2009 i genomsnitt 97 000 unika lAi??sare per vecka pA? nsd.se, webbtidningen, vilket Ai??r en Ai??kning med 22 procent. En bra framgA?ng, men intAi??kter och kostnader fAi??r webbtidningen redovisas inte.

PresstAi??det till TV

Ai??r 2010 blir bAi??ttre fAi??r de kommersiella medierna och sA? Ai??ven i Norrbotten. AnnonsintAi??kterna Ai??kar, Ai??ven om konkurrensen hA?rdnar med den nya spelaren Norrbottens Annonsblad pA? banan.

Och sA? har NSD fA?tt presstAi??d med 16,8 miljoner kronor fAi??r 2010. FAi??retagsledningen i Norrbottens Media AB har inte gjort nA?gon hemlighet av att de pengarna gA?r rakt in i koncernens svarta hA?l. I klartext betyder det att nAi??r presstAi??dsnAi??mnden ger pengar till tidningen NSD, sA? gA?r pengarna i verkligheten till gAi??kungen 24norrbotten, alltsA? den blAi??dande tv-kanalen.

Nya medier

Summa summarum ai??i?? 2009 var ett tungt A?r fAi??r det monopolliknande Norrbottens Media AB. Men man mA?ste dela ut pengar till sina Ai??gare trots fAi??rluster och hA?rda personalnedskAi??rningar. Och Ai??nnu har man inte gett upp fAi??rsAi??ket med tv-kanalen, trots jAi??ttelika fAi??rluster. FAi??r det finns en stark tro pA? sA? kallade nya medier och sA? lAi??nge papperstidningarna drar in kosingen fA?r webben och tv-kanalen hA?llas. Och det finns inte lAi??ngre nA?gon som protesterar mot fAi??rdelningen av resurserna ai??i?? alla har samma Ai??gare och tystnad rA?der i mediehuset i LuleA?. ladyera purchase doxycycline online

2 kommentarer

  1. Lisa Hansson skriver:

    Intressant. Och hur kan man – om man nu gör det – kalla tv för ett nytt medium? Det har väl hållit på mer än femti år även i Norrbotten. Och vaför presstöd till en tv-satsning….. Bra med Toppmotet på facebook.

  2. erik karl skriver:

    Papperstidniningen är fortfarande det som klarar sig bäst. Bitter för både NSD och Kuriren att se vinsterna gå till annat, särskilt för Kuriren som aldrig haft någon ägare som plockat ut pengar ur tidningen. Men nu gör både sossarna och P-T det. Det gäller även NSD men där är man van, så har man alltid haft det.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti