Kiruna stadsomvandling — finn fem fel

Kiruna Ai??r en stad vars sjAi??l Ai??r intimt fAi??rknippad med att ligga pA? en bergssluttning med fjAi??llen som fond. Ai??ndA? vAi??ljer Kirunas kommunledning att flytta staden till lA?glAi??nt mark, dAi??r sjAi??lva idAi??n med Kiruna dAi??r.

Var rAi??dd om och stolt Ai??ver det som gAi??r Kiruna unikt! I Ai??st blir det inte tal om MAi??nsterstaden II, fAi??r Hjalmar Lundbohm ville bygga pA? hAi??jderna. Han hade stora estetiska ambitioner och gatorna drogs sA? att de skulle ge utblickar mot de vackra omgivningarna.

Kiruna i sAi??nkan nerA?t skogen kommer att bli som vilken anonym inlandsstad som helst.

Den enkAi??t som sAi??gs visa att Kirunaborna vill Ai??sterut Ai??r gjord av ett politiskt parti och Ai??r dAi??rfAi??r varken trovAi??rdig eller neutral. Visa istAi??llet objektiva fakta som svarar pA? varfAi??r man fattat beslutet att bo pA? platten.

Argumentationen fAi??r det Ai??stliga alternativet hA?ller inte och Ai??r rent av felaktig:

 • 1. Det nordvAi??stliga alternativet sAi??gs vara dA?ligt pA? grund av att det skulle komma att ligga pA? ett fAi??re detta industriomrA?de. — Det Ai??stliga alternativets centrum placeras istAi??llet pA? ett Ai??nnu stAi??rre industriomrA?de.

 • 2. I nordvAi??st finns kopparfyndigheter. — I Ai??st finns jAi??rnmalm, hittills lA?ngsiktigt lAi??nsam att bryta.

 • 3. Det har sagts att det Ai??r sA? trA?ngt i nordvAi??st. — I Ai??st tvingas man flytta pA? industriomrA?den, soptipp och bygga pA? myrmark under bullermattan frA?n flyget. (Andra stAi??der drar sig bort frA?n flygplatser).

how to learn chinese language
 • 4. Det Ai??r sA? kallt pA? fjAi??llsluttningen och det dammar frA?n gruvan pA?stA?r man vidare — trots att undersAi??kningar visar att det dammar mest i nuvarande centrum och att det Ai??r kallare i sAi??nkor Ai??n hAi??gre upp pA? grund av att kall luft Ai??r tyngre och dAi??rfAi??r sjunker.

 • 5. Man skyller ocksA? pA? att det inte gA?r att ha en stad i nordvAi??st fAi??r att LKAB vill ha kvar jAi??rnvAi??gen vid LuossajAi??rvis strand, Ai??ndA? har det gA?tt bra i Ai??ver hundra A?r att ha en stad med en jAi??rnvAi??g vid sjAi??stranden.

Kommunledningen Ai??r medveten om att staden i Ai??st kanske mA?ste flyttas igen och menar att det dAi??rfAi??r gAi??ller att bygga pA? ett smart sAi??tt. Men det Ai??r inte smart att bygga pA? malmen, A?t det hA?ll dit kommande sprickbildningar drar sig. Ai??verlever LKAB — och dAi??rmed Kiruna — Ai??nnu en flytt i framtiden?

Jag kAi??nner rent instinktivt att jag, om jag fA?r mAi??jlighet, kommer att bosAi??tta mig pA? Luossavaaras sluttning. DAi??r uppe bor Kirunas sjAi??l.

zp8497586rq

lady-era pills soma norodom

8 kommentarer

 1. Lisa Hansson skriver:

  Vem tjänar på en flytt österut? Vilka intressen styr? Vore intressant att veta mer. Fortsätt berätta om detta.

 2. Lars Lindberg skriver:

  En kort bakgrund – Kiruna kommunfullmäktige beslutade först att bygga i nordväst, på Luossavaaras sluttningar. Samt mellan nuvarande stad och Luossavaara, till exempel skulle det nya Sameparlamentet byggas vid Matojärvi idrottsplats. Dåvarande politiska opposition var emot och ville bygga i sydost vid Tuolluvaara. Så skedde en politisk förändring i kommunen- den gamla oppositionen slogs ihop med socialdemokratin. Samtidigt fann man att det av praktiska skäl inte var alldeles enkelt att bygga vid Luossavaara. Vad som är hönan och ägget är oklart – blev det verkligen tekniskt/praktiskt svårt att bygga vid Luossavaara eller är det en politisk fint?

  Så till frågorna – vem tjänar på en flytt österut? Politikerna som är vid makten i dag tror att de tjänar på denna flytt eftersom det stora bostadsområdet Lombolo plötsligt kommer nära ett nytt centrum. Röstmaximering i valet, alltså. Vilka intressen styr? Samma politiker!

  LKAB har under hela processen upprepat mantrat: ”Bygg inte på malmen. Vi orkar ekonomiskt inte med att flytta staden en gång till om några decennier.” Samtidigt har LKAB nu intagit alla tänkbara åsikter, typ ”Bra att kommunen bestämt sig” och ”Om hundra år kanske vi måste flytta staden igen, om resurser finns” eller återigen ”Bygg inte på malmen”. Personligen tror jag att LKAB lägger sig platt för att få till stånd någon utveckling över huvud taget. Kiruna har sin svagaste politiska ledning sedan 1800-talets slut och det är förstås djupt olyckligt när så genomgripande beslut ska fattas.

 3. Håkan Bäcklund skriver:

  Kirunas politiska lednings motto är uppenbarligen: Vad f-n gör det om hundra år! Rätt mycket, verkar det som. Bygg inte på malmen!

 4. Anders Morell skriver:

  Jo så är det

  Men tyvärr så verkar inte kiruna politiken begripa dess uppgift just nu för att fixa nästa de hundra åren

  En intellektuell katastrof kommer historien att minnas i jämförelse med Hjalmar Lundboms stadsbyggande

 5. Lisa Hansson skriver:

  Berätta för oss icke Kirunabor vilket alternativ som ”Bygg inte på malmen” leder till.

 6. Lars Lindberg skriver:

  ”Bygg inte på malmen.” Enligt LKAB hamnar man då i nordväst på Luossavaaras sluttning. För det området tog LKAB för några år sedan fram en vision, skapad av den kände arkitekten Anders Wilhelmsson. Det borde inte LKAB ha gjort, för det fanns tjänstemän i Kiruna stadshus som blev irriterade över att det stora bolaget till och med pekar ut hur den nya staden ska se ut. Och politikerna tyckte allt gick för fort och att de själva inte fick bestämma. Visionen från Wilhelmsson är fortfarande mycket spännande, men lever nu sitt liv i en skrivbordslådas mörker. Men LKAB får skylla sig självt också, tycker jag. Bolaget har varit dåligt att ge besked om var det finns säkra områden för bostadsbyggande. Det är lätt att säga ”Bygg inte på malmen”, men tydligen svårt att ange områden utan malm.

 7. Roger Bergström skriver:

  Det sorgliga i denna historia har väl varit att det snarast varit en diskussion kring geografi än att skapa en vision om hur ett Kiruna skulle kunna vara och se ut. Stadsplanering är inte bara var utan också vad och hur! Nu schabblar man bort ett unikt tillfälle att skapa en spännande gemensam vision om hur Kiruna skulle utvecklas och växa. En väg framåt bör vara att tillsammans med medborgarna och kompetens skapa en gemensam vision om ett nytt Kiruna.

 8. chokri delaai skriver:

  Jag undrar varför Kirunaborna är husteriska och inte kan ta saker och ting med förnuft och lugnt och sansat. Politikerna är inte kunniga i den saken och ni som har kunskapen ska kunna ge råd och vägleda politikerna och visa dem projektets etapper. Mitt råd är följande:

  • Enkät svaren ska tas rfam -nödvändiga undersökningar för dem nya platser till flyttning måste ske innan. -Val av nya platser och vilka byggnader ska flyttas eller rivas mm.
  • Beslut om var kirunas nya centrum och vilka byggnader ska rivas, flyttas mm ska fattas enligt svaren i enkäten. -Projekt om flyttnings kostnader och vilka byggnader som kan flyttas mm Jag råder med detta till att börja med och de som ser sina intresse att flytta till ett specifikt plats eller område kan inte då påverka besluten enligt egna intresse.
// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september