Sverige har glAi??mt Barents trots ordfAi??randeskapet

Just nu Ai??r Sverige ordfAi??randeland i BarentsrA?det. Men inga initiativ tas under Carl Bildts ledning. Verksamheten ligger fAi??r fAi??fot.

Maria Östensson
  • Maria Ai??stensson, internationell koordinator pA? lAi??nsstyrelsen i VAi??sterbotten Ai??r kritisk till Sveriges brist pA? Barentssatsning.

Det var vid utrikesministermAi??tet i Mumansk den 15 oktober 2009 som Sverige tog Ai??ver ordfAi??randeskapet frA?n Ryssland i Barents Euro-Arktiska RA?d. Och det proklamerades att Sverige under sitt ordfAi??randeskap sAi??rskilt ska satsa pA? ”eko-effektiv ekonomi”, som det stA?r i regeringskansliets text om BarentsrA?det.

– Det mAi??rks faktiskt inte att Sverige Ai??r ordfAi??randeland, sAi??ger Maria Ai??stensson, internationell koordinator vid lAi??nsstyrelsen i VAi??sterbotten. Det verkar som om det svenska utrikesdepartementet har svA?rt att greppa BarentsfrA?gorna. De mA?ste prioriteras frA?n politisk nivA?, annars Ai??r vi tjAi??nstemAi??n chanslAi??sa.

Sverige Ai??r ocksA? det enda land som inte har ett Barentssekretariat. LAi??nsstyrelserna i Norrbotten och VAi??sterbotten har vardera 1,4 miljoner kronor fAi??r att finansiera det egna och det externa barentsarbetet i norra Sverige. — Vi Ai??r starkt underfinansierade, sAi??ger Maria Ai??stensson. Barentssamarbetet bygger ju pA? att trAi??ffas mellan lAi??nderna och skapa nya marknader till exempel fAi??r nAi??ringslivet. Men i Sverige ses det hAi??r samarbetet som en udda fA?gel och det Ai??r andra projekt som prioriteras, som de mot Baltikum.

Europa Ai??r i stort rA?varufattigt och dAi??rfAi??r kan BarentsomrA?det utvecklas till EU:s kornbod, bara projekten drivs fram frA?n samhAi??llets sida med hjAi??lp av bAi??ttre infrastruktur och mer samarbete. Och sA? hAi??r skriver UD om sitt ordfAi??randeskap i BarentsrA?det. ”Sverige avser under sitt ordfAi??randeskap sAi??rskilt uppmAi??rksamma regionens potential fAi??r att arbeta i riktning mot en eko-effektiv ekonomi – en ekonomi dAi??r ekonomisk tillvAi??xt, hA?llbart anvAi??ndande av naturresurser och arbetet mot klimatfAi??rAi??ndringar hanteras pA? ett integrerat sAi??tt. HAi??lsa och sociala frA?gor, kultur-, transport-, ungdoms- och utbildningsfrA?gor liksom rAi??ddningstjAi??nstsamarbete och skogligt samarbete Ai??r ocksA? hAi??gt prioriterade.” Men inget har hAi??nt.

– Alla BarentslAi??nder utom Sverige har tagit fram en arktisk strategi, sAi??ger Maria Ai??stensson. Om vi ska ha nA?gon trovAi??rdighet kvar i det hAi??r jobbet, mA?ste vi A?tminstone fA? styrfart pA? det hAi??r arbetet. Barentssamarbetet pA?gA?r utAi??ver den nationella nivA?n Ai??ven pA? regional nivA?. Och i oktober nAi??sta A?r tar Norrbotten Ai??ver ordfAi??randeskapet i Barents regionrA?d. Det krAi??ver betydande resurser om nA?got fruktbart ska falla ut av det jobbet. Ytterligare ett problem Ai??r att Norrbotten tar Ai??ver ordfAi??randeskapet veckan efter det att landshAi??vding P-O Eriksson avgA?tt frA?n sitt Ai??mbete.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Helpful Information about Starting The Personal Business

Are you interested to start the private organization? This is since you are actually exhausted by the present task or just since you would just like a lot of higher fork out….

Läs mer ›

onsdag 13 juni

samhälle

23 marketing eficaz e dicas de branding voltadas para criar ainda mais tráfego e fisco

1. Marketing 101: www.teachingss.mcu.ac.th Desenvolva uma mensagem central poderosa e convincente. “Diga alguma coisa, diga bem, diga com frequência. ” Por que eles deveriam comprar de você? ”Por que deveriam disparar uma…

Läs mer ›

måndag 4 juni

samhälle

Perspective Very Very important To Attempt a Successful Home-Based Business!

There are various opportunity searchers (or should we state chance onlookers? ) while using intention involving be contributing with built their minds to make in place their valuable commercial jobs plus occur…

Läs mer ›

lördag 2 juni

samhälle

Tais como avaliar um nome por domínio

Deter saber do tais como valorizar 1 nome por domínio na Internet é importante pelo setor por negócios on-line. Ainda que não exista uma fórmula exata para julgar 1 nome por domínio,…

Läs mer ›

lördag 2 juni