RA?d frA?n andra sidan

Ai??sa Simma

FAi??r 10 A?r sedan blev min far mycket sjuk, hans hjAi??rta vAi??xte, blev stAi??rre och stAi??rre. En vanlig sjukdom bland renskAi??tare, sade doktorn. Han hade A?kt mycket skidor som ung, Ai??ven nAi??r han hade feber och influensa. HjAi??rtmuskeln fAi??rstAi??rdes. NAi??r han blev Ai??ldre bAi??rjade hjAi??rtat vAi??xa fAi??r att kompensera sitt arbete. Vi visste att dAi??den nAi??rmade sig dag fAi??r dag. Jag A?kte fAi??r att hAi??lsa pA? honom, vi rAi??kte renkAi??tt och talade om dAi??den hela dagen. Jag sade till honom, vi vet inte vart vi hamnar nAi??r vi lAi??mnar jordelivet, men om det Ai??r mAi??jligt skulle du hjAi??lpa mig frA?n andra sidan.

SjAi??lvklart, svarade min far, om det Ai??r mAi??jligt sA? kommer jag att ge dig rA?d. SA? dog han. Ett halvt A?r senare skulle jag skriva pA? ett kontrakt med en teatergrupp i Danmark, dA? kom min far i en drAi??m. Du fA?r inte skriva pA? kontraktet, sade han. DrAi??mmen var mAi??rkvAi??rdigt levande, jag grubblade hela dagen vad den kunde betyda. NAi??sta natt kom han tillbaka, klart och tydligt sade han, du och jag har bestAi??mt att jag skall ge dig rA?d, jag sAi??ger Ai??nnu en gA?ng, du fA?r absolut inte skriva pA? det dAi??r kontraktet. Han tillade, det Ai??r inte lAi??tt fAi??r mig att komma Ai??ver till de levandes sida. Det tar mycket kraft. Jag vill visa vad som hAi??nder om du tar jobbet i Danmark. Han Ai??ppnade en dAi??rr, jag kikade in.

Jag sA?g en upprorisk situation, full av intriger och obehag. Vill du se recensionerna, frA?gade far, titta. Jag sA?g osande, otAi??cka rubriker i en tidning. Han stAi??ngde dAi??rren, sade, du mA?ste lAi??ra dig att slakta en ren. DAi??r tog drAi??mmen slut. NAi??sta morgon nAi??r jag vaknade, tvivlade jag inget. Jag ringde till Danmark, meddelade att jag inte tar jobbet och att skriva pA? ett kontrakt Ai??r inte lAi??ngre aktuellt. Efter en tid pratade jag med en kollega som deltagit i det danska projektet. Hon berAi??ttade att det hade varit en outhAi??rdlig process, allt gick fel, medarbetarna var konstant i luven pA? varandra, fAi??restAi??llningen blev inte bra.

Jag berAi??ttade att min dAi??de far meddelat att jag ej fick delta i projektet, jag tog hans varning pA? allvar, jag A?ngrade inget. Min kollega sa, vilken tur att ha en sA?dan rA?dgivare. Jag mA?ste medge att jag Ai??r tacksam fAi??r det. Ai??ven idag dyker min far upp i drAi??mmarna med goda rA?d, men bara nAi??r det handlar om mina jobb, aldrig i andra Ai??renden. Ai??ven om livet ibland pressar mig till tA?rar och uppgivenhet sA? finns han inte till hjAi??lp. Jag har stor tillit till drAi??mmandet, under min uppvAi??xt talade min mor nAi??stan dagligen om drAi??mmar, hon var en drAi??mtolkare. Min mor sade, om du drAi??mmer om skit, sA? betyder det att pengar Ai??r inkommande. NAi??r jag drAi??mt om skit, sA? kAi??per jag vanligtvist en lott, och varje gA?ng har jag vunnit nA?got. Hon brukade ocksA? sAi??ga om du drAi??mmer om en mAi??nniska som Ai??r dAi??d och den personen har gamla klAi??der pA? sig, sA? Ai??r det ett gott tecken, men om en dAi??d kommer i helt nya klAi??der dA? skall du akta dig.

NA?gon berAi??ttade fAi??r mig att nAi??r Singer, symaskinens uppfinnare jobbade pA? den fAi??rsta maskinen, det var svA?rt att lyckas. Han fortsatte ett idogt arbete, men nej, symaskinen gick inte i gA?ng. En natt drAi??mde han lAi??sningen, sA? startade den fAi??rsta symaskinen . LikasA? har mina drAi??mmar ofta kommit med en lAi??sning. NAi??r jag Ai??r inne i en arbetsprocess blir jag extra lyhAi??rd till vad drAi??mmarna vill sAi??ga. FAi??r nA?gra A?r sedan nAi??r jag var inne i ett manusskrivande, fastnade jag. Hade nA?gra idAi??er men kom inte riktigt igA?ng. Den vintern A?kte jag till Idivuoma, min barndomsby.

FAi??rsta natten fick jag en otrolig drAi??m. Jag drAi??mde om en kAi??r vAi??n, som dAi??tt efter sviterna av en fAi??rfAi??rlig bilolycka. Jag hade aldrig drAi??mt om honom efter hans dAi??d. SA?g en tAi??t vacker bjAi??rkskog, mellan trAi??den stod min vAi??n. Jag frA?gade honom om det var hAi??r han bodde nu. Ja, det Ai??r hAi??r jag bor, svarade han. Jag sA?g att i varje bjAi??rk fanns en fA?gelholk. Hundratals fA?glar flAi??g kors och tvAi??rs. Jag frA?gade dA? honom, vad han gAi??r hAi??r? Han fAi??rklarade, nAi??r en mAi??nniska dAi??r, dA? kommer deras sjAi??l hit till den hAi??r platsen.

SjAi??larna vilar i dessa fA?gelholkar, det Ai??r jag som tar hand om sjAi??larna. Det var en vacker drAi??m som fAi??rsatte mig i en ovanlig stAi??mning. Efter den hAi??r drAi??mmen fick jag flyt med mitt skrivande, jag skrev fAi??rdigt manus under en kort tid. SjAi??lvklart skrev jag in platsen, dAi??r sjAi??larna vilade i fA?glars sAi??llskap. DrAi??mmandet ger mig en kAi??nsla av trygghet, en mild aning om att jag inte Ai??r ensam, dAi??r ute finns nA?got som vill stAi??dja och hjAi??lpa. Det kan fAi??rdas till mig genom mina drAi??mmar. Jag fA?r mod.

perioral dermatitis corn huskers lotion lady era pills

2 kommentarer

  1. Hans Öhman skriver:

    Tack för en inspirerande text. Det värmer att tänka på dig.

  2. Staffan skriver:

    Oerhört vackert och säkert alldeles sant.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

The Secret of Matters for Essays Composing Nobody Is Talking About

The Downside Risk of Topics for Essays Writing Sooner or later, however, remember that excellent writing doesn’t occur by injury. Unexpectedly, you’re at a totally new circumstances, also certainly will have to…

Läs mer ›

tisdag 14 augusti

samhälle

Book Report Network

When you consider that the best possible college essay arising with customer support in the enterprise, we actually determine what assistance solutions is centered on. We now have been being located round…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

The Key to Successful Best Medical Research Paper Topics

Generally each one of the thesis or research function is divided up in to few sections that are considered customary. As it has to do with your finance research paper, you’re going…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti

samhälle

Write My School Paper

Our small business will only be comprised of the extraordinarily experienced and able freelance writers. We simply choose seasoned freelance writers who is about to provide you with most popular most effective…

Läs mer ›

torsdag 9 augusti