ai???Yxmannenai??? dAi??md

NAi??r ska medierna, tidningar, radio och tv, publicera namn pA? dAi??mda brottslingar? Och varfAi??r? FrA?gorna har blivit aktuella efter en dom nyligen i Haparanda tingsrAi??tt.

Domen har en vidare betydelse som gA?r mycket lAi??ngre Ai??n sjAi??lva domslutet. Den dAi??mde, Esa S, Ai??r samma person som spelade en viktig roll i samband med det lA?ngvariga brA?ket kring den romska familjen GrAi??nfors i Vojakkala.

I stora artiklar i bA?de NorrlAi??ndska socialdemokraten och Norrbottens Kuriren trAi??dde Esa S fram och berAi??ttade hur han misshandlats med en yxa av en av familjemedlemmarna. Medan misshandeln pA?gick stod andra i familjen och tittade pA? eller rent av hetsade den broder som hAi??ll i yxan. Allt enligt vad Esa S berAi??ttade fAi??r journalisterna och som senare en domstol tog fAi??r den sanna versionen av vad som hAi??nt.

Ingenstans lAi??t tidningarna lAi??sarna ana att det fanns en historia bakom misshandeln. TvAi??rtom framstod Esa S som en oskyldigt drabbad granne. Som nA?gon vem som helst som kunde bli utsatt fAi??r den romska familjens vrede.

Inget fAi??rsvar finns fAi??r yxAi??verfallet. LA?t det stA? klart. Men det fanns bakomliggande faktorer som borde ha berAi??ttats. Det fanns omstAi??ndigheter som sA?vAi??l tidningarna som senare tingsrAi??tten borde vAi??gt in i bedAi??mningen av det som senare hAi??nde.

Esa S var ingen oskyldig granne som efter att ha trakasserats en lAi??ngre tid plAi??tsligt blev attackerad och misshandlad med en yxa.

I sjAi??lva verket hade han upptrAi??tt provokativt och utmanande mot sina grannar. VAi??l medveten om att nA?gra i familjen hade sjukliga anlag fAi??r att ta till vA?ld i trAi??ngda situationer, spelade han ut olika former av provokationer. Han tvekade inte att anvAi??nda uttryck som han visste var heliga ting fAi??r romer.

Om detta skrevs det inget i tidningarna. Dessa kunskaper som tingsrAi??ttens och senare hovrAi??ttens ledamAi??ter borde ha haft, kom aldrig till uttryck i domarna som omfattade flera familjemedlemmar.

Nu nAi??r Esa S sjAi??lv blivit dAi??md i tingsrAi??tten fAi??r att dels ha hotat personal pA? dotterns skola i Karungi, dels upptrAi??tt med kniv i nAi??rheten av skolan, fortsAi??tter tidningarna att skydda honom genom att inte berAi??tta vem han Ai??r. Han har ocksA? blivit dAi??md fAi??r att ha misshandlat sin hustru.

Domen Ai??verklagades till hovrAi??tten men Esa S har dAi??refter valt att dra tillbaka sin Ai??verklagan. Han erkAi??nner dAi??rmed de brott han blivit dAi??md fAi??r i tingsrAi??tten.

Visst kan man sAi??ga att alla i hans nAi??rhet vet vem han Ai??r, men att inte ocksA? fAi??r en bredare lAi??sekrets berAi??tta att den man som nu dAi??mts Ai??r samme man som var sA? djupt inblandad i processen mot familjen GrAi??nfors, det Ai??r detsamma som att undvika att ge en djupare fAi??rklaring till hAi??ndelserna i Vojakalla. En fAi??rklaring som absolut inte ska finnas med fAi??r att fAi??rringa brottet, misshandeln med yxa, utan bidra till Ai??kad fAi??rstA?else varfAi??r det kunde hAi??nda. tinidazole pills for sale ladyera

3 kommentarer

  1. Bo A Runsten skriver:

    Heter han verkligen Esa S? Hade för mig att hans efternamn började på R, men jag kan ha fel…

  2. Bråddjup skriver:

    Maciej Zarenba på DN var nog den enda som gav oss en mer nyanserad bild av skeendena i Vojakkala. För detta förtjänar han all heder: http://braddjup.blogg.se/2009/may/hjarnbrist.html

  3. Erka skriver:

    Zarenbas analys är klart förvirrad. Visst, Esa är ingen trevlig person och hamnade snabbt i konfluikt med sina grannar i Vojakkala. Men när han yxhöggs var han den fjärde grannen som fysiskt attackerades av medlemmar ur familjen. En präst slogs blodig, en annan granne knivhöggs på öppen gata och ytterligare en person fick ta emot slag och stenkastning. Tre grannar före Esa flyttade p ga bråken, även esa hade flyttat när han yxades. Zarenba väljer att ”glömma” allt detta … glöm inte att t o m de romska familjerna skyr familjen som pesten, den har säkert hanterats på felaktigt sätt men några oskyldiga offer handlar det inte om.

// comments_open()

Senaste artiklarna på toppmôtetsamhälle

Term Paper Writing Service – the Story

Term Paper Writing Service Last, the short-term newspapers are merely untrue and unethical. Our professional newspaper authors will create certain most of their newspapers are highly well-researched, since they believe that probably…

Läs mer ›

torsdag 20 september

samhälle

Purchasing an Essay Online – an Overview

Ergo, in the event that you are ready to request a custom writing services for help, you may want todo it. You may ask online writing products and services such as assistance….

Läs mer ›

fredag 14 september

samhälle

New Ideas Into Essays Writer Never Before Revealed

Additionally, know how to deal with your own time and effort and you’ve got to possess exemplary analytic and writing talents. So it will not matter what type of job you will…

Läs mer ›

torsdag 13 september

samhälle

The Ugly Side of Buy Royal Essay Uk

But not just the name-stock had shifted. Unfortunately it’s not untruthful either. In addition, I have requested him. ‘I understand I am privileged. And there’s much more to come. The Debate Over…

Läs mer ›

onsdag 12 september